Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Amerika választ: kezdődik a végső visszaszámlálás

Vajon képes lesz-e az utolsó pillanatig megőrizni hidegvérét Barack Obama? El tudja-e feledtetni egy hét alatt több hónap hibáit John McCain? Hova húzzák majd az ikszet azok a szavazók, akik maguknak sem vallják be faji előítéletüket? Egy hét múlva új elnököt választanak az amerikaiak.
"Még végeznem kell egy kis kutatómunkát" - jegyezte meg hétfőn reggel az autókölcsönzőben dolgozó lány. Az Ohio állambeli Columbusban élő és dolgozó lánynak még szüksége van egy kis gondolkodásra, mielőtt eldönti, kire fog szavazni az egy hét múlva esedékes, november 4-i elnökválasztáson. A több mint másfél éve tartó kampány után is vannak tehát még olyanok, akikért még érdemes megküzdeniük a jelölteknek.

John McCain és Barack Obama nem tétlenkedik, ezekben a napokban is járják a választás szempontjából fontos városokat, a tévékben pedig futnak a hirdetéseik. A felmérések és elemzések szerint a demokrata jelölt nézhet nyugodtabban a választás elé. A nagyobb kutatások eredményeit összegző RealClearPolitics alapján Obama előnye több mint 7 százalék országosan. Még magabiztosabbá teheti azonban, hogy vezet a választás kimenetelében kulcsszerepet játszó úgynevezett csatatér-államok többségében. Ezek közé tartozik Ohio is, amelynek jelentőségét jól mutatja, hogy hétfőn mindkét jelölt itt indította el kampányának utolsó szakaszát.

Az utolsó szó

Barack Obama Cantonban beszélt arról, hogy egy hét múlva a választók "megadhatják az országnak azt a változást, amelyre szükség van". Ez a változás természetesen az ő megválasztását jelentené, ami után ő ígérete szerint véget vetne a politikai megosztottságnak, és olyan gazdaságpolitikát folytatna, amely a középosztályt segítené és nem a gazdagokat.

Százezer rajongója előtt bírálta McCaint Obama

Rekordméretű tömeg, több mint százezer híve előtt beszélt Denverben Barack Obama. A demokraták elnökjelöltje ellenfelét, John McCaint bírálta, aki szerinte végre bevallotta, hogy sok a hasonlóság közte és a népszerűtlen Bush elnök között.

A Clevelandben és Daytonban is beszédet mondó John McCain a gazdaságra koncentrált, amely a növekvő munkanélküliség és a hitelválság miatt leginkább foglalkoztatja a választókat. A republikánus jelölt szerint a demokraták adóemelést hajtanak majd végre, ami csak tovább nehezíti majd a cégek helyzetét, és így még jobban sérülhet a gazdaság. Helyette ő kisebb államot és alcsonyabb adókat ígér, ami szerinte megoldást jelent majd a problémákra. McCain a beszéde alapján az utolsó hetet arra tervezi felhasználni, hogy felrajzolja a Fehér Házat és a törvényhozást együtt uraló és hatalmas adóemeléseket bevezető demokraták szerinte riasztó képét. (Azt nagyvonalúan elfelejti megemlíteni, hogy ő sem lesz képes végrehajtani a kampányának gerincét képező adócsökkentési programot, mert a demokrata többségű törvényhozás meg fogja fúrni azt.)

Csapongó McCain

Egyikük sem mondott nagy újdonságot, de ezekben a napokban egyébként is inkább az eddig sulykolt üzenetek finomítása, egyes elemeinek hangsúlyozása várható. McCainnek emellett hét napja maradt arra, hogy úrrá legyen az ellenséges politikai környezeten (a republikánus George Bush elnök rendkívüli népszerűtlensége és a gazdasági problémák is a demokratáknak kedveznek) és feledtesse a hibákat, amelyeket elkövetett a kampánya során.

John McCain
A republikánus John McCainnek már csak a legfontosabb ügyekre kellene koncentrálnia.

