Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Josef Fritzl pénzért könyörög lányának írt leveleiben

Josef Fritzl levelet írt lányának, akit 24 éven át tartott háza pincéjében, és akit rendszeresen megerőszakolt.
A 74 éves Fritzl minden két hétben papírra veti gondolatait, és bocsánatkérő leveleket ír a most 43 éves Elisabeth-nek, akit legalább 3000 alkalommal brutálisan megerőszakolt, és akit hétszer ejtett teherbe a vérfertőző apa.

Nemcsak bocsánatot kér - pénzt is. Azt írta a lánynak, hogy szüksége lenne körülbelül 1 millió forintnak megfelelő euróra ahhoz, hogy jogi tanulmányokat folytasson, és így saját maga védhesse magát.

Talán nem meglepő, hogy Elisabeth egyetlen levelére sem válaszol. Fritzl a levelekben azt is közölte a lányával, hogy samponra is kellene pénz, mert a hajbeültetését követően speciális hajmosószerre van szüksége, az pedig sokba kerül.

Elisabeth közben megpróbálja felépíteni új, szabad életét hat gyermekével - egy meghalt, akit az apa, Fritzl elégetett -, akik közül három a házban nőtt fel úgy, hogy Fritzlt a nagyapjának hitte. A másik három gyermek Elisabethszel sínylődött a pincében, és nap mint nap végigélte és végighallgatta anyja megpróbáltatásait.

A 74 éves Fritzl minden két hétben papírra veti gondolatait, és bocsánatkérő leveleket ír a most 43 éves Elisabeth-nek. Fotó: AP
A 74 éves Fritzlt tavaly márciusban ítélte el a bíróság - pszichiátriai intézetbe zárták. Fotó: AP

A fiatal nő 2008-ban szabadult ki az osztrák Amstetten városában apja fogságából.

Az amstetteni rémként elhíresült Joseph Fritzlt egy éve, tavaly márciusban ítélte el a bíróság.

Nem börtönbüntetést kapott, a férfit egy szigorúan őrzött pszichiátriai intézetben helyezték el Steinbe. Fritzl innen bombázza megerőszakolt, meggyalázott, több mint 20 évig rabságban tartott lányát levelekkel. Bocsánatért, megértésért és pénzért esedezik, és azt is írta egyik levelében: bízik abban, hogy egy napon kiszabadul, és újra feleségével, Rosemarie-vel élhet.

Azzal a nővel, aki elhitte férjének, hogy lányuk, Elisabeth megszökött, egy szektához csatlakozott, és aki elhitte azt is, hogy a három gyermeket férje a küszöbön találta.

Elisabeth állította: nem tudott semmiről. Amikor lánya kiszabadult gyermekeivel a ház pincéjéből, az asszony összeroppant. Azóta egy kis lakásban él Linzben egyedül, nem látogatja a férjét.

Elisabeth azt mondta: soha nem tudja megérteni azt, hogy az anyja miért maradt az apjával, amikor az megerőszakolt egy ápolónőt. Szerinte akkor rögtön el kellett volna hagynia a férfit.

A pincéből kiszabadult nő néhány alkalommal találkozott már az anyjával, de úgy tűnik, a jég nem olvad meg közöttük, még ha igyekeznek is. Fritzl büntetése miatt senki sem sajnálkozik. A többi elítélttől elszigetelve, külön cellában lakik, szinte a nap 24 órájában ott tartózkodik. Ételét a cellaajtó kis résén juttatják be neki. Egyes források szerint rabtársai már több alkalommal megpróbálták meggyilkolni: a nemi erőszakot elkövetőket - főleg, ha gyermek az áldozat - még az alvilág is megveti.

Elisabeth eddig egyetlen levelére sem válaszolt.
Elisabeth-et 20 évig tartotta rabságban az apja.

Az orvosok azt mondták, Fritzl eddig még nem próbált meg öngyilkosságot elkövetni, de mentális állapota egyre romlik.

A megrontott lányának írt levelekről Fritzl sógornője, Christine beszélt a sajtónak. Azt mondta: Fritzl állandóan pénzért könyörög, és sajnáltatja magát. "Még egy kólát sem vehetek, mert nincs pénzem" - írta egyik levelében Elisabeth-nek.

- Josef arról álmodozik, hogy újra a feleségével fog élni. De ez soha nem történhet meg. Rosemarie ugyanis nem hogy együtt lakni, de még találkozni sem akar vele. Soha többé nem akarja látni. Még a nevét is megváltoztatta.

Rosemarie egyébként az utóbbi időben sokat fogyott. Napjait festéssel tölti, számára ez egyfajta terápia. Bezárkózva él apró lakásában. Elisabethről Christine elmondta: a fiatal nő szívesen jár bevásárolni, megismerkedett a szomszédokkal abban a faluban, ahová gyermekeivel titokban költözött, sőt tanul autót vezetni. Már túl van az első sikeres vizsgán.

- Elisabeth most autót keres. Szeret farmerban járni, büszke a gyerekeire, akik jól tanulnak az iskolában.

Már megkapta az osztrák államtól az egyébként járó családi pótlékot visszamenőleg, amit korábban persze nem utalhattak ki, mert a gyerekek titokban, a pincében születtek. Ez az összeg több mint százmillió forintnak felel meg, így Elisabethnek nincsenek anyagi gondjai.

Felix, Fritzl egyetlen, lányától született fia, aki csupán hat éves volt szabadulásukkor, és megríkatta az őt kimentő rendőrt, amikor felmutatott a holdra és megkérdezte: "Isten ott lakik?" - nos, Felix azt mondta Christine-nek: soha, de soha nem fogja elfelejteni, hogy ki az apja.

Olvasóink írták

  • 3. amilo194 2010. március 22. 19:16
    „Pénz helyett Polóniumot küldeni neki .”
  • 2. meir 2010. március 01. 18:40
    „A mi Osi torvenyeink szerint az Ilyet mint ez a Patkany Fritzl, Halara koveznek!!”
  • 1. Truder 2010. február 28. 21:17
    „Mért ezt a szemetet még nem lőtték főbe??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 éve született Chopin, a zongora poétája

Hétfőn ünnepli a világ Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító… Tovább olvasom