Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Az arrogancia Obama ellen fordíthatja a választókat

Szakértők szerint Barack Obama elnökjelölt 30 perces reklámfilmjében úgy viselkedett, mintha már ő lenne az Egyesült Álalmok elnöke. De a történelem akár meg is leckéztetheti az ambiciózus Obamát.
A Nagy Fekete Remény – Barack Obama - megérkezett, és már a győzelem utáni korszakot tervezi pártja. A baseball parkokban és az iskolai tornatermekben egész Amerikában óriási tévéképernyőket szereltek fel, hogy kedden a választás minden mozzanatát figyelmemmel tudják követni az amerikai polgárok. Több ezer meghívót küldtek ki, nagyon sok üveg pezsgőt hűtöttek jégbe, és mindent demokrata-kékre festettek. Minden idők legnagyobb ünnepségét kétségtelenül Barack Obama választott városában, Chicagóban rendezik majd – és kétség nem fér hozzá, rendkívül érzelmes ünnepségre készülnek, ahol maga Obama is megjelenik majd. Ha győz.

Obama ragaszkodott ahhoz, hogy hatalmas színpadot állítsanak fel annak a tónak a partján, amelyet az uniós tábornokról, a rabszolgaság ellen küzdő harcosról, Ulysses S. Grantről neveztek el. Végül is alig lehetne megfelelőbb helyszínt találni ahhoz, hogy az Egyesült Államok első fekete elnöke végleg beírja nevét a világ szupernagyhatalmának történetébe.

Obama rajongói – több mint egy millióan, a város lakosságának egyharmada – Chicagóban arra számítanak, hogy kedd éjszaka szembeszállnak a novemberi hideggel, hogy üdvözölhessék új elnöküket.

A Nagy Fekete Remény nagy sárga tökök között Halloweenkor
A Nagy Fekete Remény nagy sárga tökök között Halloweenkor.

Néhány nappal a választás napja előtt minden közvélemény-kutatás Barack Obama előnyét mutatta, és úgy tűnik, ellenfele, John McCain hívein kívül senki nem gondolja úgy, hogy a republikánus jelölt képes lesz megverni őt.

És ezt persze maga Obama is így gondolja.

A diadalmas tömegnagygyűléseken Obama természetesen óvatosságra intett, és idézte az úgynevezett Bradley-effektust. Egy olyan afrikai-amerikai jelöltről van szó, aki 1982-ben indult a California kormányzója címért, és annak ellenére, hogy végig vezetett, mégis elveszítette a választást.

Obamát ugyanakkor sokan azzal vádolják, hogy 30 perces reklámfilmjében ítélkező és önhitt. A filmet ízléstelennek nevezték, bár el kell ismerni: a keleti parttól a nyugati partig rengetegen nézték a múlt héten bemutatott összeállítást a demokrata elnökjelöltről. Legújabb propagandafilmjében Obama semmi kétséget nem hagy afelől, hogy az Ovális Iroda ajtaja számára áll nyitva, és neki csak annyit kell tennie, hogy besétál ezen az ajtón. Az egyik tévériporter azt is mondta: Obama már annyira bent érzi magát az irodában, hogy az új tapéta színén gondolkodik...

Nem véletlen: kampányfilmjében ugyanis burkolt üzeneteket fogalmazott meg azoknak, akik támadják őt, és több mondata is úgy kezdődik: amikor én vagyok az elnök... (When I'm President...)

Elbízta magát?
Elbízta magát?

Obama azt is elmondta: rendbe teszi az egészségbiztosítási rendszert, sőt, mi több: visszavonja az amerikai csapatokat Irakból és a tálibok ellen hatásosabb módszereket alkalmaz.

A filmben még elhangzik: „Amikor én vagyok az elnök, felélesztem az amerikai álmot. "Az Obama-film bővelkedett a Közép-Amerikában élő, létfenntartásért küzdő családok szívettépő személyes történeteiben (a szereplők zöme nem fekete). S nem véletlen, hogy szereplői Ohio és Új-Mexikó államokból kerültek ki: ugyanis itt dől majd el, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

A filmben természetesen Obama felesége, Michelle is kampányol is a férje mellett, mondván: Obamának mindig lesz elegendő ideje imádott lányira. Kiderült: Obamán egyedül a lányai kerekedhetnek felül, a tíz éves Malia és a hét éves Sasha. És azt is megtudjuk: Obama soha nem felejti el felhívni lányait, minden este hosszan beszélgetnek egymással telefonon.

McCain harcos alkat
McCain harcos alkat.

A filmet egyébként Davis Guggenheim rendezte, annak idején az ő apja készítette a később meggyilkolt elnök, Robert F. Kennedy meghatározó kampányfilmjét. A rendező elmondta: a politikusok közül Obama az egyik, akit csodál. A kampányfilm 4 millió amerikai dollárba került.
McCain a kampányra fordított pénzek csatájában lemaradni látszik: a pénztárcája kiürült, azonban Obama nincs híján az elköltésre váró dollároknak. És köztudott: az amerikai pénzemberek szeretik a győztest támogatni...

Nem ártana azonban, hogy ha valaki figyelmeztetné Obamát, aki azt hajtogatja: amikor én vagyok az elnök. Mert ha továbbra is ilyen arrogánsan viselkedik, ha úgy tesz, mintha már győzött volna, akkor nem lehetetlen, hogy a vietnámi háborús hős, McCain, aki valójában harcos alkat, szépen felsettenkedik a háta mögött a színpadra, és kiüti őt az utolsó körben.

Olvasóink írták

  • 2. obi 2008. november 05. 22:12
    „Hát...kedves soproner, ez nem jött be! :)”
  • 1. soproner 2008. november 03. 15:51
    „Az én elnök emberem Mc Cain! Obama nem sokáig lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Sztálin egyik unokája

63 éves korában meghalt Joszif Allilujev, Sztálin egyik unokája, a diktátor Szvetlana nevű lányának… Tovább olvasom