Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy zsidó bankár örökösei perelik Magyarországot

Egy neves műgyűjtő örökösei perelik a magyar kormányt, mert a magyar állam állítólag 64 millió angol font értékű festményt foglalt le tőlük a második világháború idején. Herzog Mór Lipót családja már tíz éve próbálja visszaszerezni a műkincseket - mindeddig hiába.
A leszármazottak ezen a héten indítottak pert a Washingtoni kerületi bíróságon a magyar kormány ellen. A pert a New York Times minden idők eddigi legnagyobb holokauszt pereként tartja számon a műkincsek területén. A család egyébként több, állami tulajdonban lévő múzeumot akar a bíróság elé citálni.

A Herzog család állítása szerint a magyar állam a második világháború idején a Herzog-gyűjteményből több mint negyven nagy méretű festményt foglalt le: egyebek mellett El Greco, Lucas Cranach, Zurbaran, Van Dyck, Velazquez és Monet munkáit.

Herzog dédunokája, David de Csepel, a tucatnyi leszármazottak egyike azt mondta: ami a holokauszt idején történt, az enyhén szólva is kifogásolható. Érzelmileg kötődnek a gyűjteményhez, ezért is szeretnék visszakapni annak minden egyes darabját. Amit Magyarország tett, az szerinte elfogadhatatlan. A műkincsek ugyanis a család tulajdonában voltak, így az nekik visszajár.

Fotó: Daily Mail
Fotó: Daily Mail

A Los Angelesben élő David de Csepel felhívta arra is a figyelmet, hogy a nácik az európai műalkotások húsz százalékát rabolták el 1933 és a második világháború vége közötti időszakban.

A katonai egységek több százezer műkincset szállítottak Németországba az 1940-es parancs után, ami kifejezetten fosztogatásra buzdította a német katonákat a megszállott területeken, különös tekintettel a még lakásukban lakó, illetve már elhurcolt zsidó családok vagyontárgyaira és műkincseire. Kiemelt célpontként szerepeltek a kifosztási listán a Rothschild, a Rosenberg és a Goustikker család.

Néhány tárgyat Adolf Hitler magához vett, hogy a tervezett, de soha meg nem alapított Führermuseumban állítsa majd ki, míg más műkincsek náci katonai vezetők birtokába kerültek.

Fotó: Daily Mail
Fotó: Daily Mail

Bár a legtöbb műalkotást a szövetségesek igyekeztek visszajuttatni a háború után eredeti tulajdonosaikhoz, vagy azok leszármazottaihoz, becslések szerint több százezer darab még nem került vissza jogos tulajdonosához.

– Azt akarom, hogy igazságot tegyenek – mondta David de Csepel. A dédapám volt Európában a leghíresebb gyűjtök egyike. Szenvedélyesen szerette a képzőművészetet, melynek nagyon jó ismerője volt.

A Herzog család ügyvédje, Suszter Mihály azt mondta: Magyarország egyike azon országoknak, amelyik leginkább megakadályozza, hogy a műkincsek visszakerüljenek jogos tulajdonosukhoz.

– Míg más országok együttműködtek, Magyarországon egészen eltérő a hozzáállás – tette hozzá.

Fotó: Daily Mail
Fotó: Daily Mail

Herzog örökösei már több mint két évtizede eljuttattak egy petíciót a magyar kormányhoz, melyben kérték, hogy a magyar állam adja vissza nekik a családtól elrabolt műkincseket, amelyek egy része még ma is látható a magyar múzeumokban.

A magyar kormány minden egyes kérelmüket visszautasította, annak ellenére, hogy Herzogék ügyében közben járt mások mellett Chris Dodd, Hillary Clinton és Edward Kennedy szenátor is.

A New York-i magyar főkonzul helyettes, Földvári Gábor azt nyilatkozta a New York Times-nak: a műkincsek vissza nem adása nem a kormány, hanem a bíróság döntése volt.

