Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Azonosítatlan hangok az óceánok mélyén - hallgassa meg!

Az óceánok mélye egyáltalán nem a csend világa, ahogy régebben elképzelték. Hajók, tengeri állatok, tengeralattjárók, földrengések hangjából áll össze a víz alatti kakofónia. E hangok zömét viszonylag könnyű azonosítani, de akadnak máig felderítetlen eredetű zajok is.
Az óceánok zajait az 1960-as években kezdte fürkészni az amerikai haditengerészet. Érzékeny víz alatti mikrofonok (úgynevezett hidrofonok) sorát telepítették világszerte. A SOSUS (Sound Surveillance System) hangfigyelő rendszer célja a szovjet tengeralattjárók nyomon követése volt. A hidegháború vége - és valószínűleg jobb felügyeleti technikák kidolgozása - azonban katonai szempontból feleslegessé tette a rendszert. 1991-ben ezért hozzáférhetővé tették a hálózatot a civil kutatók számára.

Az 1991 óta gyűjtött és feldolgozott adatokból rengeteg érdekes fölfedezés született. A hidrofonok segítségével sikerült például rögzíteni a hosszúszárnyú bálnák "énekét", meghatározni a bálnák és más tengeri állatok mozgásmintáit, kiértékelni a tenger alatti vulkánkitöréseket, jelezni a tenger alatti földrengéseket stb. Ezek a hangok rendszerint alacsony (50 Hertz alatti) frekvenciájúak, ezért fölgyorsítva szokták hallhatóvá tenni őket.

A Bloop hangjelenség spektrogramja. A vízszintes tengely az idő, a függőleges a frekvencia.
A Bloop hangjelenség spektrogramja. A vízszintes tengely az idő, a függőleges a frekvencia.

A hidrofonok azonban időnként megmagyarázhatatlan hangokat is rögzítenek, amelyeknek különös neveket is adnak (rendszerint hangutánzó szavakkal jelölik őket). Ezek közül a zajok közül az egyik leghíresebb az 1997-ben észlelt Bloop ("Nagy Buggy"). A hang a mai napig nem ismétlődött meg, és az eredetével kapcsolatban is csak találgatások léteznek.

Az egyik legizgalmasabb elképzelés szerint a hangot egy máig ismeretlen, a kék vagy óriásbálnánál is jóval nagyobb élőlény adhatta ki. Erre azért gondolnak egyesek, mert a hang eléggé hasonlít a tengeri emlősök kommunikációjában használt hangjelekhez, viszont annyira erős volt, hogy ilyen erős hangot még a Föld ma ismert leghatalmasabb állata sem képes kibocsátani (egymástól csaknem 5000 kilométer távolságban elhelyezkedő hidrofonok is érzékelték).


Realistább elméletek szerint a hangot egy jéghegy borjadzása (egy darab letörése) , esetleg valamilyen vulkáni tevékenység okozta. A rejtélyes hang spektrogramját most a Nap csillagászati képe oldal hozta le, valószínűleg azért, mert nemrég jelent meg a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) legújabb - képekkel és hangokkal illusztrált - listája az óceáni hangokról és zajforrásokról.

Olvasóink írták

  • 1. nyusz 2010. április 28. 21:30
    „Áhh szerintem,sörre ivott a bálna sok sok tejet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abortusz, egygyerekes családok, nőhiány - mi vár Kínára?

Kegyetlenül hangzik, de igaz: a régi Kínában a kislány csecsemőket gyakran hagyták meghalni a… Tovább olvasom