Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

A tőzsdealkuszok sikerének záloga: a tesztoszteron

A kutatók felfedezték, mi teszi igazán jóvá a tőzsdealkuszokat. A válasz: a hormonok. A kutatás során a szakemberek arra jutottak, hogy a tőzsdealkuszok szervezetében magas a tesztoszteron szintje, ami erősíti a versenyszellemet a kereskedés óráiban. Ez pedig arra sarkallja a brókereket, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak.
A férfihormon-mennyiség túltengése azonban irracionális kockázatvállaláshoz is vezethet – ez pedig veszteséget eredményez. A kutatók szerint felfedezésük magyarázatot ad arra, hogy miért hoznak rosszabb döntéseket a brókerek akkor, ha lanyha a piac.

Dr. John Coates, a kutatást végző cambridge-i agykutató központ vezetője szerint a tőzsdi alkuszok extrém nyomás alatt dolgoznak, és nagyon gyors döntéseket kell hozniuk, amire a piac hasonlóképpen gyorsan reagál.

– Tanulmányunkból kiderül: a döntéseket az alkuszok érzelmi és hormonális alapon hozzák meg. Ezért a piaci döntéshozásról felállított összes eddigi teóriát felül kell vizsgálni, és a hormonok változásának szemszögéből újra kell gondolni azokat – mutatott rá Coates professzor.

Chicagói tőzsdealkusz. Fotó: MTI
Chicagói tőzsdealkusz. Fotó: MTI

A kutatócsoport egyébként tizenhét bróker munkáját követte nyomon a londoni Cityben majdnem két héten keresztül. Minden alkalommal nyálmintát vettek tőlük a börze nyitása előtt és zárása után. A vizsgálatok kimutatták, hogy a tesztoszteronszint jelentősen megnőtt azok szervezetében, akik jó napot bonyolítottak.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a stresszhormon, a kortizol a piaci mozgással együtt változott: ha gyengült a tőzsde, akkor csökkent a stresszhormonok mennyisége is az alkuszok szervezetében.

– Nagyon magas tesztoszteronszint egyfajta függőséghez is vezethet, míg a túlságosan magas stresszhormonszint meggátolja a brókereket abban, hogy helyes döntéseket hozzanak – mutatott rá dr. John Coates.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőfitogtató felvonulás a Vörös Téren

Egy másik, rég letűntnek hitt kor ragyogott fel a Vörös téren Moszkvában, a Győzelem napján. Nukleáris tölteteket hordozó járművek és nehéz tankok gördültek át a tér kövein. VIDEÓVAL Tovább olvasom