Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Craig partizánt alakít, a vitatott szerepű Tuvia Bielskit

Tisztelik, mert több száz zsidó életét mentette meg a II. világháború idején. Ugyanakkor támadják is a Tuvia Bielskiről készülő új filmet, mert történészek úgy vélik: a férfi saját népe ellen is követett el háborús bűnöket.
1941 szeptember, Vilna gettó, Oroszország (Ma Vilnius, Litvánia): Az árnyékban rejtőzködve Tamara Rabinowicz egy náci tisztet látott felbukkanni. A férfi megállt a fiatal nő előtt, aki szép, kék szemű kisbabáját tartotta karjaiban, és próbálta őt védeni a katonától. A férfi elvette a gyereket és gyengéden megsimogatta. Tamara lélegzetvisszafojtva állt. Úgy gondolta: egy jó némettel találkozott, aki majd segít neki. Sajnos tévedett. A német tiszt ugyanis gondolkodás nélkül feldobta a kisbabát a levegőbe, és fegyverére szúrt bajonettel kapta el. A kis testből vér fröcskölt. Az anya rávetette magát a tisztre, de még mielőtt elérte volna, a férfi rálőtt a nőre. A sebesült nő a földre zuhant, maga alá temetve halott kisbabája testét. A náci tiszt pedig nevetve tovább ment.

Tamara így szemtanúja lett annak a terrornak és rémálomnak, ami nem csak rá, hanem zsidó társaira is várt: hogy a nácik a zsidókat megsemmisítik. Nem volt remény. A nő a férjével azért menekült Lida városába, mert azt hitte, ott biztonságban lesznek a gyermekükkel együtt. Nem tudták, hogy a terület német megszállás alatt van.

Tuvia Bielski szerepében Dainel Craig.
Tuvia Bielski szerepében Dainel Craig.

A városban élt a zsidó Tuvia Bielski, aki megszervezte az ellenállást. Helyi hős volt két fiútestvérével együtt. Zsidókat mentettek meg a biztos haláltól: kiszöktették őket a gettóból és elrejtették őket az erdőben, ahol biztonságban voltak.

Tuviának és testvéreinek köszönhetően Tamara és majdnem további 1200 zsidó menekült meg a nácik karmaiból. Sokan közülük Tuvia csapatához szegődtek, és harcoltak a nácik ellen.

A lengyel zsidók generációjának szerencsés tagjairól készül most egy film "Defiance" címmel, Daniel Craig főszereplésével. A történet leporolása heves vitát váltott ki Lengyelországban arról, hogy Bielski együttműködött a szovjetekkel, annak ellenére, hogy azok a Szovjetunió területén és később Lengyelország felszabadítása során üldözték és kiirtották a lengyel nemzetiségű lakosságot, miközben 1944-ben a németeket visszaverték Európa nyugati felére.

Tuvia Bielski: a lengyel hatóságok most vizsgálják szerepét a második világháborúban a civil lakossággal szemben elkövetett támadásokban.
Tuvia Bielski: a lengyel hatóságok most vizsgálják szerepét a második világháborúban a civil lakossággal szemben elkövetett támadásokban.

Bielski egy tizenkét gyermekes családban született egy molnár fiaként a Stankiewicze nevű faluban. Ez a település ma Belorussziához tartozik. Tuvia magas, sötét hajú, jóképű férfi volt, varázslatos személyisége mindenkit lenyűgözött. Hamar világossá vált: vezetésre termett. Katona volt, kitüntetéssel szerelt le a hadseregből. Ahogyan a náci háborús gépezet megindult Moszkva felé 1941-ben, és a leigázott Lengyelországban, valamint a Balti államokban gettókba kényszerítették a zsidókat, Bielski úgy döntött: ellenáll. Testvéreivel együtt megtagadták, hogy beköltözzenek a Novogrudeki zsidó gettóba, és ezzel kiszolgáltassák magukat a náci önkénynek. Ehelyett városról városra menekültek. Éjjelente disznóólakban és erdőkben húzták meg magukat.

Tuvia soha nem bocsátotta meg magának, hogy nem volt Novogrudekben 1941 december 7-én, amikor a németek rajtaütöttek azon a gettón, ahol családtagjai éltek.

A közel 4000 zsidót a nácik arra kényszerítették, hogy ássanak negyven darab mély gödröt. A hőmérséklet 0 Celsius-fok alá süllyedt a hidegben és megparancsolták nekik, hogy vegyék le a ruhájukat és álljanak arccal a gödrök felé. Mindannyiukat agyonlőtték. A testüket - annak ellenére, hogy sokan csupán megsérültek, és nem haltak meg - a gödrökbe dobálták, majd meggyújtották. Tuvia szüleit is ekkor végezték ki.

A történészek úgy vélik: a férfi saját népe ellen is követett el háborús bűnöket.
A történészek úgy vélik: a férfi saját népe ellen is követett el háborús bűnöket.

Amikor a férfi ezt megtudta, megesküdött, hogy nem csak saját családjának megmaradt tagjait menekíti ki, hanem annyi idős, fiatal, beteg, egészséges zsidót, amennyit csak tud.

– Inkább megmentek egy idős zsidó nőt, minthogy megöljek tíz nácit – jelentette ki. – Nagyon könnyű volt – emlékezett vissza később. – A németek elfogták az anyámat, az apámat, a két fiú testvéremet. Gettóba zárták őket, ahol halál várt rájuk. Az ellenség nem hagyott számomra választási lehetőséget. Bárkit elhurcoltak, hogy megöljék. Nekem is ezt kellett volna tennem? Nem. Nem lett volna értelme. Életet akartam menteni, nem ölni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eleven iskolásokból sikertelen felnőttek lesznek?

A rossz magaviseletű gyerekek később felnőttként is problémásak: rossz munkához jutnak csak, és előbb lesznek lelki betegek is - derül ki egy 40 éve készülő beszámolóból. Tovább olvasom