Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kennedy özvegye 1,5 millió részvétnyilvánító levelet kapott

John F. Kennedy özvegye férjének meggyilkolása után másfél millió részvétnyilvánító levelet kapott. A kezelhetetlenül nagy mennyiségű levéláradatban – amelyeket Jacqueline Kennedynek címeztek –, nagyon sok volt a könnytől áztatott üzenet is.
Iskolás gyerekek, földművesek, az elnök politikai ellenfelei és idős emberek egyaránt papírt és tollat ragadtak, hogy kifejezzék a megözvegyült first ladynek együttérzésüket.

Mindezt most hozta nyilvánosságra egy amerikai történelemprofesszor. Az egyik levelet egy 11 éves texasi fiú írta hat hónappal azután, hogy John F. Kennedy amerikai elnököt meggyilkolták a texasi Dallasban 1963. november 22-én. „Tudom, hogy ön gyűlöli most egész Texas államot. Én is – írta a kisfiú Austinból. – Bárcsak Washingtonban élnék, ott sokkal nagyobb biztonságban érezném magam."

Egy másik részvétét kinyilvánító arra kérte a first ladyt, nézze el neki a csúnya írását. „Nem látok már nagyon jól" – írta mentegetőzve.

„Úgy érzem, a mi drága jó istenünk mosolyog, mert Elnökünk immár a mennyországban van. Ó miért, istenem, miért?" – így egy másik levél.

Fotó:
Jacqueline Kennedy és kisgyermekei vezették a temetési menetet
1963 novemberében. Fotó: Reuters

Tollat ragadott egy William Watson nevű őrnagy is, aki Jacqueline Kennedynek elküldte ikergyermekei első fényképét is. Ugyanakkor beszámolt arról: a két kicsit az elnöki párról nevezte el, a kislányt Jacqueline Lee-nek, a kisfiút pedig John Fitzgeraldnak.

A napi 45 ezer (!) kondoleáló levéllel az elnöki titkárság munkatársai igyekeztek megbirkózni. Amennyire tőlük tellett, személyesen válaszoltak, a feldolgozhatatlan mennyiségű levélözön miatt azonban sokan csak egy köszönőkártyát kaptak válaszként.

A Kennedy elnök meggyilkolását követő hét hétben 800 ezer levelet hozott a posta a Fehér Házba. Ezek nagy része megsemmisült, és csupán 200 ezer került a bostoni John F. Kennedy Könyvtár levéltárába – egy több mint ötven méter hosszú polcrendszeren helyezték el azokat.

Fotó:
Családi fotó: John Jr., Jacqueline Kennedy, a kis Caroline és John F. Kennedy.
Fotó: Channel 4

Larry Toomey Upper Darby-ből például meg sem várta annak bejelentését, hogy az elnök túlélte a merényletet, vagy sem. Azonnal tollat ragadott, és az írta: „Kedves Kennedy asszony, amikor ezt a levelet írom, a szívem és a testem is remeg a mai délután szörnyűséges eseményeitől. Nézem a CBS televízió beszámolóját. Egyelőre semmi hivatalos bejelentés nem történt."

A merénylet után két nappal írt levelet az akkor nyolcadik osztályos Mary South, aki arról tájékoztatta az elnök özvegyét, hogy Kennedyt akkor lőtték le, amikor ő épp katolikus iskolája templomának orgonáján játszott Kaliforniában. „Azt mondogatom magamnak, hogy minden rendben lesz, de azt gondolom, hogy nem. Nem bírom abbahagyni a sírást." – írta. Mary South választ is kapott levelére. Egy kártyára az alábbi szavakat nyomtatták: Kennedy asszony mélységesen méltányolja részvétnyilvánítását, hálás érte, hogy gondolt rá."

Ellen Fitzpatrick történelemprofesszor a Kennedy könyvtárban kutatott egy könyvéhez, amikor azzal a kéréssel állt elő: szeretné megnézni a részvétnyilvánító leveleket. Tette ezt abban a reményben, hogy egy kicsit jobban belelát abba: hogyan gondolkozott és érzett Amerika Kennedy elnök meggyilkolását követően. Ahogyan elkezdte olvasni a leveleket, azok rögtön rabul ejtették.

Fotó:
Másodpercekkel a dallasi merénylet előtt.
Fotó: EPA

– Mintha rám szakadt volna a mennyezet. A falak összementek, ahogy elkezdtem olvasni – mondta. A történelemprofesszor elhatározta: könyvet ír Letters to Jackie: Condolences From a Grieving Nation (Levelek Jackie-nek: Egy fájdalommal teli nemzet részvétnyilvánításai) címmel.

Fitzpatricknak engedélyt kellett kérnie minden egyes levélírótól, hogy felhasználja leveleiket. A több százezerből 220-at válogatott be kötetébe. Csupán öt ember utasította vissza, hogy levelét felhasználja és nyilvánosságra hozza.

– 30 éve tanítok amerikai történelmet, és soha korábban nem láttam bizonyítékát annak az erőnek és hitnek ennyiféle embertől, mint ami az elnök halála után írt levelekben megnyilvánul. Ezek az emberek részvétnyilvánító leveleikben arról is képet adnak, hogyan látták akkoriban Amerikát, az amerikai társadalmat és politikát, és magát a meggyilkolt elnököt – mondta a New Hampshire-i egyetem professzora.

Fotó:
A kis Monroe Young levele.
Fotó: AP

„73 éves öregember vagyok, a feleségemet már elveszítettem, és át tudom érezni azt a szomorúságot, amelyen most ön keresztülmegy. A feleségem a karjaimban halt meg, az ön férje az ön karjaiban. Amikor láttam a merényletet a tévében, és láttam önt a férje fölé hajolni, könny szökött a szemembe." – írta R. Louk Oklahoma Cityből.

„Floridai farmer vagyok, egész életemben republikánus voltam. Protestánsként Kennedy-ellenes 1960 óta. Azonban mindennél fontosabbnak érzem, hogy kifejezzem önnek és gyermekeinek mély és őszinte részvétemet – írta egy másik férfi. Egy nő pedig meghívta Jackie Kennedyt pennsylvaniai otthonába, és még azt is megírta: „Színes bőrű vagyok és szegény, de tisztaság van az otthonomban."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oscar-díj: érdekességek a díj történetéből

Március 7-én 82. alkalommal adják át Los Angelesben az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi… Tovább olvasom