Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Izrael követeli A per eredeti kéziratát

Az Izraeli Nemzeti Múzeum múlt héten bejelentette követelését a Marbach Irodalmi Archívumnak: adják át Izraelnek Franz Kafka A per című regényének eredeti kéziratát – írja a Spiegel című német lap.
Azóta sincs megegyezés az ügyben. Az archvíum nem akarja átadni az eredeti kéziratot Izraelnek. "A vétel jogszerűségéhez semmi kétség nem férhet." – mondta az archívum igazgatója, Ulrich Raulff. Schmuel Har Noy szerint azonban egyedül Izrael tarthat jogos igényt a zsidó író kéziratára..

A kézirat mégis Németországban marad. A Marbach Irodalmi Múzeum visszautasította az Izraeli Nemzeti Könyvtár követelését, hogy adják át a kéziratot. Ulrich Raulff, az archívum igazgatója kihangsúlyozta: a kézirathoz 1988-ban egy londoni árverésen a "nyilvánosság színe előtt" teljesen legálisan jutottak hozzá. Schmuel Har Noy, az Izraeli Nemzeti Múzeum igazgatója múlt héten viszont azt követelte, hogy a kézirat átadásával tegyenek jóvá egy "hosszan tartó történelmi igazságtalanságot."

Har Noy szerint egyedül Izrael tarthat jogos igényt a kéziratra. Meir Heller, a nemzeti könyvtár ügyvédje elmondta: "Az archívum tisztában volt azzal, hogy gond van a kézirattal, amikor ahhoz több mint húsz évvel ezelőtt hozzájutott. Mégis álszent módon tartja magát ahhoz a kijelentéshez, hogy teljesen legálisan szerezte meg a kéziratot." Raulff ezzel szemben felháborodottan kijelentette: "A vétel jogszerűségéhez semmi kétség nem férhet." Amikor az archívum 1988. november 17-én a londoni Sotheby’s aukciós házban megvásárolta a Kafka-kéziratot, nem került sor fellebbezésre. Nemzetközi kutatás céljára bárkinek rendelkezésére áll a kézirat Marbachban – hangsúlyozta Raulff.

Franz Kafka 1924-ben, halála előtt arra kérte barátját, Max Brod-ot, hogy égesse el műveit. Ő azonban ehelyett nyilvánosságra hozta azokat, posztumusz világhírhez juttatva ezzel Kafkát. Brodnak 1939-ben Prágából Izraelbe kellett menekülnie a nemzetiszocialisták elől. Egy bőröndben magával vitte Kafka műveit. Max Brod 1968-as halála után a sok Kafka-szöveget tartalmazó hagyatéka egykori titkárnőjéhez, Esther Hoffe-hoz került. Hoffe a szövegek egy részét eladta, köztük A per-t 1998-ban 2 millió dollárért. A tel-avivi nemzeti könyvtár szerint az eredeti kéziratot Brod végakarata ellenére árverezték el.

Két évvel a halála előtt, 101 évesen Esther Hoffe két lányára Ruth-ra és Hava-ra hagyta a Brod-hagyatékot (mindketten a holokauszt túlélői). A 80 év körüli idős hölgyek azonban mégsem férhetnek hozzá a milliókat érő, pénzt ingatlanokat és ékszereket is magába foglaló örökséghez. Egyes források szerint az egyikük mára teljesen elszegényedett.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2009. október 20. 15:22
    „Gyalazatos ahogy a Nemetek meg most is 65-evvel a haboru utan,kisemmizik a zsido Jogos Orokosoket!!!
    Na ja!!! a Nemetek se valtoztak tul sokat!!-csak a horogkereszt tunt el a birodalmi sas karmai alol!!!!
    minden mas maradt a regiben!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legrégebbi elsüllyedt városát tárják fel Görögország partjainál

A Lakóniai-öbölben talált cserépedények tanúsága szerint a térséget már ötezer évvel ezelőtt lakták,… Tovább olvasom