Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Hogyan volt megírva Hitler veresége a csillagokban?

Nagy-Britanniának a II. világháború legsötétebb korszakával kellett szembenéznie. A teljes brit hadsereget épp hogy kimentették Dunkerque partjairól, és a nemzet vezetői készek voltak megragadni minden alkalmat, hogy megelőzzenek egy esetleges német inváziót.
A teljesen tanácstalan titkos szolgálatokra óriási nyomás nehezedett. Ugyanakkor kétségbeesetten és elszántan dolgoztak azért, hogy bármilyen kevés információt is, de megtudjanak Adolf Hitler elkövetkező stratégiai lépéseiről.

Végül 1940 nyarán égiekhez – pontosabban a csillagokhoz – és megbíztak egy pszichológust, hogy olvasson Führer horoszkópjában. A csillagjóst Luis de Wohl-nak hívták. Mielőtt kitanulta az asztrológiát, forgatókönyv íróként dolgozott.

Létezésének titkos dokumentumait ezen a héten hozta nyilvánosságra a Nemzeti Archívum a nagy-britanniai Kew-ben.

De Wohl azt mondta a titkos szolgálatnak, hogy Hitler nyomon követi a csillagok állását, azt teszi, amit azok jósolnak, és soha nem hoz meg egyetlen egy döntést sem anélkül, hogy ne konzultálna berlini asztrológusával, Karl Ernst Karfft-tal. De Wohl azt is állította, hogy el tudja készíteni Hitler horoszkópját, és azokat eljuttatja Londonba. Ezáltal a britek ismerni fogják, hogy mit jósolnak a csillagok a német vezérnek, és ez alapján ki tudják számítani annak minden döntését. A legfantasztikusabb ígérete az volt, hogy mint médium, olyan okkult energiákból álló vihart idéz elő, ami majd halálra rémíti Hitlert.

Az, hogy a terv valóra válik, annyira abszurdnak, sőt egyenesen nevetségesek tűnt, hogy az MI5, a brit titkos szolgálat megvalósíthatónak gondolta. A Kew-ben bemutatott dokumentumokból kiderül: az MI5 úgy gondolta, hogy De Wohl trükkös szélhámos és sarlatán. Ennek ellenére a 37 esztendős berlini születésű menekült kapitányi rangot kapott, valamint egy irodát és titkárt Londonban. Sőt, a brit kormány néhány igen magas rangú tagja is elgondolkodott azon, hogy mindennek milyen hatása lehet a háború kimenetelére.

Természetesen látták, hogy az asztrológia a németek elleni propagandában még jó eszköz is lehet, de voltak, akik azt gondolták: ennyi és nem több.

Az igazság az, hogy az úgynevezett Pszichológiai Kutató Intézet (Psychological Research Bureau), amely Mayfair-ben, a Grovenor House 99-es szobájában kapott helyet, nagyon nagy szerepet játszott a háború egyik legtitkosabb részében. Mégpedig az ellenség titkos rádióüzeneteinek megfejtésben, amelyeket a titkos szolgálat Bletchley parki központjában fogtak el.

Adolf Hitler horoszkópja.

Archív források ugyancsak rámutatnak arra: De Wohl csillagászati jóslatait arra is használták, hogy segítségével fedezzék azt a valódi munkát, amit a titkos szolgálat az ellenség terveinek megismerése érdekében végzett. És elterelték a nácik figyelmét arról a nagyon fontos tényről is, hogy a Bletchley Park feltörte a német Enigma elvileg feltörhetetlen kódrendszerét, amellyel a német hadsereg legfelsőbb körei továbbítottak titkos üzeneteket és parancsokat egymásnak.

A félig magyar, félig német-zsidó De Wohl forgatókönyv-íróként dolgozott a háború előtti Londonban, aztán az asztrológia felé fordult, mert úgy találta, hogy a csillagjóslásra van fizetőképes kereslet. 1938 adta ki könyvét, a Csillagok titkos szolgálata címmel, amely tartalmazta Hitler horoszkópját is. A könyv szenzáció lett. De Wohl azt írta: a német vezér csillagjegye a Bika, aszcendense pedig a mérleg. Szerinte Hitler fantasztikus felemelkedése és hatalomra jutása annak volt köszönhető, hogy a Szaturnusz a tizedik házban állt, továbbá ezt megmagyarázta a Jupiter tökéletes állása is. De Wohl szerint Hitler kilátásai – már a mi a jövőt illette - korántsem voltak derűsek.

Az asztrológia nagyon jó szórakozásnak bizonyult és alkalmas volt a figyelem elterelésére is közvetlenül a háborút megelőző időszakban. Mindenki ismerte Hitler csillagokkal kapcsolatos megszállottságát – vagy úgy gondolták, hogy ismerik. A Daily Mail berlini tudósítója 1939-ben arról számolt be, hogy a Führer "nagy figyelmet fordít személyi asztrológusa tanácsaira".

Kétségtelen, hogy Winston Churchill szintén vonzódott az asztrológiához. Ő az I. világháború idején egy látnokkal, Reginald Hickling of Norwich-csal konzultált, valamint a Kaliforniában élő özvegy, a médium Shirley Carson tanácsait is kikérte.

De Wohl kövérkés volt, szemüveges, és furcsán öltözködött: időnként női ruhadarabokat is hordott. Társadalmi kapcsolatainak köszönhetően felhívta magára a Naval Intelligence (tengerészeti hírszerzés) igazgatója, John Godfrey admirális figyelmét.

