Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Jubileumi Sziget-buli, nulladik nap, Képzelt riport, LGT

Intelligens zene – fogalmazott egy rajongó az LGT-vel kapcsolatban. Az idei Sziget fesztivál nulladik napján több generáció tagjai énekelték együtt: van, ami annyira esztelen, hogy csakis meztelen jó. Az átlagéletkor még sosem volt olyan magas, mint ezen a napon.
Az átlagéletkor még soha nem volt olyan magas a 15 éves Sziget történetében, mint kedden, az idei fesztivál nulladik napján, az LGT-koncerten. A korábban megszokott tízen-, huszonéves látogatók ott voltak, de elhozták anyát és apát is, akik már délután ötkor, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical hangbeállásán is énekeltek. A kényelemről azonban nem mondtak le a negyvenesek, ötvenesek. Volt náluk kockás pléd vagy kisszék, néhányuknál borospohár, sokuknál autóstáska.
– A por az elején még zavart, de most már nem érdekel! – lelkesedett egy nő, aki később már azon tanakodott, mi a teendő, ha a rengeteg fotós közül valaki anélkül fotózza le, hogy a beleegyezését kérné.

A generációváltás más viselkedésmintákkal járt.
– Apa, vegyél nekem Miénkittatér pólót! – könyörgött egy kislány, mert voltak itt családok, és volt LGT-bolt is. A vágyott póló 3500 forintba került, ha kitűzőt kér, az csak 400 forint.

Sátrak és sátorlakók, minden mennyiségben. Megtelt a Sziget. Fotó: MTI
Sátrak és sátorlakók, minden mennyiségben. Megtelt a Sziget. Fotó: MTI
Találkoztunk egy igazi rajongóval is – nyilván több is volt. A férfi elmondta, általános iskolásként részt vett az LGT első koncertjén, amelyet akkor még Laux József, Bartha Tamás, Frenreisz Károly és Presser Gábor alkotott. Arra is emlékezett, Frenreisz Zalatnay Saroltával érkezett, egy nyitott fehér Mercedesben.
– Sokkal keményebb volt az addig megszokott lágy zenéhez képest – emlékezett vissza az első benyomásra, majd úgy fogalmazott: az együttes zenéje intelligens. Azt is megtudtuk: kedvenc albuma a Bumm és a Zenevonat.

Az LGT-re hangoló Képzelt riport Novák Péterrel, Pál Tamással, Fekete Lindával időben, hat órakor elkezdődött, a tömeg akkor már óriási volt a nagyszínpad előtt. A musical hét előtt véget ért, a nézők pedig közelebb húzódtak a színpadhoz. A generációs különbségek megmutatkoztak, néhány régi rajongónak például nem tetszett, hogy egy lány a barátja nyakából szerette volna nézni a koncertet. Gyere le, nem látunk! – kiabálták, majd amikor ez nem használt, egyikük finom utalásként hozzávágott egy üres sörösdobozt. A lány értette a célzást.

Együttműködésre is volt példa, két fiatal lány és egy 40-es nő udvariasan kért meg egy férfit: fáradjon mögéjük, mert nem látnak tőle. – Valóban, logikusabb lesz úgy – válaszolt a férfi, és helyet cserélt velük.

A tömeg üvöltött, amikor fél nyolc körül – akkor még csak a kivetítőn – meglátta Presser Gábort és Somló Tamást. Elsőként Presser lépett színpadra, a Fiút énekelte, és zongorán kísérte magát. Amikor ott tartott: csak az jöjjön, aki bírja, kisétált Karácsony János is. A Boogie a zongoránt már Somlóval adták elő, az Embertelen dalba Solti János is bekapcsolódott.

A generációs problémák megszűntek, mindenki énekelt: van, ami annyira esztelen, hogy csakis meztelen jó. Lapzártánkkor pedig ezt: Mit tettél, príma primadonna?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom