Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A Tejútrendszer lényegesen gyorsabban pörög, és nagyobb is

Galaxisunk, a Tejútrendszer sokkal gyorsabban pörög, mint eddig feltételezték, és a tömege is 50 százalékkal nagyobb. Ez növeli annak lehetőségét, hogy a Tejút összeütközik más galaxisokkal.
A csillagászok a Föld különböző pontjain elhelyezkedő 10 rádióteleszkóppal mérve azt találták, hogy a Tejút forgási sebessége 161 ezer kilométer per órával nagyobb, mint az eddigi feltételezés volt. Vagyis galaxisunk csaknem 1 millió kilométeres óránkénti sebességgel pörög (pontosan 965.600-zal, szemben az eddig számított 804.672-vel).

A Tejút tömege 50 százalékkal nagyobbnak bizonyult az új mérés eredményeként. Ez azt jelenti, hogy galaxisunknak a gravitációs vonzása is nagyobb, vagyis könnyebben ütközhet össze az Andromédával vagy más kisebb szomszédos galaxisokkal.


A Naprendszerünk, amelyben a Föld kering, a Tejút közepétől 28 ezer fényévre helyezkedik el.

A mérést klasszikus trigonometriai (háromszögelési) módszerrel végezték, amely nagy pontosságot tesz lehetővé, mert nincs szükség hozzá más tulajdonságokon (például a fényességen) alapuló kiindulási feltételezésekre. A háromszögelési módszer különösen alkalmas pontos távolság- és sebességmérésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A balkezes fiúk sikere

Egy friss tanulmány szerint a balkezes fiúk felnőttkorukban nagyobb anyagi sikereket érnek el, mint… Tovább olvasom