Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Az univerzum tele van idegen lényekkel

Az univerzumban számos helyen felfedezhetők az élet nyomai, de ezek közül az élőlények közül nagyon kevés az intelligens lény – állítja Stephen Hawking.
A NASA fennállásának 50. évfordulóján mondott beszédében rámutatott arra: nem valószínű, hogy a Föld az egyetlen olyan bolygó, ahol élet fejlődött ki. Ugyanakkor a Földön kívüli lényekkel való esetleges találkozás akár halálos csapás is lehet az emberiség számára.

Mi történik akkor, ha egy idegen lénnyel találkozunk? Akár olyan betegséggel is megfertőződhetünk, ami ellen nem tud védekezni az emberi szervezet. Számos elismert űrkutató állítja: a Földön kívül létező élet valószínű – hiszen az univerzumban több milliárd csillag van.

A George Washington Egyetemen tartott beszédében Stephen Hawking, a Cambridge Egyetem professzora azt a kérdést is felvetette, vajon mi lehet az oka annak, hogy az emberiség eddig nem volt képes felfedezni az élet jeleit? Erre több választ is lehetségesnek tart. Az egyik teória szerint az univerzumban nagyon ritkán fordul elő az élet, így rátalálni is nehéz. A másik elmélet azon alapul, hogy az egyszerű formában előforduló élet gyakori ugyan, de az intelligens lények ritkák, és ha léteznek is, vélhetően hamar elpusztítják önmagukat.

– Én személy szerint úgy gondolom, hogy a második lehetőséggel állunk szemben, nevezetesen, hogy a primitív élet gyakori, az intelligens ellenben ritka – tette hozzá. – Néhányan pedig úgy gondolják: az intelligens élet csak és kizárólag a Föld nevű bolygón lelhető fel.

A Cambridge Egyetem 66 éves tudósa arra buzdítja az emberiséget, hogy kutassák a Földhöz hasonló planétákat a Naprendszertől távoli helyeken.

A Sivatagi Marskutató Állomás 2000 óta létezik, hogy – a lehetőségekhez képest – a Földön szimulálják a marsi életkörülményeket és megállapítsák, hogyan tudnak majd az első emberek hatékony munkát vég
A Sivatagi Marskutató Állomás 2000 óta létezik, hogy – a lehetőségekhez képest – a Földön szimulálják a marsi életkörülményeket és megállapítsák, hogyan tudnak majd az első emberek
hatékony munkát végezni a vörös bolygó felszínén.

Habár a csillagászok már több mint 287 bolygót fedeztek fel, eddigi tudomásunk szerint ezek közül egyiken sincs nyoma életnek. A professzor azonban azt mondta: ha a hozzánk 30 fényévnél közelebb lévő, körülbelül 1000 csillag csak egy százalékának vannak bolygói, és ezek között van egy Föld-nagyságú sziklás bolygó, amely megfelelő körülményekkel bír az élet kialakulásához, akkor potenciális jelöltjei vagyunk annak, hogy ezt a bolygót gyarmatosítsuk.

– A jelenlegi technológiánkkal nem láthatjuk és nem is látogathatjuk meg őket – mondta a nemzetközi hírű csillagász. – Hosszú távú célként azt kell kitűzni, hogy képesek legyünk bolygóközi utazások megvalósításra. Hosszú táv alatt azt értem: a következő 200-500 évben.

A professzor felhívást intézett a tudósokhoz és a befektetőkhöz is annak érdekében, hogy a Marson és a Holdon kolóniákat alakíthasson ki az emberiség. Ezt a fizikus már korábban is javasolta, mert szerinte szükséges, hogy az emberiség bebiztosítsa túlélését egy esetleges katasztrófa esetére, mint például egy nukleáris háború vagy a klímaváltozás.

– Ha az emberi faj továbbra is így folytatja újabb egymillió éven át, akkor soha sehová nem fog eljutni – hangsúlyozta a tudós. Véleménye szerint azt, hogy fajunk fennmarad vagy sem, valószínűleg az határozza majd meg, hogy képesek leszünk-e terjeszkedni az űrben.

„Új világ". Hawking professzor azokat, akik nem akarnak pénz költeni az emberiség űrkutatására, azokhoz hasonlította, akik annak idején ellenezték Kolumbusz Kristóf felfedezőútját 1492-ben. Szerinte az új világot a felfedezések különböztetik meg régi önmagától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő: mars a Marsra!

Az élet nyomait kutatja, az ember Mars-utazását készíti elő a vörös bolygón május 26-án landoló… Tovább olvasom