Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Észak-Korea ünnepel

Az észak-koreai vezető Kim Dzsong Il és fia, a trónörökös Kim Dzsong Un vasárnap gigantikus katonai parádéval ünnepelte az ország megalapításának 65. évfordulóját.
A két Kim a Phenjan főterén emelt tribünről követte a katonai parádét, ahogyan az 1,2 millió főt számláló hadsereg katonái feszes vigyázzban vonulnak el apa és fia előtt. A dísztribün előtt Katyusa rakétavetők, tankok és teherautók sorjáztak több órán keresztül.

Az ünnepséget élőben sugározta az állami televízió, így az észak-koreai nép megismerhette az ország jövendő vezetőjét, a kommunista dinasztia harmadik generációjának tagját.

A 65-ös számot - ennyi évvel ezelőtt alapították meg az országot - emberek formázták, méghozzá a Koreai Munkáspárt tagjai.

Az idősebb Kim hatalmas éljenzés közepette lépett a tribünre fia kíséretében. Külpolitikai szakértők szerint meglepő volt, hogy Kim Dzsong Un, az ország leendő vezetője nem katonai egyenruhában jelent meg az állami díszszemlén. Hasonló ruhát viselt, mint a múlt hónapban, amikor több fotó készült róla, mint az ország leendő vezetőjéről.


Az országban tartott minden eddiginél nagyobb szabású és látványosabb felvonulásán részt vettek a haditengerészeti akadémia női katonái is, a lelkesítő zenét katonai zenekar játszotta.

A vezérkar első számú tisztje, Ry Yong Ho beszédében azt hangsúlyozta: „"Ha az amerikai imperialisták és követőik sértik a mi szuverenitásunkat és méltóságunkat, akkor válaszként könyörtelen és igazságos megtorló csapásra számíthatnak, beleértve ebbe azt, hogy önvédelemből még nukleáris erőket is készek vagyunk bevetni."


A katonai fejlesztésre dollármilliárdokat költő ország vezetői számára az ünnepség mérföldkő volt: az első lépése annak a hosszú „kampánynak", amelynek során megpróbálják a köztudatba Kim Dzsong Il fiát bevezetni és a koreai néppel elfogadtatni. A fiatalember eddig ismeretlen volt az észak-koreai katonai és politikai elit számára is.

Kim Dzsong Un Kim Dzsong Il harmadik fia, eddig neve sem szerepelt az állami médiában, sőt, egészen a múlt hónap végéig a neve sem jelent meg szinte sehol. Nem publikáltak fotókat róla, sőt, még az sem volt tudható, hogyan írja a nevét.

A 68 éves koreai diktátor legkedvesebb fia svájci intézetekben végezte tanulmányait, és mindenki számára meglepő, hogy fiatal kora és tapasztalatlansága ellenére ő örökli meg a vezetői pozíciót.


A minden idők legnagyobb katonai parádéjaként emlegetett ünnepség és felvonulás nem csak az új trónörököst hivatott bevezetni a köztudatba, nem titkolt célja az is volt, hogy egyfajta bújtatott fenyegetést fogalmazzanak meg az Egyesült Államoknak, Észak-Korea legnagyobb ellenségének még akkor is, ha az ország valódi katonai erejéről Amerikának csak becslései vannak.

Az ünnepségre külföldi újságírókat is meghívtak, azzal a nem titkolt céllal, hogy a nemzetközi közvélemény számára is világos legyen, mire kell számítania annak, akik Észak-Korea ellensége. A meghívott újságírók részt vettek az összes ünnepségen, és a dísztribünön ülhették végig a gigantikus katonai felvonulást is.


A kérdés, hogy ki veszi át a nukleáris fegyverekkel dicsekvő nemzet vezetését, sürgető volt, mert egyes források szerint Kim Dzsong Il két évvel ezelőtt agyvérzést kapott. Kim Dzsong Il 1994-ben lett az ország első embere, amikor Kim Il Sung meghalt.

Olvasóink írták

  • 1. SC 2010. október 17. 21:11
    „Rettenetes egy ország,rettenetes sanyarú sorsú,a végtelenségig megalázott,kizsigerelt,megvezetett,emberszámba nem vett emberekkel...
    Remélem nem sokára ott is megbukik a kommunizmus nevű szörny...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

70 milliárdos felújítás: újra megnyílt a londoni Savoy

Három évig tartó, 220 millió fontba (mintegy 70 milliárd forint) kerülő felújítás után vasárnap újra… Tovább olvasom