Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Boldog születésnapot, Mr. Pollock!

Ma lenne 99 éves Jackson Pollock amerikai festőművész, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő alakja, és az úgynevezett akció-festészet keresztapja.
Paul Jackson Pollock 1912-ben született egy wyomingi kisvárosban, szülei ötödik gyermekeként. Apja farmer, majd földmérő volt. Gyermekkorát Arizonában és Kaliforniában töltötte, képzőművészetet 1925-től Los Angelesben, a Manual Arts High School-ban tanult. Sokat olvasott és festett, de két év múlva kicsapták, mert "felforgató elemnek" tartották.

1929-ben bátyja rábeszélésére New Yorkba költözött, ahol az Art Students League hallgatója és Thomas Hart Benton tanítványa lett. Bentonnak komoly hatása lehetett Pollockra, ha nem is realista stílusával, hanem azzal, hogy rávilágított az eredeti amerikai festészet, az európai hagyományoktól elszakadó amerikai festészet létrejötte fontosságára. Felfedezte az amerikai indián művészetet, a mexikói freskófestészetet, amik mind befolyásolták művészete alakulását.

1936-tól szertelen, fél-absztrakt képeket festett, majd 1943-tól - miután megtanulta a freskófestés technikáját - annak a WPA Federal Art Project-nek dolgozott, amely rengeteg képzőművészt alkalmazott festmények, plakátok és murális munkák megalkotására.

Jackson Pollock műtermében. Fotó: Hans Namuth
Jackson Pollock műtermében.
Fotó: Hans Namuth

Első jelentősebb művei szürrealisztikus, szexuális vagy mitologikus témájú darabok: Hím és nőstény, A titkok őrzői, Totem I és II. Peggy Guggenheim 1943-ban rendezte első kiállítását, és Pollock ettől kezdve 1947-ig az Art of this Century nevű galériájának dolgozott.

Pollock 1944-ben megnősült, felesége Lee Krasner, orosz-zsidó származású festőművész volt, aki ettől kezdve segítette férje munkáját, miközben maga is hasonló stílusban festett. Long Island-en, egy pici falucskába, Springs-be költöztek, ahol Peggy Guggenheim segítségével vásároltak egy faházat és egy fából készült pajtát. Utóbbi lett Pollock műterme, ahol rendelkezésre álltak mindazok a lehetőségek, amelyek segítségével kifejleszthette spontán festészetét.

Pollock 1950-ben készített Number 31 című műve egy galériában.
Pollock 1950-ben készített Number 31 című műve egy galériában.

Pollock már 1936-ban, egy Siqueiros, a mexikói festő által szervezett tapasztalatcserén felvetette a folyékony festékekkel való kísérletezés lehetőségét, és az 1940-es évek elején már alkalmazta is ezt a technikát. Springsbe költözése után a padlóra festette nagyméretű vásznait, és csorgatásos-csöpögtetéses technikával készítette alkotásait. Ehhez a módszerhez folyékony festékre volt szükség, ezért Pollock szintetikus lakkfestéket használt. Amikor valamilyen eszközt is használt, akkor keménysörtéjű ecseteket, keféket, pálcákat, vakolókanalat és orvosi fecskendőt vett a kezébe. Technikáját akció-festészetnek nevezte.

Az 1947 utáni években már az érett Pollockra jellemző képek kerülnek ki a műterméből: Katedrális, Nyár, Numero II, Levendula köd. Pollock munkamódszerét Hans Namuth filmes rövidfilmben örökítette meg, amiből kiderült, hogy Pollock módszere az ellenőrzött automatizmus volt: a véletlennek igen kis szerepe volt, olyan technika, amely nem szabott gátat a pillanat ellenőrizhetőségének, tudta, hogy mit akart elérni, és azt is valósította meg.

Jackson Pollock saját technikáját akció-festészetnek nevezte.
Jackson Pollock saját technikáját akció-festészetnek nevezte.

Pollock 1950-től, nagyjából két évig kizárólag fekete-fehér képeket készített, ezután azonban ismét visszatért a színekhez. Ezt követően tovább kísérletezett, új utakat keresett, de szorongásos, alkoholizmusos időszaka volt ez életének, amikor már keveset alkotott, végül 1956-ban autóbalesetben életét vesztette.

Életéről 2000-ben film készült Pollock címmel, Ed Harris rendezésében és főszereplésével.

Forrás: Wikipedia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nikola Tesla - tiltott találmányok és arckép a dináron

Tesla a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb feltalálója, akinek hírnevét táplálja, hogy… Tovább olvasom