Két hónappal ezelőtt, az elnökjelölő konvenciók idején még úgy tűnt, hogy az első akadályt venni fogja McCain, a felmérések szerint akkor ugyanis fej fej mellett álltak Barack Obamával. Szeptember közepén azonban a pénzügyi válság elmélyülésével rosszra fordultak a dolgok a republikánus jelölt számára is. A demokratákat ugyan hagyományosan alkalmasabbnak tartják a választók a gazdaság menedzselésére, de McCain kampányának következetlenségeivel is súlyosbította saját helyzetét.

Obama mellett 102 diákkal végzett volna két bőrfejű

Barack Obama, a demokraták elnökjelöltje elleni merényletet hiúsítottak meg amerikai rendőrök. Két szkinhed állítólag azt tervezte, hogy előbb egy középiskolában lemészárol 102 fekete-afrikai diákot, majd végül Obamával is végeznek. Augusztusban már letartóztattak négy embert, akiket azzal gyanúsítottak, hogy merényletet terveztek Obama ellen. A merénylőknél két távcsöves puskát, hordozható adó-vevőket, golyóálló mellényt, távcsövet találtak a rendőrök.

Amikor például nyilvánvaló vált a hitelválság súlyossága, akkor előbb arról beszélt, hogy a gazdaság alapjai erősek, majd aztán nem sokkal később már ő is kongatni kezdte a vészharangot. Egyik héten aztán támadta Barack Obamát és próbálta elerelni a gazdaságról a figyelmet, a másikon viszont békülékeny és bölcs vezetőként igyekezett beállítani magát, akin kívül más nem képes megoldani a pénzügyi problémákat. Ez a csapongás feltűnt még saját híveinek is. "Most már tényleg csak a fontos ügyekre kellene koncentrálnia" - mondta a republikánus Julie Collins vasárnap a republikánus elnökjelölt egyik ohiói rendezvényén.

Palin ruhatára

Bár hivatalosan McCain stábja továbbra is nagyszerű választásnak tartja Sarah Palint az alelnökjelöltségre, maguk között talán ők is elismerik, hogy ez nem feltétlenül van így. A konzervatív alaszkai kormányzó jelölése ugyan felrázta a párt vallásos bázisát, de egyúttal összerántotta a demokratákat is. Ha valaki Obama-hívek előtt szóba hozza McCaint, akkor legfeljebb egy legyintéssel reagálnak, de Palin említésére szinte biztosan valamilyen fintor vagy gúnyos beszólás a válasz.

Az alaszkai kormányzó sok témát adott a sajtónak is, és ezek legtöbbször nem voltak kedvezőek számára. Egy vizsgálat megállapította, hogy hivatali visszaélést követett el, emellett állandóan napirenden volt, hogy mennyire alkalmas az alelnöki, illetve szükség esetén az elnöki posztra, és pár napja még az is kiderült, hogy az átlagos családanyaként bemutatott politikus öltöztetésére és frizurájának rendben tartására 150 ezer dollárt költött a republikánus párt.

Sarah Palin
Sarah Palin alaszkai kormányzó sok - számára kedvezőtlen - témát adott már a sajtónak.

McCainék a médiát - pontosabban annak egy jelentős részét, például a nagyobb tévécsatornákat - vádolták meg azzal, hogy kettős mércét alkalmaz, és amíg a republikánus oldalon a legkisebb ellentmondásra ráugrik, addig Barack Obamának szabad utat biztosít. Valóban vannak erre utaló jelek. Sokkal nagyobb visszhangot kaptak például a McCain-kampány negatív és torzító hirdetései, pedig a demokraták is futtattak ilyeneket. Az is érthető azonban, ha az újságírók nem hagynak békén egy politikust - ebben az esetben Sarah Palint -, aki még olyan alapvető kérdésekre sem tud válaszolni, hogy milyen újságokat olvas, vagy hogy milyen legfelsőbb bírósági döntésekkel nem ért egyet, és külpolitikai alkalmasságát azzal bizonygatja, hogy az általa irányított állam van földrajzilag a legközelebb Oroszországhoz.

