Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Homoszexuális volt Almásy gróf, az angol beteg?

Az angol beteg című Oscar-díjas filmben Almásy László grófról kialakult szoknyabolond képet cáfolta a Der Spiegel magazin cikke, amelyben Németországban előkerült magánlevelezésére utalva állította, hogy a Szahara nagy felfedezője, aki a németeknek kémkedett Afrikában, homoszexuális volt.
A Hans Entholt fiatal német katonához írt szerelmesleveleket a magyar származású Almásy hátrahagyott dokumentumai között találták meg a kölni Heirich Barth Afrikai Tanulmányok Intézetének kutatói, akik azonban nem szándékoznak publikálni a levelezést. A Der Spiegelnek nyilatkozó munkatársuk szerint a levelekből kiderül, hogy a grófnak számos homoszexuális kapcsolata volt, mint mondta: "egy egyiptomi herceg is volt a szeretői között".

A romantikus hősökhöz vonzódó Hollywood 1996-ban emelt a beduinok által "a homok atyjának" nevezett felfedezőnek nagyszabású emlékművet: Az angol beteg című film azonban az újonnan előkerült levelek fényében úgy tűnik, hamis képet tükröz a grófról. Anthony Minghella produkciójában a súlyosan megégett Almásy (Ralph Fiennes alakításában), akinek szívét egy brit nő törte össze, morfiumtól hal meg. A cikk szerint azonban valójában trópusi vérhas okozta a halálát 1951-ben, és nem a nők érdekelték.

Homoszexuális volt Almásy gróf, az angol beteg?
Homoszexuális volt gróf Almásy László?

A közelmúltban előkerült dokumentumok legvakmerőbb afrikai kémkalandjához is új adalékokkal szolgáltak. 1942-ben német kémeket csempészett be a britek által megszállt Egyiptomba. A küldetés során 4200 kilométert autózott átvágva a Szahara keleti részén, ami hihetetlen teljesítménynek számított.

Almásy magyarul írt jelentése, amely afrikai háborús tapasztalatairól számol be, először jelenik meg németül - számolt be róla a spiegel.de honlapon publikált írás.

Olvasóink írták

 • 1. maci562 2010. április 09. 15:22
  „Hahahahaha....
  Most közlöm Mindenkivel (arra az esetre, ha életem hátralévő részében valami oknál fogva híres emberré válok), hogy nem vagyok homoszexuális...
  Viccet félre téve: megáll az eszem, hogy híres emberekről lévén szó, nem az a fontos, hogy mit alkotott az utókornak, hanem az, hogy melyik nemhez vonzódott élete során!!!
  Egy közkedvelt napilapban ne ilyen hírek legyenek!!!!
  Annak idején Hofi Géza egyik paródiájában utalt ilyesmire:
  Nem nagyon emlékezem a teljes szövegre, de valahogy így hangzott:
  "Igaz, hogy az egyik sakkbajnokunk homokos?"
  Válasz:
  "A hír igaz, de mi nem ezért tiszteljük"
  Érthető, ugye? Ha nem az számít, kit miért tartunk nagyra, akkor az szomorú... A szexuális beállítottság pedig legyen végre mindenki magánügye!
  Szóval lényegre törő, fontos dolgokat szeretnénk a cikkekben.
  Köszönöm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merész hősök a magasban - a Ground Zero építői

Több száz méteres szédítő magasságban sétálnak a Ground Zero építőmunkásai az acélgerendákon. Merészek és magabiztosak. Tovább olvasom