Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Gyerekek pórázon: újabb sokkoló képek Kínából

A migráns munkavállalók helyzete kétségbeejtő a világ legnépesebb országában, Kínában. Hatalmas a szegénység, a szülők napi 16-18 órát dolgoznak, ugyanakkor - mivel legtöbbjük lakhelye más kantonban van bejegyezve - nem jogosultak gyermekeik ingyenes óvodai, bölcsődei ellátásra.
A szegények kétségbeejtő helyzetét jól tükrözik azok a szívszaggató felvételek, amelyeket most publikáltak: a gyerekeket kikötik, hogy ne essen bajuk, hogy ne kószáljanak el, míg a szüleik dolgoznak. Kínán belül becslések szerint 110 millió a 16-40 év közötti a migráns munkások száma, vagyis azoké, akik a jobb élet illetvea munkalehetőség reményében másik városba, országrészbe vándorolnak. De még ekkor sem keresnek annyit, hogy meg tudják fizetni a gyermekfelügyeletet.

A fotókat Jiaxing városban, Kína déli részén készítették egy gyárban, ahol a felnőttek napi tíz órán át dolgoznak. A gyerekeket gumikábelekkel kötik a falhoz vagy az ablak rácsához, esetleg vasrudakhoz, egymáshoz közel, hogy legalább játszani tudjanak. A felnőttek szalmát, gyékényt terítenek alájuk, hogy ne fázzanak a jéghideg betonon.

A migráns munkavállalók helyzete kétségbeejtő a világ legnépesebb országában. Fotó: Daily Mail (galéria)

Bár egyáltalán nem jó megoldás így gondoskodni a gyerekekről, a szülők azt mondják: így a kicsik legalább az emberkereskedőktől biztonságban vannak. Látják szüleiket munka közben - amennyire a gumikötél engedi, közel mennek hozzájuk.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Pekingben egy apa kétéves kisfiát egy lámpaoszlophoz láncolta, míg dolgozott. A férfi riksahúzóként kereste kenyerét, beteg felesége nem tudta felügyelni a kisfiút, így az apa erre kényszerült. Az esetet a járókelők jelentették a helyi hivatalnak és az ügy szerencsésen végződött: Dzsingdan szüleinek felajánlották, hogy három éven keresztül ingyenes óvodai ellátást kap a kisfiú. Ebben persze nagy szerepe volt a sajtó nyilvánosságának is.

A szegények kétségbeejtő helyzetét jól tükrözik azok a szívszaggató felvételek. Fotó: Daily Mail (galéria)

A képeken látható gyerekek azonban vélhetően nem lesznek ilyen szerencsések.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

140 éve született Lenin

Száznegyven éve, 1870. április 22-én született Vlagyimir Iljics Uljanov, mozgalmi nevén Lenin orosz kommunista forradalmár. Tovább olvasom