Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Egyre kockázatosabb az űrutazás az űrszemét miatt

Az űrszemét miatt csaknem kétszer veszélyesebb lesz az Atlantis amerikai űrsikló októberi útja a szokásosnál. Ezért a repülést ezúttal az amerikai űrhivatal (NASA) legfelső szintjén kell engedélyeztetni, közölte keddre virradóan John Shannon, az űrsiklóprogram igazgatója. VIDEÓVAL
Az Atlantis most nem a Nemzetközi Űrállomásra megy, hanem a sokkal távolabb keringő Hubble űrteleszkóphoz, ahol lényegesen több az űrszemét és a mikrometeorit. Amikor az űrsiklók a Nemzetközi Űrállomásra szállítanak űrhajósokat és felszerelést, akkor 1 a 300-hoz a kockázata annak, hogy mikrometeorit vagy ember alkotta tárgy maradványa ütközik az űrhajónak. A Hubble űrteleszkóp pályáján viszont ez a kockázat 1 a 180-hoz. Ha egy űrutazás kockázata meghaladja az 1 a 200-hoz arányt, akkor a NASA-nál legfelső szintű engedélyre van szükség.

A Hubble karbantartása azért sokkal nehezebb feladat, mint az űrállomásra való repülés, mert vészhelyzetben az űrállomás menedéket tud nyújtani az űrhajósoknak addig, amíg másik űrhajót nem küldenek értük. Ha viszont a Hubble közelében támadna probléma az űrsiklóval, akkor a bajba jutottaknak nincs hova menekülniük. Ráadásul a Hubble sokkal messzebb van a Földtől, mint az űrállomás.

Űrszemét a Föld körül - Kétszer kockázatosabb lesz az Atlantis űrsikló következő útja miatta.
Űrszemét a Föld körül: Kétszer kockázatosabb lesz az Atlantis űrsikló következő útja miatta.

A Hubble 563 kilométerrel a Földtől kering, míg a Nemzetközi Űrállomás 354 kilométerre.

Az Atlantist eredetileg augusztusban akarták a Hubble-hoz küldeni, de októberre halasztották a startot. Részben azért, hogy addig felkészíthessék az Endeavour űrsiklót is arra az esetre, ha menteni kellene az Atlantis 7 tagú legénységét.

A Hubble az egyik legnagyobb teleszkóp, amelyet a világűrbe telepítettek. Mivel a földi légkörön kívül van, rendkívül jó minőségű képet tud szolgáltatni. A hatalmas "távcsővel" már számos felfedezést tettek. A Hubble-lal készültek a látható fény tartományában a legélesebb képek a világűr legtávolabbi objektumairól.


Belépett és elégett - Űrszemét Denver felett.

A Hubble-t csak űrhajósok tudják karbantartani. Az 1990 óta keringő távcsövet eddig négy alkalommal javították. Az ötödik karbantartást azonban lemondták a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófája után, ezzel a teleszkópot leírták. A tudományos élet és közvélemény nyomására azonban a NASA végül mégis úgy döntött, hogy meghosszabbítja a Hubble életét. De ez lesz az utolsó karbantartás, amellyel 2013-ig lesz működőképes a teleszkóp. Azután a Hubble-t egy új eszköz, a James Webb Űrteleszkóp fogja felváltani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perlik a Szcientológia Egyházat Franciaországban

Bírósági tárgyalás elé néz az egyház Franciaországban "szervezett csalásért". Egy hölgy azzal… Tovább olvasom