Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Elhunyt Milton Babbitt zeneszerző

Elhunyt Milton Babbitt amerikai avantgard zeneszerző, akinek a nevéhez fűződik a világ első elektronikus szintetizátorának kifejlesztése az 1950-es években.
- Milton Babbittot 94 éves korában szombaton érte a halál egy princetoni kórházban - közölte Paul Lansky zeneszerző, Babbitt egykori tanítványa és munkatársa a Princetoni Egyetemen.

A Philadelphiában született Babbitt a Princetoni és a New York-i egyetemen diplomázott. 1938 és 1984 között volt a Princetoni Egyetem zenei tanszékének munkatársa, ahol 1984-ben emeritus professzori címet kapott.

Az 1950-es években az RCA amerikai rádiótársaság konzultánsként alkalmazta őt, amikor kifejlesztette Mark II típusú szintetizátorát. Babbitt lett az alapítója a Columbia-Princton Elektronikus Zene Központjának, ahol a szintetizátort felállították.


Babbitt gyakran ötvözte az elektronikus zenét vokállal szerzeményeiben. Az egyetem csak 46 évvel doktori disszertációja megvédése után, 1992-ben ítélte oda neki a doktori címet. A modern zeneszerzők tizenkéthangúságáról (dodekafónia) írt disszertációját ugyanis akkoron elutasították.

- Disszertációja annyira előrehaladott volt a kórhoz képest, hogy akkoron nem tudták érdemén értékelni"- magyarázta Theodore Ziolkowski, Babitt egyik barátja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A doppinglaborok az ellenőrök előtt járnak

Az 1954-es futball világbajnokságon pervitinnel "pörgették fel" a német válogatottat a magyarok ellen. Ma már fejlettebbek a módszerek. Tovább olvasom