Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Emberi fejet varrtak vissza Oroszországban

A beteg, akinek a fejét tulajdonképpen már csak a nyaki gerince tartotta, bár nem igazán érzi jól magát, már beszélni is tud.
Egy fültől-fülig átvágott torkú ember fejét sikerült visszavarrniuk az oroszországi Jekatyerinburg orvosainak. A beteg, akinek a fejét tulajdonképpen már csak a nyaki gerince tartotta, bár nem igazán érzi jól magát, kissé gurgulázva ugyan, de már beszélni is tud.

A 35 éves Bolot Szadikovot mentővel szállították be a 23. sz. Jekatyerinburgi Kórház baleseti sebészetére. A mentőorvosok szerint az áldozat torkát fültől fülig átmetszették, keresztülvágva ezzel az összes létfontosságú szervet - beleértve a két nyaki artériát, a gégét és a nyelőcsövet. A sérült fejét a kórházba szállításkor tulajdonképpen csak a nyaki gerince tartotta.

A jekatyerinburgi kórház sebészei azonban úgy döntöttek, hogy megkísérlik a lehetetlent. Erőfeszítéseik eredményeképpen - miközben számlálatlan vérátömlesztést végeztek - a gyilkossági kísérlet áldozata ma már felül az ágyon, és bár kissé gurgulázva, de el tudja mondani, hogy mi is történt vele.

A levágott fejű, egyébként biskeki illetékességű férfi a rendőröknek elmondta, hogy nemrég érkezett Jekatyerinburgba, ahol alkalmi munkákat vállalt. Az éjszakákat rendszerint az egyik helyi park lócáján töltötte. Sem a támadásra, sem pedig a támadóira nem emlékszik.

Az orvosok beszámolója szerint azon az éjjelen jóval fagypont alatt volt a hőmérséklet. Azt feltételezik, hogy valószínűleg ez utóbbi körülmény segítette elő a kishíján levágott fejű ember "feltámadását".

Olvasóink írták

 • 10. ekkora f@szságot 2008. november 08. 05:05
  „Óriási nagy baromság az egész! Láttatok ti már orosz kórházat?”
 • 9. Lakatos Attila 2008. november 08. 02:13
  „Ha jól emlékszem, az első fej átültetést is egy orosz (szovjet) orvos végezte -talán a 60-as 70-es években. Egy kutya testére ültetett át egy másik kutya fejét, így a kutyának két feje lett, és sokáig életben is maradt. Nos ez a professzor akkor mondta, hogy hamarosan emberen is képes lenne fej átültetésre. Azt hogy ez így megtörténhetett mégis kétlem.”
 • 8. Szabó Zoltán 2008. november 07. 23:40
  „Azt irták, hogy fagypont alatt történt. Lehet hogy egyszerűen megfagyott a seb, és nem vérzett ki teljesen. Hidegben lassul az anyagcsere, az agysejtek is tovább bírják oxigén nélkül. Nem véletlenül szállitják a transzplantációra a szerveket lejegelve. Persze ez csak találgatás, ettől még lehet kamu.”
 • 7. KACSA MAGAZIN! 2008. november 07. 21:02
  „ÖKÖRSÉG PILLANATOK ALATT ELVÉRZETT VOLNA!”
 • 6. Agent 2008. november 07. 20:48
  „Bár laikus vagyok, de szerintem egy ember a nyaki artériák átvágása után egy-két perccel elvérzik. A nyakelvágás - megtalálás - mentők értesítés - kórházba szállítás, hát azért több időt vesz igénybe. Még ha el is állítják a vérzést, az agy vérellátás nélkül...nehezen hihető.”
 • 5. sdf 2008. november 07. 20:39
  „3. Gondoltam, hogy lesz aki nem hiszi el. Úgy mint az átlőtt macskát hiába voltak ott a bizonyítékok :)”
 • 4. Félúton... 2008. november 07. 20:30
  „Müezzin abban igazad van, hogy vannak felelőtlenek is ezen a pályán. Viszont sajnos az orvos is ember, és ha valóban az élettel összeegyeztethetetlen esemény lép fel, azon sajnos nem lehet segíteni. "...hogy nem várt körülmény lépett fel, ... megállt a szíve,.." Sajnos a szívmegállás egy ilyen körülmény. Anélkül nem megy... és ha hiszed, ha nem, van, hogy nem sikerül újraindítani. Nagyon kemény hivatás az egészségügyben dolgozni, de eljutni sem könnyű addig, hogy az ember ott dolgozhasson. A különböző ´latin szavas´, ´szindrómás´, ´nem érthető´ magyarázatok pedig többségében igazak. Mint minden szakmában, ebben is van egy szaknyelv, ami ebben az esetben a latin. Nem azért van használatban, hogy az orvos ´nagyokat mondhasson´. Egyszerűen ennek a hivatásnak ez a munkanyelvezete. Szóval részben egyet értek, mert vannak nem oda illő emberek is, magam is találkozom ilyenekkel. Viszont kérlek, hogy a nagy többségre nézve ne írj ilyen lekezelő sorokat, mert igen is több életet mentenek meg, mint amennyit elveszítenek. Csak az nem olyan érdekes. Sajnos...”
 • 3. mese sajt 2008. november 07. 19:35
  „..naná,persze a beteget meg Szergej Frankenstein nek hívták!..mese,mese mátka....”
 • 2. Baba18 2008. november 07. 19:00
  „ez nagyon durva... :S”
 • 1. Müezzin 2008. november 07. 18:29
  „Ennyit jelent, ha az orvosok tisztességesen kiállnak valaki mellett, és nem csak sajnálkoznak, hogy nem várt körülmény lépett fel, keringés-összeomlás, megállt a szíve, ilyen szindróma meg olyan szindróma, latin szavak, sokszor a hozzá nem értésük, és leginkább lustaságuk, felelőtlenségük miatt.
  Tisztelet a kivételnek, a becsületes, emberi orvosoknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush leköszön - vidám pillanatok egy elnök életéből

Az ifjabb Bush soha nem retorikai képességeiről volt híres, esetlen pillanatait pedig nagy… Tovább olvasom