Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A vőlegények édesanyjukhoz hasonló menyasszonyt választanak

Előfordulhat, hogy az anyák zavarba hozzák fiaikat a barátaik előtt, vagy kevés zsebpénzt adnak nekik – a fiúk ennek ellenére mégis az anyjukhoz hasonló partnert választanak maguknak, ha eljön az ideje. Olyan nőt, aki hasonlóan hordja a haját, és öltözködésbeli ízlése is megegyezik az anyjáéval.
Egy tanulmányból az derül ki, hogy a fiatal férfiak nagy valószínűséggel az anyjukhoz hasonló módon nevelkedett és iskolázott nőt választanak feleségnek. Akiket dolgozó nő nevelt fel, azok később szintén dolgozó nő mellett horgonyoznak le. Az amerikai kutatók szerint a párválasztásnak részben társadalmi magyarázatai vannak, ám szerintük az a mondás még ma is igaz, hogy a férfiak a saját anyjukat veszik feleségül.

A tanulmányból ugyanis kiderült: az érettségivel rendelkező anyák fiúgyermekeinek mintegy 80 százaléka szintén érettségizett nőt vett feleségül. Azon férfiak kétharmada pedig, akiknek az anyja egy vagy két diplomával rendelkezik, hasonlóan képzett, diplomás feleséget választott magának.

– Ezeknek a fiatal férfiaknak az anya: példakép – állapította meg dr. Christine Whelan, az iowai egyetem szociológusa. – Olyan családban nőttek fel, ahol az anya tanult, érettségit vagy egyetemi diplomát szerzett. Ezért amikor azon gondolkoznak, milyen lehetne az ideális feleség, az ideális anya, akkor az anyjuk példája lebeg a szemük előtt. Szokás mondani: nagy baj, ha egy férfi a saját anyjához hasonló nőt vesz feleségül – olyat, aki körbeugrálja és összeszedegeti a széthagyott zokniját. De a mai fiatal generáció az anyára mint példaképre tekint.

Dr. Whelan, aki az Oxford Egyetemen doktorált, 800 férfit vont be a kutatásába. Mindannyian 20 és 30 év közöttiek, korosztályukban a legjobban kereső 10 százalékhoz tartoznak. Azok, akiknek gyerekkorában az anyja dolgozott, kétszer nagyobb gyakorisággal vettek feleségül magas fizetéssel rendelkező nőt.

A párválasztásban a szülői minta meghatározó
A párválasztásban a szülői minta meghatározó.

– Ezek a fiatal férfiak azt látták, hogy az anyjuk okos, dolgozó nő, aki képes a háztartási teendők mellett munkát vállalni. És amikor feleséget választanak, akkor hasonló nő mellett döntenek, mert számukra ez volt a példa – tette hozzá Christie Boxer társkutató.

Habár a kutatás csak a magas keresetű férfiak körére terjedt ki, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez a választási szempont nem csak a sokat kereső férfiaknál jellemző.

Egyébként nem ez az első tanulmány, amely azt hivatott bizonyítani: a szüleink meghatározók abban, hogy felnőttként milyen partnert választunk magunknak. A Durham University kutatói tavaly publikáltak egy tanulmányt, amelyben arra mutattak rá, hogy a lányok az apjukhoz hasonló férfit választanak életük párjául – olyat, aki külsejében az apára emlékeztet. Azok, akiknek problémás volt a kapcsolatuk az apjukkal, nagyon eltérő kinézetű férfit választanak társul.

A szülők jó párkapcsolata a gyerekek számára egyébként fél siker: ha jó házasságmodellt látnak maguk előtt, akkor szinte biztosak lehetnek abban, hogy később ők is boldog párkapcsolatban élnek majd. A boldog házasságban vagy élettársi kapcsolatban született gyermekek azt gondolják: a férfiak, akik hasonlítanak az apjukra, jó apák lesznek, az anyjukhoz küllemre hasonlító nők pedig jó anyák.

Ebből a párválasztási mechanizmusból az is következik hogy akinek rossz gyermekkori emlékei vannak a szüleiről, azok egészen más külsejű férfit vagy nőt fog megszeretni.

Olvasóink írták

 • 6. NaNO 2008. június 01. 13:52
  „Hát nem tudom...Elváltak a szüleim, de én ettől függetlenül nem tartom halott dolognak a házasságot, és azt sem mondom hogy minden férfi egy utolsó szemét..persze az én apámat kivéve :D”
 • 5. jaja 2008. június 01. 13:51
  „Baromság!”
 • 4. macho man 2008. június 01. 10:59
  „ezt csak a loserek csinálják....”
 • 3. Carlo 2008. június 01. 10:50
  „ehhez megint mi a csodát lehet hozzászólni?
  Ez 1 amerikai tanulmány... na és?
  szeretem az anyámat, és a nejem kicsit sem hasonlít rá...... akkor ez most normális, vagy nem? ( ja annyiban hasonlít, hogy nő )
  Ó--óóóó, most mi lesz velem? sosem fogom megtudni..
  ennyire nincs miről írni már megint a Dm -ban.”
 • 2. ertemismegnemis 2008. június 01. 09:39
  „Két kiemelés:

  "A tanulmányból ugyanis kiderült: az érettségivel rendelkező anyák fiúgyermekeinek mintegy 80 százaléka szintén érettségizett nőt vett feleségül."

  "Dr. Whelan, aki az Oxford Egyetemen doktorált, 800 férfit vont be a kutatásába. Mindannyian 20 és 30 év közöttiek, korosztályukban a legjobban kereső 10 százalékhoz tartoznak."

  Nyilván nem sokan esmek azok közé, akik a legjobban kereső 10%-ba esnek és még csak nem is érettségizettek.”
 • 1. tojást rakó kutya 2008. június 01. 09:23
  „Ezt a hülyeséget!

  Azért olyan nőt vesznek el, mert olyan körökben mozognak. Ha nincs diplomád, akkor nem forogsz diplomás körökben. Ha nincs pénzed, akkor nem forogsz pénzes körökben. Ennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vár Székelyföld és a Gyimesek vidéke

Szegedtől a Székelyföldön át a Gyimesekig, az egykori Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb őrházáig zarándokolt Bácskai László és családja. A vasutas ősökkel büszkélkedő szegedi mérnök sorra járta a Kárpát-medence magyarlakta területeit. Tovább olvasom