1940. szeptember 14-én a háború a dél-angliai fennhatóság alá tartozó vizek felett lezajlott tengeri csatával a tetőpontjára érkezett. Az admiralitás bizalmas jelentést kapott De Wohl-tól: "Hitler úr horoszkópjának asztrológiai tendenciái" címmel. Ebben De Wohl elmagyarázta: Hitler azért várt 1940 áprilisáig Norvégia és Dánia megszállásával, mert újholdkor szeretett támadást indítani. Összeállítást készített a csillagállások azon sorozatáról, amelyek - állítása szerint - „hatással lesznek a Führer cselekedeteire a következő hat hónapban.

Üres fecsegés? Majdnem valószínű. De Godfrey admirális rámutatott arra, hogy "Hitler horoszkópja kutatásának nem azért volt fontos, mert igaznak bizonyult, hanem mert Hitler hitt benne."

De Wohl jelentése azt is megjósolta, hogy szeptember 15-e végzetes dátum Hitler számára. A Nemzeti Archívum birtokába került aktában, amelyet az admiralitás készített erről a napról, a következőket jegyezték be: "Ezen a napon 185 német repülőgépet lőttek le Dél-Anglia felett."

Véletlennek kell lennie, de megtörtént: ez a nap volt a háború fordulópontja Nagy-Britannia számára. És De Wohl hamarosan új ügyfelet kapott: a brit hadügyminisztérium és a haditengerészet is kíváncsi volt jóslataira.

De Wohl egy olyan jelentést készített, amely tartalmazta az ellenség és a szövetséges vezetők horoszkópját, hogy megnézze, milyen fordulatot hoz a háború. Az anyagot a titkosszolgálatokat egyesítő szervezet vezetői is átnézték, majd az anyagot is átnézte, majd a hadügyminisztérium rendelkezésére bocsátották.

Akadtak azonban néhányan, akik nagyon sértőn nyilatkoztak a jelentésről. „Nem a csillagok állása, hanem az MI5 információi alapján szeretem meghozni a döntéseimet" – mondta Dick White, aki később a titkos szolgálat vezetője lett.

Mindezek ellenére De Wohl-t hamarosan egy másik szervezet, a Special Operations Executive (Speciális Műveleti Igazgatóság) is foglalkoztatta. Az akkor még semleges Egyesült Államokba küldték, hogy egy Cleveland-i gyűlésen beszédet tartson, és az országot a háborúba való belépésre ösztönözze. Beszélt Nagy-Britannia háborús erőfeszítéseinek fontosságáról is. Az újságok címlapja volt a válasz arra, mindez hogyan sikerült: "Az asztrológusok szerint Hitler veszíteni fog" – adta hírül az egyik napilap. Az egyik New York-i újságnak De Wohl azt nyilatkozta: kiismerte Hitler asztrológusainak módszerét, ezáltal Hitlert is, akinek így ismeri minden szándékát. Sőt, még ennél is tovább ment, amikor kijelentette: "A német vezér személyes tanácsadója, a csillagjós is azt gondolja, hogy Hitler el fogja veszíteni a háborút."

Hogyan volt megírva Hitler veresége a csillagokban?

Amikor nyilatkozata eljutott Berlinbe, Krafft-tot letartóztatták. A buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg tífuszban. De mi a helyzet az Enigma kódjaival? Az igazság az, De Wohl hatalmas munkát végzett, még ha korábban ezt nem is remélték tőle.

Hogy ennek okát megértsük, egészen 1939-ig kell visszamennünk, amikor a Bletchley Park felfedezte, hogy a német katonai egységek olyan rádióüzeneteket használnak, amelyet az Enigma névre keresztelt titkosíró-géppel kódolnak és dekódolnak, ily módon továbbítják Hitler személyes üzeneteit. Amint feltörték az Enigma kódjait, a katonai csúcsvezetők – beleértve De Wohl tisztjét is, Godfrey admirálist – megismerték az ellenség szándékait. Azt viszont senkinek sem árulták el, hogy a nácik minden üzenetét sikerült dekódolni. Ezen tények titokban tartása ugyanis elengedhetetlen és ez alapvetően fontos volt ahhoz, hogy az ellenség semmit ne sejtsen arról: minden üzenetüket lehallgatják.

És ez volt az a pont, ahol De Wohl pszichológiai gépezete bejött a képbe. Amikor a szárazföldi parancsnokoknak átadták azokat a parancsokat, amelyeket az Enigma segítségével titkosítottak, talán megkérdezték, hogy az honnan származik. És mindannyiukat félre vezették, amikro azt válaszolták nekik: De Wohl Pszichológiai Kutató Intézetéből. Mindezt a csillagjóslás tökéletesen fedezte.

Egyszer De Wohl azzal dicsekedett el, hogy csillagászati következtetései segítségével sikerült a elpusztítatni a mediterrán flottát a Capa Matapan-i csatában 1941. márciusában. Tény, hogy nappal korábban a Bletchely Park feltörte az ellenség titkos üzeneteit, és a brit flotta pontos tájékoztatást kapott arról, merre halad Mussolini háborús hajóraja.

Akár hogy is, De Wohl fedezte a titkos szolgálatot, hogy a hírszerzés összegyűjtse és megfejtse az Enigmával kódolt információkat. Ez az oka annak, hogy bár érthetetlennek tűnt, a legfelsőbb katonai körök olyan nagyon lelkesedtek az ostoba csillagok iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Omar Bin Laden: Az én békeszerető apám

Osama Bin Laden fia azt állítja: apja semmit sem szeret jobban, mint grillezni a kertbe és focizni… Tovább olvasom