Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Dunkirk egyik leghíresebb hajóját adakozásból újítják fel

Hitler légiereje, a Luftwaffe hat napon és éjjelen át folyamatosan támadta a szövetségesek csapatait. Dunkirknél 7 000 katona ragadt a parton. A csapatok kimenekítésében számos kis hajó részt vett, ezek leghíresebbike a Medway Queen.
A kis hajók összesen 330 000 brit és francia katonát szállítottak át Nagy-Britanniába, és mentették ki őket a németek karmai közül 1940-ben. A hajó személyzete hősiességéért és bátorságáért több elismerésben is részesült.

Most azonban a Medway Queen, Nagy-Britannia egyik legrégibb Dunkirk-nél szolgált mentőhajója elpusztulhat, ha csak nem ajánlanak fel több millió angol fontot a felújítására.

Összességében 4 millióra lenne szükség, ennek felét a brit szerencsejáték társaság biztosítja az egyik lottóalapból. Sokan úgy vélik, itt az idő, hogy a brit kormány is közbelépjen, és felajánljon egy jelentős összeget annak a hajónak a megmentéséhez, amely részt vett Britannia történelmének egyik legfontosabb eseményében.

A Medway Queen akkor.
A Medway Queen akkor...

A Medway Queen-t 1924-ben, Szent György napján avatták fel, akkoriban Chatham, Margate, Herne Bay, Clacton és Southend között szállított utasokat. Egészen 1963-as nyugdíjazásáig a 180 láb hosszú gőzhajó a családi kirándulások kedvenc célpontja volt. Közismertté azonban a háborús szolgálat tette a gőzöst. A királyi haditengerészet 1939-ben vette katonai célokra igénybe, aknaszedő hajóként szolgált. Amikor a brit csapatokat francia és belga társaikkal együtt Dunkirk partjaihoz űzték vissza a németek 1940 májusában, a Medway Queen is része lett a kis hajók halhatatlan flottillájának: kereskedelmi hajók, halászhajók, kisebb csónakok, családi vitorlások - mind-mind válaszoltak és csatasorba álltak arra a felhívásra, amelyet a királyi tengerészet tett közzé, amikor a szövetséges katonák kimenekítésére flottát toborzott.

Alfred Cook.
Alfred Cook.

A Medway Queen hétszer fordult Dunkirk és a brit partok között és összesen ezer embert menekített ki a pokolból, többet, mint bármelyik másik kis hajó. És annak ellenére, hogy a német légierő húsz alkalommal is megtámadta, soha nem kapott találatot. Sőt: géppuskáival három német repülőgépet szedett le, ezzel kivívta magának a Dunkirk Hőse címet. A kitüntetett legénység kapitánya Alfred Cook volt.

A háború után a hajót rendbe hozták, és újra kirándulóhajóként szolgált. 1963-as nyugdíjba vonulását követően a Wight szigeteken horgonyozták le, majd nem sokkal később a rozsdás hajótest Medwaybe került. Itt állt tíz éven át egészen addig, míg végül a Medway Queen megmentésére szerveződött társaság elkezdte felújításának megvalósítását. A szervezetnek azonban nem sikerült összeszednie a szükséges pénzt a felújításra.

A Medway Queen most.
...és a Medway Queen most.

– Akár az is megtörténhet, hogy a Medway Queen tönkremegy. Szerintünk nagyon fontos hajóról van szó, ebből a fajtából a legutolsóról. A nemzetünk nem hagyhatja elpusztulni azt a hajót, amely annyi szolgálatot tett értünk a második világháborúban. Nagyon szeretnénk felújítani, és reméljük, hogy az emberek nem is olyan sokára újra utazhatnak rajta - mondta a társaság szóvivője.

Olvasóink írták

  • 1. bespin 2008. május 15. 18:28
    „Dunkerque
    A hely neve így helyes, legalább a fordító vette volna fáradságot, hogy utána néz, hogy hogyan,mi módon írják a francia eredetiben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pünkösd ereje - egy istállóból indult világmozgalom

A világ összes kontinensén a kereszténység nagymértékű előretörése tapasztalható – kivéve… Tovább olvasom