Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Egy marék Etna

Könyvből is meg lehet tanulni a tűzhányók természetrajzát, de nekem úgy adódott, apró gyerekkoromban két oldalról is figyelhettem a dunántúli Somlót. Úgy hozta a szerencse, hogy húsvét hetében eljuthattunk a szicíliai Etnára is.
Jólesett látnom, amikor még messziről tűnt föl, majdnem olyan, mint a mienk. Olyannak olyan, csak egy kicsit más. Szabályos csonka kúp, de a teteje havas. Aztán hallottam, legutóbbi megmért hossza negyvenhét kilométer körül van, szélessége pedig a harminchetet környékezi, és jelenlegi magassága is hajazza a háromezer-háromszázat, de már csak méterben. Mennyi lávát is okádott ki mostanáig magából ez a hegy? (Csákány Bélát kértem meg itthon, hogy számítsa ki, mert ő szokta mondogatni, ha háromnál nagyobbról van szó, az újságíró biztosan téved. Ürgette-forgatta fejében a kilométereket, mire kimondta, valamivel több mint kétszer tíz a tizenkettediken. A közkézen forgó szavakkal kifejezve kétbillió [!!!] köbméternél is több.)

Mi marad a láva helyén?

Ahogy a láva szokott előömleni a hegyből, úgy tolakodott ki belőlem a kérdés: ahonnan ekkora iszonyat kijön, mekkora luk marad a helyén? Még csak fölfelé poroztunk buszunkkal, már kétfelé osztódott társaságunk. Az egyik azt mondta, luk nem marad, mert a magma pulzál, a másik meg azt, bizony-bizony maradhat.

Az Etna színei: fekete és fehér. A szerző felvétele
Az Etna színei: fekete és fehér. A szerző felvétele

A hegynek azon az oldalán kapaszkodtunk fölfelé, amelyiken a talán legutóbbi lávafolyás pusztított. Dermesztő látvány az is. Kemény bazalt az itthoni kialudt vulkánok „földje", ez meg murvás, és olyan, mintha a rigolírozó ekék háromszorosa forgatta volna szőlő alá. Mintha meddőhányó lenne kőszénbánya mellett. Meddig is mentünk fölfelé? Elfelejtettem ránézni az órámra. Az élet diadala azonban: ahol egy kis enyhhely lehetett, ott már mohásodott a murva, kicsit arrébb valami tüskés bozót is nyújtogatta ágait, valamivel korábbi kitörések nyomán pedig derékmagasságú suhángok sorakoztak. Még arrébb az ondolált fenyők satnya tábora ágaskodott. Még ilyet se pipáltunk! Mindenesetre a somlai juhfark szőlőnek nyomát se láttam. Talán nincsen is tüzes bora még ennek a folyton friss hegynek.

Felül fehér, alul fekete

Addig vitt bennünket a busz, ameddig vihetett, aztán átnyergeltünk szépen a libegőre. Ámultam és bámultam, nem méregettem, meddig tartott az út. Az idegenforgalom úgy szervezi az életét, hogy minden stációnál kocsmás és ajándékos megállók vannak, mi tehát a másodikig jutottunk el.

Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánjának hat évvel ezelőtti kitörése a földről nézve. Fotó: EPA/ANSA/Orietta Scardino
Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánjának hat évvel ezelőtti kitörése a földről nézve. Fotó: EPA/ANSA/Orietta Scardino

Minket a puszta látvány hajtott ki a födél alól. Kínálják ugyan albumokban is a képeket a pavilonok, képeslapok is kaphatók, de istenigazából az lelkedzik lelkünkből, amelyiket magunk csináljuk. Kattog tehát szinte mindenkinek a markában a fényképezőgép. Fejünk fölött a havas hegy, talpunk alatt a komor feketeség, tejszínhabpamacsokkal díszítve.

Istenem, de szép!

Sebhelyek a hegyen

Összekapkodunk egy marék lávakövet, hogy tanúbizonyságát hozzuk ittjártunknak. Eltelt az idő, de mi nem teltünk el a látvánnyal: ezért már érdemes volt befizetnünk erre az útra. Libegőről is láthattuk, számolatlanul is, seregnyi fattyúkráter is sebzi – vagy cifrázza – a hegyet. A tudomány, ha jól emlékszem, parazitakráternek mondja, és ezt is meg lehet érteni. Nyilván nagyobbat szólna minden kitörés, ha az okádhatnék föld minden erejét egy csatornába fogva öntené napvilágra a kását. Sebhelyeknek is fölfogható valamennyi, de ha ilyen se lenne, nem tanulmányozhatnánk tapintási közelségből egyetlenegyet se. Jó kis körszínház lehet egykor majd a Szilveszter-kráter. Olyan szép és olyan szabályos tölcsér, akármelyik ógörög színdarab is megszólalhat belőle.

A hat évvel ezelőtti kitörés az űrből nézve. Fotó: NASA
A hat évvel ezelőtti kitörés az űrből nézve. Fotó: NASA

Hogyan is van ez? Tölcsértorkolattal jön elő a poklok tüze? Amikor az utolsókat pöfékeli, már nem lehet annyi erő benne, hogy ekkorákat lőjön. Arról lenne szó, hogy mégiscsak beomlik a teteje?

Aki nem hiszi, nézze meg.

Pusztít és épít

Még egy apró gondolat, kiköpött szegedi ésszel. Pásztor János két balatoni szobra a városháza elé állítva nevet is kapott. A Pusztító Tisza és az Áldást hozó Tisza. Amit láttunk, és amit nem is láttunk, a pusztító Etna. De áldás is van benne. A környező városok utcakövezete mind rücskös bazaltkockákból van, és talán minden valamire való épületében is benne van. Irtja és építi a környezetét. Még külön bejáratú szentet is adott: Ágota kisasszonyt. Kegyes fátylával állták útját a nagy folyásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy testvér Orwellt is megfigyelte

George Orwell dermesztő portréját a Nagy Testvér államáról az 1984 című könyvében úgy dicsérték,… Tovább olvasom