Olvasóink írták

 • 13. jóhatudod 2011. március 18. 14:16
  „Én biztos hogy elkérném a zsidóktól az eredeti adás-vételi szerződéseket ,és a blokkot /ezek alapján lehet reklamálni /,és azt az adóbevallást is amiből kitünik hogy meg tudták-é venni,avagy uzsorakamatból /bűncselekményből származik a műkincsvásárlásra forditott összeg / !!Mindjárt elállnának a pertől !!”
 • 12. Elemér 2010. augusztus 12. 14:43
  „Nem mindegy hogy kit választanak az ügyben. Ronai már ért volna el eredményeket. 30% az övé. Érted meir ?”
 • 11. buggyant 2010. augusztus 12. 12:13
  „meir, ha nem kellett, hát nem kellett. Akkor már ne sírj a pénzed után.
  Besz**rás... érzelmileg kötődnek hozzá.
  ezek meg az érzelmek.. ha zizeg vagy cseng, ja.
  ezek mikor kártalanítják a palesztinokat? sose. most is amit művelnek hát hányinger.”
 • 10. meir 2010. augusztus 05. 09:11
  „Larika!!
  -es ugyan meseld mar el,; miert kellett oly hosiesen es buzgon-(annyi nemet NEM volt jelen hogy olyan gyorsan sikeruljon!!)-a MAGYAR csendoroknek-rendoroknek-honvedeknek osszefogdosni,ghettositani,waggonokban deportalni,minket!??
  Ne gyere itt nekem a Nemetekkel,mert sem 42-ben,sem 43-ban meg nem voltak ott!!
  a megszallas csak 44ben tortent!!”
 • 9. Lárika 2010. augusztus 04. 21:50
  „Magyarország is szeretne visszakapni sok mindent. Hát ez van... De tényleg, miért kell évente kárpótolni a zsidókat? vagy évente többször, már nem is számolom...”
 • 8. meir 2010. augusztus 04. 15:13
  „A Magyar Allam reszerol egy un,; "karpotlasi" felajanlast kaptam -(ha jol emlekszem)- 90-ben!!
  Azt en VISSZUTASITOTTAM!!!
  akkoriban felajanlottak;
  egy felnott-ert,; 50$-t,egy gyermek-ert,; 30$-t!!
  Meg Viccnek is rossz!!!
  az en szeretteim NEM ELADOK Senkinek!!!”
 • 7. meir 2010. augusztus 04. 01:03
  „a 70-es evek elejen mi?? Jo vicc!!!
  -en fiam, 1945-ota egy megveszekedett vasat sem kaptam-(igaz nem is kertem soha)-senkitol!!!
  akkor hogy is csak??”
 • 6. k29680 2010. augusztus 02. 20:30
  „Nincs ezzel semmi baj....Írásos bizonyítékok alapján vissza kell nekik adni.....De azt hiszem már a hetvenes évek elején az állam kártalanította őket......Ha jól emlékszem....”
 • 5. Club_Hajó 2010. július 31. 12:17
  „Ellenpélda: (tényleg csak kérdés)
  Mi meg akkor pereljük be a Washingtoni bíróságon a környező országokat hogy adják vissza területeinket vagy mi???? Ez csak így megy??? Mer az ugyebár a Magyar Állam tulajdona volt..... de ezt a többiek lesz@rják.
  Meg washingtoni bíróság? Mi köze hozzá? Aztán ha odaítélik mi meg nem adjuk akkor lerohan minket az usa?”
 • 4. f.r.22 2010. július 31. 08:45
  „az a baj hogy hiába halnak meg, mindíg vannak örökösök
  akiknek kell minden. piszok egy f*ta ez:-)
  csak pereljenek.... semmit nekik!!!”
 • 3. sturmtiger 2010. július 30. 17:06
  „"érzelmileg kötődnek a gyűjteményhez"persze a pénzthez kötődnek.Ennek soha nem lesz vége ezek csak követelni tudnak adják vissza,kártalanítsanak,persze mindezt huszadszorra és hatvan év után.”
 • 2. Agent 2010. július 30. 16:46
  „"Amit Magyarország tett, az szerinte elfogadhatatlan."

  Amit Izrael folyamatosan "tesz" az is sokak szerint (szerintem is) elfogadhatatlan, horngyulai fordulattal élve: "na és?"”
 • 1. Patriot 2010. július 30. 16:02
  „Valószínűleg tisztességes, becsületes munkával szerezték meg ezeket a festményeket, adócsalás vagy üzérkedés nem köthető ehhez a mérhetetlen értékű műkincshez.
  Amennyiben ezt bizonyítékokkal is alátudják támasztani akkor esetleg meglehet vizsgálni az ügyet, de visszaadni semmiesetre sem.

  Raboltatok már ebből az országból eleget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levegőben tölthető az elektromos repülőgép

Amerikai kutatóknak sikerült olyan repülőgépmodellt építeni, amely képes egy kifeszített dróton… Tovább olvasom