Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Happy birthday, compact disc!

1979. március 9-én, vagyis majdnem napra pontosan 30 éve mutatta be a Philips először a nyilvánosságnak a Sony céggel karöltve kifejlesztett CD-t. A digitális hangot tartalmazó korong a jövő videólemezének szánt LaserDisc melléktermékének indult, ám végül jóval csillogóbb karriert futott be, mint hanglemeznyi méretű társa.
Kétségtelen, hogy az 1979-es év hangtechnikai szenzációja a Philips cég bejelentése volt, miszerint az év második felétől sorozatban gyártja új hanglemezét és lemezjátszóját, a lézeres letapogatású „Compact Disc"-et. A forradalmian új technológia bemutatását követően még hosszú évek munkájára volt szükség, hogy kialakuljon a jelenleg ismert CD-lemez. A Philips és Sony közös feljesztőmunkájának gyümölcseként 1980-ban jelent meg a lemez formátumát leíró "Vörös könyv": a dokumentum rögzítette a lemezek pontos méretét, a maximálisan rögzíthető dalok számát, valamint a dalok minimális hosszát is. Nem minden döntés mögött állt mérnöki megfontolás: a lemezek hetvennégy perces kapacitása mellett például azért döntöttek a szakemberek, hogy ki lehessen adni CD-n Beethonven kilencedik szimfóniáját.

Az első CD-prototípust, amely a kis termetű holland mesehős után a „Pinkeltje" (kb. „Hüvelyk Matyi") kódnevet viselte, nyilvánvalóan arra utalva, hogy jóval kisebb, mint a hagyományos analóg „bakelit" nagylemezek. A CD szélesebb körű, piaci bevezetésére csak három esztendővel később, 1982-ben került sor, azóta azonban az első valóban szinte minden háztartásba eljutó digitális médium hihetetlen karriert futott be: CD-lejátszóból 3,5 milliárd darabot, CD-ROM számítógépes meghajtókból 3 milliárdot, magukból a fekete helyett immár ezüstösen csillogó lemezekből pedig nem kevesebb, mint 240 milliárd példányt értékesítettek közel 27 év alatt.

Dupla, szimpla, maxi, mini, műanyagtokos, papírtokos...
Dupla, szimpla, maxi, mini, műanyagtokos, papírtokos...

Legalább három trónkövetelő küzd az első CD címéért: a legelső elkészült korongon Strauss Alpesi szimfóniáját hallgathatták meg Herbert von Karajan vezényletével azok, akiknek volt otthon az ekkor még aranyárba mért lejátszókból és a piaci forgalomba nem kerülő korongból is tudott szerezni egy példányt. A Philips első kiadott CD-lemeze a svéd ABBA popegyüttes The Visitors című albuma volt, a Sony pedig Billy Joel 52nd Street című lemezével köszöntötte az új hordozót. Mindkét korong 1982-ben látta meg a napvilágot, ezért bár a technológia idén harminc éves, a szabványok kidolgozása miatt CD kiadásról csak 27 éve beszélhetünk.

A kékszakállú herceg vára és István, a király

Az első magyar CD után nyomozva heves vitába botlottunk a régiségekkel, a letűnt hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek bemutatására és némi nosztalgiázására egyaránt alkalmas tárgyak gyűjtésével foglalkozó Retronóm oldalon. A vita oka: mindenki mást tart az első magyar lemeznek. A HiFi Magazin a témával foglalkozó cikkeit idéző fórumozó szerint az első magyar vonatkozású lemez egy klasszikus zenét tartalmazó 16 korongból álló sorozat részeként jelent meg, melynek gyártását a Hungaroton a Polygram lemezkiadótól rendelte meg. A hazai piacra egy 13 lemezből álló, szintén klasszikus zenei sorozat jutott el először a magyar vonatkozású művek közül. Az vitázók szerint első, valóban hazánkban készült lemez a Hungaroton PR1917 sorozatszámú István, a király válogatáslemez, ami azonban nem került kereskedelmi forgalomba.

Tartalomhoz a forma

Méreteit tekintve a CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD lemezek, 80 mm-es átmérővel. Legelőször 115 mm volt a szabvány, azonban 1979 után a 120 mm-es lemezek állandósultak, 1982-től jöttek forgalomba.

Herke Roland, a Hungaroton archívumának vezetője megerősítette: magyar kiadásban klasszikus zene jelent meg legelőször. A szakember szerint a Ferencsik János vezényletében előadott A kékszakállú herceg vára volt az első, melyen Jelena Obrazcova énekelte Judit szerepét és Jevgenyij Nyesztyerenko volt a Kékszakállú. Kövecses László, a VTCD Videoton kereskedelmi igazgatója pedig a PR1917-es sorszámú István, a király lemezt jelölte meg első magyar CD-ként, melyet 1988 decemberében kezdtek nyomni a cég székesfehérvári üzemében.

Az idő próbája

A tükröződő tetejű, lézerrel leolvasott adatok nem a CD-vel jelentek meg. A Philipsnél a hatvanas évek vége óta zajlottak kísérletek a VHS kazetták lecserélésére alkalmas technológia kifejlesztésére. A hetvenes évek végén bemutatkozó hatalmas, harminc centiméter átmérőjű Laserdisc azonban nem hozta meg a várt sikert. A kezdetben csak analóg hangot tartalmazó, nehézkesen kezelhető, sérülékeny formátum csak Amerikában és Japánban szerzett néhány követőt, Európában szinte ismeretlen maradt. A lemezhez kifejlesztett technológiák azonban továbbéltek a zenehallgatást, a számítógépes szoftverek terjesztését és persze az egymás közti fájlcserélgetést meghatározó CD formátumban.

Azóta minden háztarásban van egy fal...
Azóta minden háztartásban van egy fal...

Mára nagyjából 240 milliárdra rúgott a világon értékesített CD-lemezek száma. Ennyi ezüst koronggal hatszor lehetne körbetekerni a Földet, a CD nyomán kifejlesztett optikai lemezekkel pedig talán ennek a duplája is meglenne mára. Bár a filmkiadókat és az otthoni biztonsági mentéseket készítő felhasználókat már elszipkázta a DVD formátum, a hangzóanyagok terén a mai napig a CD-lemez a legmeghatározóbb. Valószínűtlen, hogy a harmincadik évét betöltött formátum helyére új optikai lemez léphet, a fizetős letöltések további népszerűsödése lehet a jövő útja. A trendektől függetlenül a CD még ma is jövőálló formátumnak tűnik.

Gyártás

A CD tömeggyártási technológiája egy hidraulikus nyomásnak nevezett eljárás alapján történik, mely során kis műanyag granulátumokat magas hőmérséklet és jelentős nyomás hatására felhevítenek, majd ezt a forró olvadékot megfelelő formákba öntik, ahol hűlni és megszilárdulni hagyják. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, a műanyagkorongokat robotkarok segítségével emelik ki az öntőformából, és vágják bele a 15 mm-es lyukat a közepébe. Ez az eljárás eredményezi az üres CD lemezt. Miután a fémréteg is felkerült a lemez felületére, a CD készen áll a felhasználásra.

Forrás: Wikipédia, Origo

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Savasodnak az óceánok

A savasodás következtében vékonyodik egy apró, de fontos állatfaj mészhéja, amely korábban óriási… Tovább olvasom