Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Ha bevallják, mit tettek, megáll a tőzsde

Állt a kereskedés az amerikai tőzsdén, amíg Tiger Woods golfbajnok a CNN élő adásában arról beszélt, mennyire sajnálja, hogy megcsalta a feleségét. A közszereplők, politikusok beismerő vallomása mindig izgalmas.

A közszereplők, politikusok beismerő vallomása mindig izgalmas.

Akinek a környezetében egész stáb ügyel a látszatra, nehezen áll a nyilvánosság elé esendő emberként. Ha mégis megteszi, nyilvánvalóvá válik, hogy neki fontos az igazság.

Tavaly novemberben a 34 éves, tizennégyszeres bajnok golfozó, Tiger Woods még azt mondta, szerencsétlen baleset érte. Nem ismerte el, hogy a felesége hagyta helyben egy golfütővel, miután rájött, hogy nőügyei vannak. A legtöbbet kereső sportoló viselt dolgairól azóta is gyakran írtak az újságok, ő mostanáig hallgatott. Múlt pénteken a CNN és a CNBC élő adásában kért bocsánatot feleségétől, szüleitől, gyerekeitől és azoktól, akik példaképüknek tekintik. ˝Hűtlen voltam, afférjaim voltak és megcsaltam a feleségemet, ami elfogadhatatlan˝ – mondta Woods, és miközben beszélt, a tévé mutatta a Dow Jones tőzsdeindexet, amely e 13 perc alatt alig mozdult, majd a tájékoztató végén ismét megelevenedett: a brókerek is a tévét nézték. ˝Miközben mi egyszerűen képtelenek voltunk röhögés nélkül megállni az egész ostoba színjátékot, az Egyesült Államokban ez valódi, komoly, mindenkit érdeklő program volt˝ – kommentált az Index.hu bloggere. A kiállás tetszett a sportoló szponzorainak, beszédét pedig úgy elemezték, mint egy amerikai elnökét szokás.

Tiger Woods golfbajnok élő adásban kért bocsánatot.
Tiger Woods golfbajnok élő adásban kért bocsánatot.

Természetesen elhangzott, leíródott az is, hogy Tiger Woods kiállása Bill Clinton elnök tíz évvel ezelőtti monológjára emlékeztetett. Az amerikai elnök annak idején előbb tagadta, hogy viszonya lett volna Monica Lewinskyval, a Fehér Ház egyik gyakornokával, sőt, ezt eskü alatt is vallotta az ellene indított eljárásban. Aztán mégis leült, szemben a kamerával, és bocsánatot kért Amerikától, magára vállalva minden felelősséget.

Aki kiáll és bevallja a tetteit, azért is számíthat némi rokonszenvre, mert bár az emberek nem felejtenek, mégis hajlandóak értékelni: az illetőnek magának fontos volt, hogy az igazság kiderüljön. Az persze nem mindegy, mennyi magyarázkodás után.

Bill Clinton botlásának végkimenetele: felesége kitartott mellette, népszerűsége pedig az ellene folytatott eljárás idején is csak nőtt, végül 66 százalékon állt.
Bill Clinton botlásának végkimenetele: felesége kitartott mellette, népszerűsége pedig az ellene folytatott eljárás idején is csak nőtt, végül 66 százalékon állt.

Ehhez képest amikor nálunk 2005 augusztusában kirobbant az úgynevezett Mucuska-gate, a Nemzetbiztonsági Hivatalnál száz tiszten végeztek hazugságvizsgálatot, hogy kiderüljön, ki súgott a sajtónak. A gép állítólag több embernél is jelzett. Egy Romániából áttelepült házaspárról van szó, az NBH úgy találta, a román hírszerzésnek dolgozik férj és feleség, utóbbiról megírták az újságok, hogy bensőséges viszonyt ápol politikusokkal. A bukaresti Cotidianul, majd a kolozsvári Transindex később részleteket közölt akkori oktatási miniszterünk és a hölgy lehallgatott telefonbeszélgetéseiből. A tárca sajtóosztálya cáfolta, hogy a miniszter félrelép: csak szakmai kapcsolatban állt a hölggyel. Az asszony nem szólalt meg. Most pedig Veres János expénzügyminiszter és Dobolyi Alexandra korábbi távol-keleti útjai körül zajlik kínos magyarázkodás. A Blikk fotóján együtt láthatók Makaóban, és eddig nem derült ki egyértelműen, hogy milyen pénzből utaztak oda és valójában miért.

Veres János  expénzügyminiszter és Dobolyi Alexandra távol-keleti útjai körül zajlik kínos magyarázkodás.
Veres János expénzügyminiszter és Dobolyi Alexandra távol-keleti útjai körül zajlik kínos magyarázkodás.

Kovács László külügyminiszterről, az MSZP korábbi elnökéről, későbbi uniós biztosról is konkrétan megírták az újságok, hogy szeretője van, közös fotó is jelent meg róluk. Előbb mindketten tagadtak, később a hölgy mégis beszélt élete nagy szerelméről. Kovács – a mi viszonyainkhoz képest rendhagyó módon – nyilatkozott a Napi Ásznak: ˝Két ember magánjellegű kapcsolata csak rájuk és családjukra tartozik... Én a dolgot a családommal tisztáztam, és velük maradtam.˝ Az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott, a politika nálunk távol tartja magát a magánszférától, és ez ˝így van jól˝. Ami a beismerő vallomást illeti, egy ilyen emlékezetes beszéd az ő nevéhez is kötődik.

Ám az nem mondható, hogy az emberek megértéssel fogadták volna – igaz, nem is nekik mondta, hanem a hátuk mögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Josef Fritzl pénzért könyörög lányának írt leveleiben

Josef Fritzl levelet írt lányának, akit 24 éven át tartott háza pincéjében, és akit rendszeresen… Tovább olvasom