Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Genetikai értelemben nem léteznek etnikai csoportok

Genetikai értelemben nem léteznek etnikai csoportok - derült ki egy nemzetközi DNS-vizsgálatnak köszönhetően, amely több genetikai különbözőséget mutatott ki az etnikai csoportokon belül, mint azok között.
"A közép-ázsiai etnikai csoportokat sokkal jobban a társadalmi szabályok határozzák meg, mintsem az ősök, az öröklődés" - írják a kutatók tanulmányukban, amely a BMC Genetics című szaklapban látott napvilágot. A tanulmányról a ScienceDaily című tudományos hírportálon olvasható összefoglaló.

Az Evelyne Heyer, a párizsi Természettudományi Múzeum professzora által vezetett nemzetközi kutatócsoport a türk és az indoiráni nyelvcsaládon belül több népességet is vizsgált Közép-Ázsiában. A tudósok egyrészt a mitokondriumok - a sejtek energiaszerve - DNS-ét vizsgálták, a mitokondriális DNS ugyanis kizárólag anyáról öröklődik, ezért alkalmas emberi populációk eredetének vizsgálatára. Az apai öröklődést az Y-kromoszómán keresztül tanulmányozták.

"Vizsgálataink azt jelzik, hogy legkevesebb két, a türk nyelvcsaládhoz tartozó közép-ázsiai csoport esetében az etnikai hovatartozás sokkal inkább egy mesterségesen létrehozott társadalmi rendszer által fenntartott genetikai elhatárolódás, mintsem közös genetikai ősök eredménye" - hangsúlyozta Evelyne Heyer.

Az egyének által alkalmazott elkülönítés, amellyel magukat más etnikai csoportok tagjaitól akarták megkülönböztetni, általában kulturális, nyelvi, gazdasági, vallási és politikai jellegű volt.

Evelyne Heyer és kollégái kimutatták a közös ős hiányát specifikus etnikai csoportban: átlagosan több genetikai különbözőség mutatkozott meg az etnikai csoportokon belül, mint azok között.

A francia tudós az eredményeket kommentálva rámutatott: az olyan genetikai adatok elemzése, mint amilyenek e kutatásban szerepeltek, fontos szerephez juthatnak etnikai kérdések vizsgálatakor.

Olvasóink írták

 • 12. kolombela 2009. szeptember 02. 15:49
  „"Szeretettel " köszöntöm az itt megjelent antirasszistákokat, antifasisztákokat. Használják egészséggel fórumot.”
 • 11. Batistuta 2009. szeptember 02. 14:25
  „Más a magyar érdek és megint más azt állítani, hogy egy népcsoport szipojozza(sic!) ki a "gazdatestet". Én igazából azt nem értem, hogy ha valaki rasszista, az miért takarózik? Az egyenes beszéd a tiszta beszéd!”
 • 10. vonLichthofen 2009. szeptember 02. 14:15
  „Elolvastam az eredeti cikket, az jobban érthető. A fordító/vagy az ujság szerkesztője/ csak kiragadott részeket közöl itt. Ez nem teszi könnyen elfogadhatóvá az állításokat, vagy ellentmondások vannak benne.
  Pl. a ....Vizsgálataink azt jelzik, hogy legkevesebb két, a Türk nyelvcsaládhoz....bekezdés az, ami nem teljesen egyértelmű a fordításból.”
 • 9. Tapmancs 2009. szeptember 02. 14:14
  „Itt már az is rasszizmus (sovinizmus, egyéb -izmus, kirekesztés) ha valaki azt modja hogy Magyarországon a magyarok érdekei lennének az elsők. Szomorú.”
 • 8. Batistuta 2009. szeptember 02. 14:10
  „Ne menjen bele jobban a magyarázkodásba, kedves Túrabakancs, mert nem fog jól kijönni belőle:-) Minden egyes mondata erősíti, hogy Ön skatulyáz és általánosít. Ez nem baj, de ne sértődjön meg, ha egyesek szerint ez nettó rasszizmus!”
 • 7. omm 2009. szeptember 02. 11:41
  „Teljesen félreértetted a kommentemet.
  "A kiváltó okokat kell megszüntetni, és beköszönt egy nyugodt korszak. :)" 70 éve is így indult "valami". Félek, hogy szavazhatsz.”
 • 6. Túrabakancs 2009. szeptember 02. 10:09
  „Roben!
  Ha ez az általam említett népcsoport nem szipojozná ki a "gazdatestet", nem bántaná sem lelkileg sem fizikailag, akkor nem kellene ez ügyben "gyűlölködni". A kiváltó okokat kell megszüntetni, és beköszönt
  egy nyugodt korszak. :) A szlovákokkal sem volt addig probléma, amíg a nyelvtörvénnyel porig alázta
  azt a nemzetet, akiknek köszönhetik az országukat.Itt is a kiváltó okokat az okozza, akinek most nagy a szája. Ugyanez érvényes a cigányokra és a zs...ra is.”
 • 5. Roben 2009. szeptember 02. 09:00
  „Mi a baj azzal,hogy genetikailag közel állunk,hiszen ez nyilvánvaloan igaz,mivel egy fajhoz tartozunk.És nem igaz,hogy csak ezzel a két népcsoporttal vannak problémák,hanem az olyan rasszista korlátoltakkal mint akik ezen kérödznek állandoan,hogy gyülöletet szitsanak.Nem kell a gyülöletetek senkinek sem hiányzik!”
 • 4. Túrabakancs 2009. szeptember 02. 08:44
  „omm!
  Igazad van, hiszen az általad megemlített két népcsoporttal vannak állandó problémák, más
  nemzetek tagjairól nem igazán lehet rosszat mondani. A cikk írója valóban egy liberális
  emberke, nem is várhattunk volna mást az írása mondanivalóját illetően. Nem írom le melyik
  kaszt hazugságait erősíti.”
 • 3. omm 2009. szeptember 01. 23:56
  „Lenne egy tippem: egy újabb kommentvadász cikk, ami zsidózásba és cigányozásba fog fulladni...”
 • 2. Kikelet 2009. szeptember 01. 23:08
  „A tudós bácsi milyen rasszhoz tartozik?
  Lenne egy tippem.....”
 • 1. igazságot 2009. szeptember 01. 22:50
  „hát ezt nehéz is lenne vitatni... én ezért nem érzem magam például rasszistának, mert nem azért nem szeretem a cigókat, mert őket más "fajnak" tartom, nem ugyan olyanok mint mi felépítésre, de a viselkedésük miatt jócskán lehet őket nemszeretni finoman fogalmazva, de hogy ezért nem szeretem őket, nincs lelkiismeret furdalásom meg nem keresem magamba a problémát, mert bennük van az oriási probléma... lényeg az h genetikailag nem lehet határt húzni, de kulturális formába nagyon is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajzold meg saját családfádat!

Soha nem volt nagyobb divat a családfaállítás, mint manapság. Most olyan módszert ismertetünk,… Tovább olvasom