Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Charles Manson ma: megtört a sorozatgyilkos

Kopasz és szakállas, tekintete megtört, a homlokán egy pontatlanul karcolt szvasztika. Így néz ki ma, 74 évesen, a hírhedt tömeggyilkos, Charles Milles Manson, ismertebb nevén Charles Manson.
A Los Angeles-i Corcoran állami börtönének vezetése az elítéltekről készült képfelvételek rutinszerű felfrissítése nyomán új fotót bocsátott ki a hét ember haláláért felelős gyilkosról, aki életfogytiglani büntetését tölti a fegyintézetben. Az új kép a múlt héten látott napvilágot.

Eredetileg halálra ítélték a híres-hírhedt szektavezetőt 1969-ben, amiért leszúrta Sharon Tate színésznőt, valamint egy kávébirodalom örökösét, Abigail Folgert és három másik embert; Manson másnap újabb két áldozattal végzett saját otthonukban.

Charles Manson már a gyilkosságok előtt is jól ismert bűnöző volt: számtalanszor ült börtönben kocsilopásért, hamisításért, hitelkártyacsalásért, lányok futtatásáért. Több személyes kudarc is érte, beatköltőként és folkgitárosként is próbálkozott, ám semmiben sem tűnt tehetségesnek. Manson több nagylemezt is kiadott, de egészében zenészként sikertelen volt - az egyik visszautasítás éppen Sharon Tate házában érte.

Manson egykori kusza tekintete már inkább megtörtnek tűnik.
Charles Manson egykori kusza tekintete mára inkább megtörtnek tűnik.

Mansonnak a hatvanas évek második felében sikerült gurunak beállítani magát Haight-Ashbury-ben, a San Franciscó-i negyedben, amely az 1967-es Szerelem nyara talalkozó után a hippi mozgalom nem hivatalos központja volt. Okkult filozófiát fejtegetett hallgatóinak - melynek egy részét még a börtönben szedte fel, amikor szcientológiát tanult - és hamarosan egy egész csoport fiatal követője támadt, elsősorban nők. A kusza tekintetű Manson valódi pszichopata volt: magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének vélte.

1969-ben Mansonnal együtt ítélték el a "Manson család" tagjait - Susan Atkinst, Leslie Van Houtent, Patricia Krenwinkelt és Charles "Tex" Watsont -, akikkel közösen tervelte ki a rituális gyilkosságokat.

A Tate-La Bianca-ügyben gyilkosságokra való szövetkezésért ítélték el, bár azzal nem vádolták, hogy személyesen is részt vett volna a gyilkosságokban. A különösen kegyetlen vérengzésekre Manson a Helter Skelter-elmélettel készítette fel követőit: a Helter Skelter a Beatles együttes egyik száma volt, amely ugyan az angol vidámparkok spirál alakú csúszdájáról szól, Charles Manson mégis a faji háború próféciájának vélte.

Manson Sings című lemezét tavaly adta ki újra a New York-i ESP-Disk lemezkiadó.
A "The Love And Terror Cult" című albumot tavaly adta ki újra az ESP-Disk' hanglemezkiadó "Sings" címmel.

Manson korábban arról beszélt rabtársainak - köztük a hírhedt bankrablónak, Alvin Karpisnek - hogy ő képes lenne nagyobb hírnévre szert tenni a Beatlesnél; a család tagjainak pedig úgy beszélt az együttesről, mint "a lélek" és mint "a végtelenben lévő lyuk része". Mark David Chapmannal, John Lennon gyilkosával később sokat levelezett börtönéből.

Az eredeti ítéleteket 1972-ben - amikor az Egyesült Államokban négy évig felfüggesztették a halálbüntetést - életfogytiglanra változtatták. Manson ekkor került a kaliforniai Corcoran állami börtönbe, ahonnan 2007-ben, 73 éves korában feltételesen szabadulhatott volna - ám erre nem került sor. Legközelebb 2012-ben kerülhet szóba a szabadlábra helyezése.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácsköztársaság: 133 napon át tartó különös álom

Kilenc évtizede, 1919. március 21-én kiáltották ki a zűrzavaros Magyarországon a Tanácsköztársaságot. Tovább olvasom