Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Aggasztó állapotban vannak az amerikai nemzeti parkok

A nemzeti parkok egy része a klímaváltozást is megsínyli: a montanai Gleccser Nemzeti Park jégmezői például gyors ütemben olvadnak.

A vizsgált 48 amerikai nemzeti parkból 36 esetében állapított meg mérsékelt vagy erős szintű ózonszennyezettséget egy természetvédő szervezet, amely kedden ismertette legfrissebb jelentését.

Az Egyesült Államok nemzeti parkjainak és történelmi helyszíneinek megóvásáért küzdő National Parks Conservation Association négy kaliforniai parkban - Sequoia, Kings Canyon, Joshua Tree és Yosemite - ítélte a legsúlyosabbnak az ózonszennyezettség szintjét.

A nonprofit szervezet tisztalevegő-kampányáért felelős Ulla Reeves szerint ennek részben az az oka, hogy az állam többi részéhez hasonlóan ez a négy park is olyan földrajzi adottságokkal bír, amelyek következtében a szennyezett levegő megreked a hatalmas medencékben és völgyekben.

"Ez egy országos probléma, amelyre országos megoldás kell" - hangsúlyozta Reeves. Mint hozzátette: "vannak parkok, amelyeket súlyosabban érint a probléma. Az általunk vizsgált területek közül ugyanakkor egyik sincs kitűnő egészségi állapotban".

A jelentés a légszennyezettség azon különböző formáit vizsgálta, amelyekkel a parkok - tiszta levegőre vágyó - látogatói találkozhatnak. Az 1970-es Tiszta Levegő Törvény alapján a légszennyezettséggel szembeni legnagyobb védelemre jogosult 48 nemzeti park közül 36-nál állapítottak meg időnkénti mérsékelt vagy erős ózonszennyezettséget. A szervezet a szövetségi kormány által végzett levegőminőségi értékelésekre alapozta jelentését.

Az eredmények szerint a kentuckyi Mammut-barlang Nemzeti Parkban és az arizonai Saguaro Nemzeti Parkban még a legtisztább napokon is rendkívül rosszak a látási viszonyok a száraz légköri homály miatt.

A légszennyezettség csökkenésének hála ugyanakkor néhány parkban javulást figyeltek meg a szakemberek. A tennessee-i Great Smoky Mountains Nemzeti Parkban mindössze 40 kilométer volt a látástávolság 1990-ben a száraz légköri homály miatt, ám a szomszédos erőművek bezárásának, illetve korszerűsítésének hála a látástávolság mára 74 kilométerre nőtt.

A jelentés szerint a nemzeti parkok egy része a klímaváltozást is megsínyli: a montanai Gleccser Nemzeti Park jégmezői például gyors ütemben olvadnak. Az amerikai nemzeti parkok levegőminőségének megőrzéséért a Nemzeti Park Szolgálat a felelős.

Az ózonszennyeződés a gépkocsik és bizonyos ipari tevékenységek által kibocsátott elsődleges szennyezőanyagokban a napsugárzás hatására bekövetkező vegyi folyamatok eredményeként alakul ki, főleg nyáron, száraz, napos időben, amikor kevés a légmozgás, elsősorban a nagyvárosok perifériáján vagy az azok közelében lévő területeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogaik miatt voltak sikeresek a ragadozó dinoszauruszok

A T. Rex recézett fogainak hossza elérte a 23 centimétert. Tovább olvasom