Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Átrepülte Svájcot a Föld körüli útra készülő napelemes repülőgép

Átrepülte Svájcot a Föld körüli útra készülő napelemes repülőgép, amely idén nyáron történelmi jelentőségű próbaútján az éjszakai órákat is magában foglalva 24 órát töltött levegőben.
Bertrand Piccard kalandkereső léghajós Solar Impulse nevű napelemes repülőgépének szerdai tesztrepülésével azt kívánta bemutatni, hogy a kizárólag napenergiát használó különleges légi jármű a nemzetközi légikikötők forgalmához igazodva, a menetrendszerinti járatok zavarása nélkül is képes közlekedni. A Solar Impulse a talajszinttől számítva 150-300 méteres magasságban óránkénti 50 kilométeres sebességgel tette meg a Zürichig tartó utat.

A napelemes repülő 45 percig tartózkodott a nemzetközi repülőtér kifutóján, mielőtt visszaindult volna a 270 kilométeres távolságra lévő payernei katonai bázisra.

Az eredeti foglalkozását tekintve pszichiáter férfi azt tervezi, hogy a Solar Impulse-szal 2013-ban, de legkésőbb 2014-ben megkerüli a világot. A napelemes, karbonszálas repülő szárnyfesztávolsága 63,4 méter, súlya mindössze 1600 kilogramm. A szárnyak felületén 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, azok gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lőerős villanymotor működtetésére.

A rekordnak számító júliusi próbarepülés során a különleges szerkezet 8500 méteres magasságig emelkedett, és ezen a szinten maradt napnyugtáig. A gépnek ez idő alatt kellett összegyűjtenie annyi energiát, hogy éjszaka is a levegőben tudjon maradni. Napnyugta után mintegy két órával a Solar Impulse 1500 méterre süllyedt, és az éjszakát ezen a magasságon repülte végig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új fizikai jelenséget figyeltek meg

A proton-proton ütközések során új fizikai jelenséget, a keletkező részecskék közötti kapcsolatok egy különleges fajtáját figyelték meg a kutatók. Tovább olvasom