A fegyelmezett Obama

Részben Palin kiválasztásával indokolta az egyébként republikánus Colin Powell egykori külügyminiszter is, hogy ezúttal miért egy demokratára fog szavazni az elnökválasztáson. Az alaszkai kormányzó volt ugyanakkor az is, akinek sikerült némi átmeneti zavart okoznia a demokrata oldalon.

Rákaptak a Palin-óvszerre a választási hajrában

Politikai csecsebecse, 1300 forintnak megfelelő dollárba kerül, a csomagoláson Sarah Palin arcképe látható, és egy washingtoni szuvenírboltos szerint elszabadult tőle a pokol - mi az? Óvszer. A választási kiegészítők kínálata átláthatatlanul nagy: a német Süddeutsche Zeitung becslése szerint körülbelül 2,5 millió különféle, Barack Obama demokrata jelölt nevével vagy arcképével ellátott termék kapható, míg a republikánus párost, John McCaint és Sarah Palint csak 750 ezer féle termék népszerűsíti.

Barack Obama a feszült kampány alatt végig nagyon fegyelmezett volt, a sajtóban bérelt helyet kapó és a republikánusok körében kitörő lelkesedéssel fogadott Palin feltűnése idején azonban kapkodás és idegesség jellemezte szerepléseit, ráadásul alelnökjelöltjének, a veterán szenátor Joe Bidennek is volt néhány szerencsétlen, szexistaként értelmezhető megjegyzése.

Ettől eltekintve a demokrata elnökjelölt következetesen kampányolt, és ügyesen alkalmazkodott a változó körülményekhez. Kezdettől fogva az volt a fő üzenete, hogy John McCain megválasztása egyenlő lenne a népszerűtlen George Bush elnökségének folytatásával. Obamának annak ellenére sikerült ezt elhintenie, hogy McCain szembeszállt Bushsal több fontos ügyben is az elmúlt nyolc év során. A republikánus jelölt szerencsétlenségére ezek olyan témák voltak, mint a klímaváltozás vagy a foglyok kínzása, míg például a kampány központi kérdésévé váló adózás esetében némi hezitálás után követte a Fehér Ház irányvonalát, úgyhogy ezt most jogosan dörgölheti az orra alá ellenfele.

A pénzügyi válság elmélyülésével Obama hamarabb értette meg azt is, hogy a választók konkrét terveket várnak, ezért azokban a hetekben már nem a hangzatos jelszavait - változás és remény - ismételte, hanem arról beszélt, milyen eszközökkel segítene a középosztályhoz tartozó családoknak. Nemcsak az üzenetek megformálásában bizonyult profibbnak a demokrata jelölt, kampánygépezete is olajozattabban működik. Annyi pénzt gyűjtött, hogy már az a gondja, nem tudja mire költeni. Volt elég forrása arra, hogy kampányoljon olyan államokban is, ahol egyébként elvileg nincs sok esélye a győzelemre, és még arra is jutott az adományokból, hogy az utolsó héten például félórás műsoridőt vásároljon több nagy tévécsatornán is.

Barack Obama
A demokrata Barack Obama bizakodva nézhet a jövő kedd elé.

Hagyományosan a republikánusokat tartják a szervezettebb pártnak, most azonban talán a demokratáknak sem lesz okuk a szégyenkezésre. "Négy éve alig lehetett itt látni John Kerry, a 2004-es elnökválasztás demokrata jelöltje embereit, most azonban az Obama-kampány munkatársai közül többen is idejöttek más államokból, és itt dolgoznak" - mondta az ohiói Zanesville-ben Jim Crannell, a helyi demokrata párt vezetőségének egyik tagja. Rengeteg önkéntes is csatlakozott Obama kampányához, akik keményen dolgoznak. Jellemző, hogy amikor Virginia államban jártünk, és érkezésünkkor a jelöltek honlapján kerestünk helyi aktivisták által szervezett eseményeket, akkor Obama weboldala egy hosszú listát dobott fel, míg McCainén szinte üres volt a naptár.

