Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Az öngyilkossági kísérletek valódi okait tárja fel egy tanulmány

Az elmúlt ötven évben a megelőzésre tett intenzív erőfeszítések ellenére az egész világon növekedett az öngyilkosságok száma.
Az öngyilkossági kísérletek mögött belső, lelki okok rejlenek, a reménytelenség és az elviselhetetlen fájdalom, és a leghőbb halálvággyal hajtják őket végre - állítja az indítékok után kutató kanadai tanulmány.

A vizsgálatot, melyet a University of British Columbia (UBC) tudósai vezettek, az első átfogó, rendszerező kutatásnak tartják. Az elmúlt ötven évben a megelőzésre tett intenzív erőfeszítések ellenére az egész világon növekedett az öngyilkosságok száma: évente csaknem egymillióan dobják el maguktól az életet - közli az Amerikai Öngyilkosságkutató Társaság hivatalos lapjában megjelent tanulmány.

A kutatás, melyben 120, a megelőző három éven belül öngyilkossági kísérletet elkövetett személyt vizsgáltak, arra a következtetésre jutott, hogy az addig jelentősnek tartott okok viszonylag ritkán állnak a háttérben.
Sem az indulat, sem a figyelemfelkeltés, sőt a pénzügyi vagy egyéb gyakorlati problémák megoldása sem gyakori oka az élet eldobásának. Az összes indíték közül kettő bizonyult általánosnak: a reménytelenség és a mindent elsöprő lelki fájdalom.

Azt is kimutatták, hogy a segélykérés vagy mások befolyásolásának szándékával, illetve egyéb társadalmi tényezők miatt megkísérelt öngyilkosságokat úgy hajtották végre, hogy esélyt hagyjanak az életmentésre.

"Életbevágó, hogy tudjuk, ki miért akar megválni az élettől, hiszen ez segít, hogy megtaláljuk a felépülés legjobb útját. Az új eszköz lehetővé teszi, hogy a jelenlegi, egy kaptafára szabott megelőzési eljárásokon túllépjünk. Az eltérő okok más és más kezelésekkel és beavatkozásokkal előzhetők meg" - magyarázta David Klonsky (Pszichológia Tanszék, UBC).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyelveket alakíthatja a földrajzi elhelyezkedés

A különböző nyelvek hangzása annak a tájnak a földrajzától függhet, ahol a nyelvet beszélők élnek -… Tovább olvasom