Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Joszip Broz Tito 30 éve halt meg

Harminc éve, 1980. május 4-én halt meg Joszip Broz Tito, Jugoszlávia elnöke. Halála után 11 évvel robbantak ki a soknemzetiségű délszláv államot feszítő, csak az ő tekintélye által féken tartott ellentétek, amelyek Jugoszlávia széteséséhez és véres polgárháborúhoz vezettek.
Josip Broz 1892. május 25-én született a Horvátország észak-nyugati részén fekvő Kumrovecben, horvát apától és szlovén anyától. Lakatosinasként került kapcsolatba a munkásmozgalommal. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonájaként került az első világháborús galíciai frontra, ahol orosz fogságba esett, majd a bolsevik párt és a Vörös Gárda tagja lett. Hazatérve 1920-ban a jugoszláv kommunista párt tagja, 1927-ben az immár illegális párt zágrábi titkára lett, majd öt évre börtönbe került. 1934-es szabadulása után Bécsben az illegális kommunista párt politikai bizottságába választották, ekkor vette fel a Tito nevet. 1935-től a moszkvai Komintern-központban dolgozott, s miután az addigi pártvezetés a sztálini tisztogatások áldozatául esett, 1937-től 43 évig ő állt a jugoszláv kommunista párt élén.

A második világháború kitörése után fegyveres felkelésre szólított fel, az 1941-es német megszállás után a partizánerők főparancsnoka lett. 1942 novemberében megalakította a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereget, amely a szovjetekkel együtt verte ki a német megszállókat.

Tito 1946-ban miniszterelnök, 1948-ban a jugoszláv kommunista párt főtitkára, 1953-ban államfő lett. Az országot szovjet módon szervezték át Tito kultuszával, még jugoszláv gulágszigetet is létrehoztak, az Adriai-tengeren a Goli otok lett az internáltak tábora. Oda azok kerültek, akik ellenezték a szakítást Sztálinnal. Tito független külpolitikája miatt került összeütközésbe Moszkvával, végül Sztálin 1948-ban kizárta Jugoszláviát a Kominformból (Kommunista és Munkáspártok Tájékoztatási Irodája). A propagandaháború, gazdasági bojkott és provokációk közepette az ország a Nyugathoz közeledett, a kapcsolatok rendezésére csak Sztálin halála után, 1955-ben került sor. A mindkét tömbtől egyenlő távolságot tartó Tito és Jugoszlávia a hatvanas évektől az el nem kötelezett országok mozgalmának egyik vezetője lett. Jean Paul Sartre francia filozófus azt írta róla, hogy "Tito Jugoszláviája filozófiám megvalósulása".

A jugoszláv szocializmusmodell némi liberalizációval járt, a központi szervek hatáskörét és az állami tervezést a munkás-önigazgatás korlátozta. Ugyanakkor folyt a központi vezetés és a hat tagköztársaság birkózása, s hiába épült az 1974-es új alkotmány a hat tagállam és a két tartomány (Vajdaság és Koszovó) egyenlőségére, az alaptörvény kiváltotta a szerbek és a horvátok elégedetlenségét, szította az albán nacionalizmust.

A romló egészségű Tito 1980. május 4-én halt meg a ljubljanai klinikán, május 8-án Belgrádban a Dedinje kerületben levő rezidencia kertjében, a "Virágházban" temették el. 209 delegáció 127 ország képviseletében és 700 ezer polgár kísérte végső nyughelyére. Az állami tévé a temetést élőben közvetítette. Az államszövetség társadalmi, politikai, gazdasági, nemzetiségi ellentétei egyre élesedtek, Jugoszlávia káosz közepette, véres háborúkban esett szét 1992-ben.

Josip Broz Tito megítélése ma is vitatott. Halála után Zágrábban renegát horvátnak, Belgrádban szerbfalónak nevezték. Képe kikerült a belgrádi parlamentből, horvátországi 1948-ban készített emlékművét - amely életnagyságban partizánvezérként ábrázolja - szülőfalujában, Kumrovecben 2004-ben felrobbantották. Antun Augustincic (1900-1979) szobrászművész alkotásának öntőformáját Zágrábban megőrizték, így azonnal újraöntötték és szülőháza - amely ma az ő múzeuma és védett műemlék Staro Selo (Ófalu) házaival együtt - előtt ismét fölállították, s évente születésnapján különböző szervezetek és magánszemélyek megkoszorúzzák.

Olvasóink írták

 • 7. Baradlay 2010. május 13. 01:53
  „Erdekes a moderator elvtars!!!!! Mindenki tudja,hogy Tito egy Sztalin fajta gyilkos volt!!!!!!!!!
  Miert moderalt?????? Tan komcsi tecccccik lenni????Rohadjon meg az oreg Bronz ahol van!!!!!Igy jo??????
  Vagy ezt is moderaljak a impok??????”
 • 6. Baradlay 2010. május 06. 23:54
  „Milyen kar,hogy Nemetorszag elvesztette a haborut! <moderálva>”
 • 5. Baradlay 2010. május 06. 23:50
  „A Zentai rokonaimnak egy volt a vetkuk,oda szulettek! Mocskos tito,rohadt allat !!!!!!!!!!!
  Vissza a Vajdasagunkat! <moderálva> Viva la Koszovo!!!!!!”
 • 4. Baradlay 2010. május 06. 23:44
  „Kar,hogy megszuletett!Gyilkos mocsok!!!!!”
 • 3. meir 2010. május 04. 13:59
  „Magyarka 1!!
  el ne felejtsem!!
  mi kellett volna szeretnie azokon a magyarokon akik,;
  1942-ben Novi-Sadon-(ujvidek)-az akkoriban is Szerbia teruleten,a Magyar kiralyi Csendorseg,es a Magyar kiralyi Honvedseg,elkovetett meszarlasokat!!! Egyetlen Nemet sem volt jelen ezeken!!
  A parancs kiadoja,es szemelyes ellenorizoje;
  Feketehalmy-Czeydner Ferenc Csendor Altabornagy!
  ne feledd Jossip Broz -(Tito=mozgalmi nev)-Szerb szuletesu!!!
  Mellesleg Nem minden magyart gyulolt!!! voltak a partisan osztagaban szep szammal magyarok is!!
  es Tito alatt a delvideki;-(Koprovnica,Bjelovar stb-stb!)-magyarok jobban,szabadabban eltek mint a kommonista Magyarorszagon elo neptarsaik!!!”
 • 2. meir 2010. május 04. 13:48
  „1-Magyarka 1!!!
  <moderálva> de az oroszokat se!!!! O volt az egyetlen,akik kepes volt arra az egesz Keleti blokkban,hogy a haboru utan hazakuldje az oroszokat!!az egyeduli aki nem ilyedt be Stalin fenyegeteseitol sem!!!
  Vajon miert is nem utazhattal ugyanugy Jugoba Kadar elvtars alatt mint pl a Csehekhez???”
 • 1. Magyarka1 2010. május 04. 12:57
  „Hát ez a kép inkább a Gönz Árpádra hasonlít.
  Rákerestem a google-n. Tito nem ilyen az ott előjött képeken.
  A tényen egyébként nem változtat: A Magyarokat nem szerette.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülés Sztálin elől - a zsarnok 84 éves lányának vallomása

Richland álmos kisváros az Egyesült Államokban, Wisconsinban. Itt él Sztálin ma 84 esztendős lánya, Szvetlana Sztálin. Tovább olvasom