Egy héttel az elnökválasztás előtt tehát a mérleg a demokrata elnökjelölt javára billen, akinek elvileg csak arra kell ügyelnie, hogy ne kövessen el valamilyen hibát, illetve hogy elérje, hívei ne csak szóban támogassák, hanem el is menjenek szavazni. Személyes fegyelmezettsége és kampánygépezetének hatékonysága alapján várhatóan mindkettő menni fog neki. Több olyan demokrata szimpatizánsról tudunk, akik azonban attól tartanak, hogy a felmérésekben szereplő előny eltűnik majd a szavazóhelyiségekben, ahol a nyilvánosan Obamát támogató választók egy része a rejtőző rasszizmus miatt nem lesz hajlandó afroamerikai politikusra szavazni. Ha ez a feltételezés megállja a helyét, akkor ez a választás egyben annak a tesztje is lesz, hogy mennyire erősek a faji előítéletek a mai Amerikában.

Forrás: origo.hu

Olvasóink írták

 • 9. obi 2008. november 04. 23:47
  „beno! Igencsak jól állhatsz anyagilag, ha te is ahhoz a körhöz tartozol, akiknek a jövőben valamivel több adót kell majd fizetnie...
  Ha viszont nem így van, akor meg csak szimplán benyaltad a szokásos repó-mocskot...”
 • 8. beno 2008. november 01. 17:29
  „"Joe Sixpack", az Obama esetleges katasztrofális megválasztása után neked már csak "Joe Twopack" lesz a neved, mert az adó emelések után többre nem futja.”
 • 7. beno 2008. november 01. 13:30
  „"Joe Sixpack" látom te is bedőltél neki!”
 • 6. Joe Sixpack 2008. október 31. 17:17
  „Igen és Obama erénye hogy a fehér szavazatokat is megnyeri. Nem a feketék elnöke akar lenni hanem az USA elnöke. Jackson meg a fekete mozgalom ezt nehezen érti vagy nyeli le. Powel az a republikános aki lehetett volna elnök, mert fehérek is szavaztak volna rá.”
 • 5. Dalloway 2008. október 31. 13:44
  „svastics, ha republikánus jelölt lenne fekete (ami 50 éven belül nem fog megtörténni) akkor aztán nem szavaznának rá 98%-ban, mert a republikánus párt nem képviseli a kisebbségek érdekeit. a feketék hagyományosan demokrata jelöltre szavaznak. ez nem rasszizmus hanem pártpolitika. amúgy az én helyükben én se szavaznék McCainre...”
 • 4. Joe Sixpack 2008. október 29. 23:28
  „Nagyon jó cikk, amit természetes amcsi sajtóbol állitottak össze. Obama Chicagoban kezdte kemény helyen és fehér szavazatokat is nyert. Nagyon jó fej és született politikus. Hozzá viszonyitva Bush és McCain csak inas.

  Érdekes volt Powel interju, tudnillik megkapta Obama a bizalmát. McCain már nem dicsekedhet hogy mint katonai vezetö Obama nem megbizható. Érdekes volt hogy Powel mellébeszélt mikor állitotta hogy szükséges volt a háboru, mert mindenki ugy tudta atomfegyverei vannak Sadamnak. Mindenki tudja hogy ez hazugság volt és Powelnak kellet ezt akkor mondani. Powel volt az ha akkor ellenzi nyiltan, akkor máskép lett volna. Azt mondta hogy csak azt ellenezte hogy nem volt elég emberünk a megszállásra. Ebben igaza is van.”
 • 3. svastics 2008. október 29. 20:55
  „svastics
  USA 17% fekete, 70% feher
  98%-a feketeknek Obama-ra szavaz, ez nem rasist nektek?
  Hany magyar szavazna "Cigany"-ra?
  Mi itt megvagyunk veluk normalisabban mint a magyar a magyarral.”
 • 2. Zaza 2008. október 29. 17:13
  „Én Barack-nak szurkolok.
  Már csak a pálinka miatt is....”
 • 1. ahh 2008. október 29. 13:35
  „má meg is fulladtam úgy izgulok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnő erdélyi értékek

Segesvári Csaba fotóriporter-kollégánk egy hetet töltött Erdélyben, ahol azt látta, „forrong"… Tovább olvasom