Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Amputálnak, műtenek az afganisztáni brit kórházban

Hét hónapos afganisztáni szolgálat után utaznak haza egy masszív C17 Globemasteren a brit katonák.
Útjuk nem olyan kényelmes, mintha egy Mallorcai nyaralásra fizettek volna be: a gépen hosszában elhelyezett üléssorokon fáradtan repülnek hazafelé. Ők szerencsések: épségben térhetnek haza.

Az Afganisztánban található Camp Bastionon repülőtér és kórház is működik. A reptér hatalmas forgalmat bonyolít nap mint nap: összességében akkorát, mint a londoni Luton, az edingburgh-i és a birminghami repülőterek együttvéve. Naponta négyszáz repülőgép és helikopter száll fel, illetve landol nap mint nap a RAF (brit légierő) afganisztáni bázisán.

A bázist 2006 áprilisában üzemelték be, azóta a RAF tisztjei és katonái teljesítenek itt szolgálatot. A légi irányítók először maguk sem hitték volna, hogy naponta több száz gép biztonságos fel- és leszállását kell majd koordinálniuk. Mára azonban emellett több más feladatot is ellát a bázis: lehet rájuk számítani egészségügyi feladatokban, evakuálás, illetve logisztikai feladatok esetén is.

A bázison működő kórházban orvosok és ápolónők teljesítenek 24 órás szolgálatot. Szükség is van rá, sok a sebesült, és csak júliusban 22 brit katona halt meg Afganisztánban. A bázis kórházi részlegének vezetője, Tim Hodgetts azt mondta: az elmúlt hónap „nagyon intenzív periódus volt". – Sokkal több munkám volt egy hónap alatt, mint valaha, beleszámítva azt is, hogy 2003-ban Irakban szolgáltam. A kórházba érkező brit katonák között olyanok is voltak, akik két vagy három végtagjukat veszítették el a tálibok támadásai miatt.

75 sebesültet már nem tudtak megmenteni. Fotó: Daily Mail (galéria)

A kórházban a NATO Dél-Afganisztánban állomásozó egységeit is fogadják, főleg amerikaiakat, dánokat és észteket, ezenkívül afgán katonákat, rendőröket és civileket is részesítenek orvosi ellátásban. A sebesülteket általában brit vagy amerikai katonai helikopterekkel szállítják, amelyek a nap 24 órájában érkezhetnek. A kórház mindig kész fogadni őket. – A fiúk ide rettenetes amputációkra érkeznek – jegyezte meg Hodgetts. A kórház 200 fős személyzete – jelenleg fele dán, negyede brit, illetve amerikai – mindennap találkozik olyan súlyos sebesültekkel, akik bizonyosan soha nem mennek vissza harcolni: hazairányítják őket.

– Három hónap alatt több szörnyűséget lát itt az ember, mint Nagy-Britanniában egy kórházban egész élete folyamán. A személyzet számára a legnagyobb megpróbáltatást a sebesült gyerekek jelentik. Az ártatlan áldozatok szenvedését látni még nagyobb lelki megterhelést jelent, mint a katonákét – tette hozzá Tim Hodgetts.

A brit királyi haditengerészetnél szolgáló Sarah Stapley parancsnok, sebész, aki általában a Queen Alexandra Hospitalban állomásozik Portsmouthban, nagyon sok olyan beteget operál, akik borzalmas sebesülésekkel érkeznek a kórházba. – Az elmúlt hónapok alatt egyre nőtt a sebesültek száma – mondta.

A legsúlyosabb sérültekkel húszan foglalkoznak. – Ezeket a betegeket az érkezésüket követő percekben meg kell operálni. Ez nagyon kritikus időszak a páciensek számára, főleg azoknak, akik többszörös amputáción esnek át. Nagyon sok ilyet láttunk már – folytatta Tim Hodgetts.

Hét hónapos afganisztáni szolgálat után utaznak haza egy masszív C17 Globemasteren a képen látható brit katonák. Fotó: Daily Mail (galéria)

A brit önkéntes véradók sokat segítenek a katonákon: a vér egy részét az Afganisztánban működő brit katonai kórházak kapják. Vannak olyan műtétek, amelynek során akár 32 liter vérre is szükség van. Az is előfordult már, hogy a kórházból szinte teljesen elfogyott a vérkészlet. – Azonnali segítséget kértünk az éjszaka közepén. Nem sokkal később az amerikai haditengerészet buszai fordultak be az épület udvarába: vért adni jöttek. A jó szándék itt abszolút érezhető – mondta Hodgetts.

A rendkívül súlyos brit sebesülteket 24–48 órán belül Nagy-Britanniába szállítják, de az afgánoknak a bázison kell maradniuk, mert a helyi kórházak nem tudnak nekik megfelelő ellátást nyújtani.

Egy jelentés szerint 2006 áprilisa és 2008 júliusa között 296 életveszélyes sebesültet láttak el Camp Bastionban, ők életben maradtak. 75 sebesültet viszont már eleve nem lehetett megmenteni. De a reménytkeltő statisztikák ellenére a halál gyakori vendég a kórházban. Hodgetts, aki munkáját megszállottsággal végzi, azt mondta: amióta július közepén Camp Bastionba vezényelték, 60–70 embert látott meghalni. Az ő feladata az is, hogy kiállítsa a halotti bizonyítványt.

– Ez egy rettenetes hely, főleg, amikor a fiaink halnak meg a kezünk között – mondta. Hozzátette: az egészségügyi személyzetnek meg vannak a módszerei arra, hogy a stresszt és a sokkot, a szörnyűségeket féken tartsák, de néha előfordul, hogy a veszteség teljesen összetör egy-egy ápolót vagy orvost. – Irakban én állítottam ki az első halott brit katona halotti bizonyítványát, és később a századikét is. De ami itt van, az Irakhoz képest semmi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meglincselt Emmett Till ma sem nyugodhat békében

Amikor több mint fél évszázada édesanyja eltemette a 14 évesen megkínzott, majd megölt Emmett Tillt, mindenki azt hitte, hogy ezzel véget is ért a fekete bőrű fiú egyéni tragédiája, akinek szomorú sorsa a polgárjogi mozgalom elindítójává vált. Tovább olvasom