Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Brüsszel: a politika és a sör hazája

Politika és sör – mindkettő szorosan hozzátartozik Brüsszelhez, ahol a közelmúltban negyvennyolc fős dél-alföldi delegáció járt Becsey Zsolt fideszes európai parlamenti képviselő meghívására.
Az aktivisták és a csapatban helyet kapó újságírók megismerkedhettek Belgium és az Európai Unió fővárosával, az EU működésével, és más történelmi városokban is barangolhattak.

Huszonhat óra. Szegedtől Brüsszelig busszal ennyi ideig tart az út, persze megspékelve pihenőkkel, alvással, észrevétlen határátlépésekkel és kétórás luxembourgi – a nagyhercegség fővárosa – városnézéssel. Vagyis elviselhető, sőt élményekben gazdag ez a tortúra. A világörökség részét képező városban nem győztük az állunkat felszedegetni a földről: csodálatos épületek sorjáztak egymás mellett, élükön a Notre Dame-hoz hasonlító Szent Mihály-katedrálissal, de a viaduktok is felejthetetlenek.

Brüsszel főterét csipkeszerű homlokzattal díszített épületek veszik körbe. Fotó: Reuters/Francois Lenoir
Brüsszel főterét csipkeszerű homlokzattal díszített épületek veszik körbe.
Fotó: Reuters/Francois Lenoir

Sörözés a macskakövön

Brüsszelben a tulajdonképpeni főteret, a Grand Place-t csipkeszerűen kialakított, díszített épületek – köztük a városháza – veszik körbe. Ennek tőszomszédságában írta Victor Hugo A nyomorultakat, Marx és Engels a Kommunista kiáltványt, lövöldözött egy „csöppet" a két francia költőgéniusz, Rimbaud és Verlaine – mesélte Róka Zsuzsanna, vendéglátónk, Becsey Zsolt fideszes európai parlamenti képviselő brüsszeli irodájának vezetője. Első napi vacsoránkat a Serfőzők Házában költöttük el, majd útbaejtve a háromezer(!) féle sört kínáló – a magyar színeket, ízeket a pécsi Szalon képviseli, 9 euróért – Delirium Tremenst indultunk haza a Hotel La Legendbe. A főtéren át.

Már akkor feltűnt, hogy a belgák – vagyis a vallonok és a flamandok – üdítőt, sört, talán füves cigit szorongatva, élvezve kisebb-nagyobb csoportokban ülnek a macskaköveken, és remekül érzik magukat. Elhatároztuk, ezt kipróbáljuk – a füves készség kivételével –, és a hazautazás előtti este hárman, az MTI-s Kelemen Zoltán Gergely, a promenádos Herczeg Sándor Lajos és jómagam egy-egy meggysör kellemes társaságában éjfélkor lekuporodtunk a téren, pár száz brüsszeli, vagy turista között. Érdemes kipróbálni, egyfajta szabadságérzést ad.

A belga nemzeti trikolórral azonos színű söröket szolgál fel a pincér a minden évben megrendezett sörhétvégén. Fotó: Reuters/Francois Lenoir
A belga nemzeti trikolórral azonos színű söröket szolgál fel a pincér a minden évben megrendezett sörhétvégén. Fotó: Reuters/Francois Lenoir

Szárnyas oltár, tenger, középkor

A második nap délelőtt „körbeszaladtunk" Brüsszel európai, illetve diplomatanegyedén, majd a déli órákban már úton voltunk a korábban 1,5 milliós – ma 600 ezren lakják – birodalmi központ, Gent felé. Azt a pár percet, amit a városban tölthettünk, a St. Baaf-katedrálisban látható híres szárnyas oltár, Jan van Eyck 1432-ből származó alkotása tette emlékezetessé. Ezután Oostendébe, az Északi-tengerhez buszoztunk – a bátrabbak belegázoltak a hideg vízbe –, de sokat a 74 kilométeres belga tengerpartnál sem mélázhattunk. Várt a busz, mellyel ezúttal időutazáson vettünk részt.

Brugge. Ha kiretusáljuk az autókat, a motorokat és modern korunk egyéb jellegzetes vívmányait az elénk táruló látványból – a középkorban találjuk magunkat. Ma is lakott, több száz éves házak állnak vigyázban egymás mellett, az ispotályt a 13. században alapították, és manapság is kórházként működik. Sikátorok, hidak, minden kapu egy kis térre, majd egy újabb utcára, kapuhoz és térre visz. A házakon büszkén hirdetik az évszámok az építés dátumát: 1649, majd mellette 1608. Egyik útitársnőnk „nem vette a lapot", és megjegyezte: „Nézzétek már, elrontották a számozást!". Vagy poénnak szánta?

Szavazás a brüsszeli Európai Parlamentben
Szavazás a brüsszeli Európai Parlamentben.
Reuters/Francois Lenoir

Két kis szoba, balástyai föld


Az utolsó belgiumi napon a szakmán volt a hangsúly. Előadásokat hallgathattunk meg, majd ellátogattunk az Európai Parlamentbe, ahol fél óra erejéig a plenáris ülésbe is belehallgathattunk. Az eurózónáról folyt a polémia, és Becsey Zsolt anyanyelvén, magyarul szólt hozzá, egyperces időkeretben. Ezután megtekintettük a magyar képviselőknek otthont adó épületszárnyat. Becsey és három munkatársa két kicsi irodában dogozik, sokszor éjszakába nyúlóan. A kényelmet, a felfrissülést egy egyszemélyes ágy, vécé és tusoló biztosítja. De az otthont, a szülőfalut megidézve egy kis balástyai föld is helyet kapott a berendezési tárgyak között.

Néhány európai szám


Az Európai Unió 27 tagországának 487 millió választópolgárát 785 politikus képviseli a parlamentben. Őket ötévente választják meg. Az Európai Parlament közel 10 ezer embernek ad közvetlenül munkát, és ez a szám – nem nehéz megjósolni – az újabb csatlakozó nemzetekkel, országokkal a jövőben csak növekedni fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajon mennyit tudunk az egészséges táplálkozásról?

Nagyon sokat hallunk arról, hogy a hosszú, egészségben eltöltött élet titka a táplálkozás. De… Tovább olvasom