Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Csak fedősztori volt a Titanic felkutatása

A Titanic felkutatása csak fedősztori volt a hidegháború idején: titkos küldetést hajtottak végre, hogy megkeressék az 1960-as években eltűnt nukleáris tengeralattjárókat.

A Titanic utáni kutatás csupán fedőtörténet volt ahhoz, hogy két nukleáris tengeralattjáró nyomára bukkanjanak a tenger mélyén – állítja az a férfi, aki a világ egyik leghíresebb tengerjárójának roncsait végül is felfedezte.

Dr. Bob Ballard oceanográfus vezette azt a kutatócsapatot, amelyik 1985-ben hajszálpontosan meghatározta az óriási luxustengerjáró, a Titanic roncsának helyét 73 évvel az után, hogy elnyelte a hullámsír az Atlanti-óceánon. De nem sok kellett hozzá, hogy küldetése kudarcba fulladjon. Valódi célja ugyanis nem az volt, hogy rátaláljon a Titanicra, hanem szupertitkos küldetést hajtott végre: két hidegháborús tengeralattjáró után kutatott. Az amerikai haditengerészet bízta meg azzal, hogy keressen meg két amerikai tengeralattjárót, és tudja meg, mi történt azok nukleáris erőforrásaival.

Az Egyesült Államok haditengerészetének két tengeralattjárója – a Thresher és a Scorpion – még az 1960-as években tűnt el több mint kétszáz emberrel a fedélzetén.

Dr Ballard 1985-ben találta meg a Titanic roncsát
Dr. Ballard 1985-ben találta meg a Titanic roncsát.

A hadsereg attól tartott, hogy a két tengeralattjáró közül legalább az egyiket, a Scorpiont az oroszok semmisítették meg. Amikor dr. Ballardot megbízta a haditengerészet, hogy találja meg a Titanicot az általuk finanszírozott expedíción, arra kérték az oceanográfust, hogy az általa kifejlesztett merülő robotot is vesse be a kutatáshoz. Nem sokkal később azt is közölték vele, hogy a Titanic felkutatására nem szeretnének sok időt pazarolni, így először a két tengeralattjárót kell megtalálnia.

– Nem beszélhettem a megbízatásomról senkinek – mondta az oceanográfus. – Óriási nyomás nehezedett rám. Egy titkos küldetésről volt szó. Úgy érzetem, óriási lehetőséget kaptam arra, hogy felkutassam a Titanic roncsát.

A tengeralattjárókról gyűjtött adatokat Ballard és csapata átadta a haditengerészet szakértőinek, azt azonban soha nem tudták meg, hogy ők milyen következtetésre jutottak a tengeralattjárók elpusztulását illetően. Dr. Ballard minderről csak most beszélhetett, az anyagok titkosítását ugyanis csak most oldották fel.

A Scorpion 1968-ban tűnt el
A Scorpion 1968-ban tűnt el.

A Thresher (SSN-593) az atommeghajtású hajók kategóriájában kiváló hajója volt. Egy mélytengeri merülési gyakorlat alkalmával tűnt el 1963-ban. A tengeralattjáró fedélzetén az a magas nyomású vezeték robbant fel, amely a 300 méter mélységben hajózó tengeralattjáró nukleáris reaktorát látta el hűtővízzel. A tengeralattjáró a baleset következtében annyira mélyre süllyedt, hogy a törzsét összeroppantotta a nyomás. Ami a Scporpiont illeti: az amerikaiak azt feltételezték, hogy 1968-ban a szovjetek süllyesztették el.

Dr. Ballard végül megtalálta mindkét tengeralattjárót, az egyiket az Egyesült Államok keleti partjainál, a másikat pedig az Atlanti-óceán keleti részén. Arra a következtetésre jutott, hogy a Scorpiont nem az oroszok semmisítették meg, hanem egy saját, a kilövést követően eltévedt torpedó okozhatta a pusztulását. Elszomorító látvány volt a roncsok temetője: mindkét tengeralattjáró ezer darabra hullva feküdt a tenger mélyén.

Ballard csak akkor kapott lehetősége arra, hogy a Titanicot keresni kezdje, amikor a tengeralattjárók utáni kutatás lezárult. De már csak 12 napja maradt. Keresztül-kasul szelt az Atlanti óceán északi részét, végig pásztázták a tengerfeneket, és végül törmelékekre bukkant, amelyek elvezették a Titanic végső nyughelyéhez. Dr. Ballard megtalálta a Titanicot. A hajó törzse kettétört. Az expedíciónak akkor már nem jutott ideje arra, hogy alapos vizsgálatokat végezzen. Egy évvel később, 1986-ban az oceanográfus csapatával visszatérhetett a luxus tengerjáró roncsához, hogy részletes felvételeket készítsen a világ egyik leghíresebb hajójáról.

Olvasóink írták

  • 1. Hitetlen 2008. június 10. 23:26
    „Az atomtengeralattjárók megjelenésével a nagyméretű hajóroncsok helye katonai titkot képezett, mert a nagytömegű vas vagy acél mágneses zavarokat okoz, a pörgettyűs iránytű pedig egy idő után elállítódik. Ezért a roncsok pontos helye fontos a tengeralattjárók vízalatti navigációjához. Feltehetőleg a roncs helyét már korábban is ismerték az atomtengeralattjáróval rendelkező haditengerészetek. Így valószínű, hogy a műszerek fejlődése miatt tovább már nem volt érdemes titkolni 1985 után, ezért nem is kellett megkeresni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az univerzum tele van idegen lényekkel

Az univerzumban számos helyen felfedezhetők az élet nyomai, de ezek közül az élőlények közül nagyon… Tovább olvasom