Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

A székely, aki legyőzte Amerikát

Pontosan tíz éve – 1999-ben – történelmi tettet hajtott végre egy székely származású vajdasági magyar ember: Dani Zoltán. A világsajtót bejárta a hír, hogy Dani és katonái lelőttek egy F–117-es lopakodót.
Szerbiában nemzeti hősként tisztelik, tettéről filmet készítettek. A nyugalmazott ezredest az arabok is megkeresték. Ma pékséget üzemeltet Belgrádtól nem messze, egy Székelykeve nevű faluban.

Dani Zoltán nyugalmazott ezredes 1978-ban kezdte katonai pályafutását. Egészen 2004-ig szolgálta Jugoszláviát, Kis-Jugoszláviát, majd Szerbiát. Megjárta Horvátország és Bosznia-Hercegovina csatatereit, de részt vett a NATO elleni háborúban is.

– Hogyan lett szerb hős? – kérdeztük tőle, mikor beértünk a házba. – Anyám román, apám magyar. Emlékszem, 2001-ben adtak nekünk egy kérdőívet a katonaságnál. Be kellett írni, melyik nemzethez tartozunk. Le is írtam, hogy: magyar. Anyanyelve: román. Milyen más idegen nyelvet beszél: szerb. Be is hívott a főparancsnok, és rám ripakodott: vegyem komolyan a kérdőívet, ne hülyéskedjek – mesélte nevetve a nyugdíjas ezredes.

Dani Zoltán fotókon tíz éve...
A szerző felvétele

Bármelyik éjszaka az utolsó lehet

Dani Zoltán katonai karrierje alatt három alkalommal volt közvetlen életveszélyben. A NATO-légicsapást leszámítva, mert a bombázás 78 napja közül bármelyik lehetett volna az utolsó, ahogy ő mondja. 1991-ben Horvátországban, Zágráb mellett szolgált, amikor elkezdődött a délszláv háború. A horvátok körülvették a kaszárnyájukat. Ekkor két alkalommal tévesztett célt a rá kilőtt golyó. 1992-ben Boszniában lőtt rá egy részeg szerb fegyveres, mert meghallotta, hogy magyarul beszél a kocsmában. Zoltánt csak a csoda mentette meg a haláltól. A részeg szerb harcos lerántotta a székről, és közvetlen közelről mellbe lőtte. A golyótól a pénztárcájában lapuló bőröndkulcs mentette meg. Akkoriban Dani Zoltán írt egy búcsúlevelet a feleségének. Egy barátjára bízta az írást, hogy ha meghalna, adja át.

– 1999-ben, amikor a NATO bombázni kezdett, már csak lélekben búcsúztam el az életemtől és a családomtól. Nem írtam újabb levelet. Tudtam, hogy bármelyik éjszaka az utolsó lehet, hiszen a gépek elsődleges feladata a légvédelmi állások megsemmisítése volt. A zászlóaljban azzal viccelődtek a katonák, hogy nem kell félni, mert Dani Zoltán, a parancsnok az Oroszlán jegyében született, tehát macska, és még hat élete van – emlékezett vissza a veterán katona a légi csapások kezdetére.

...és most, az otthonában. Csak egy "cs" betű hiányzott a boldoguláshoz.
A szerző felvétele

Milliós ajánlatok

A hadsereget nem érte váratlanul a NATO-támadás 1999-ben. A csapatok felkészülten várták a bombázást. Dani Zoltán 200 katonájával a Nyugat-Szerémség légterét ellenőrizte. A légi csapások harmadik napján lelőtt lopakodóról szóló hír percek alatt bejárta a világsajtót. A lapok címlapjai és a tévés híradások tele voltak a láthatatlannak hitt F–117-es roncsával. – Korábban 10 évig tanulmányoztam a lopakodó vadászgépeket. Nem fért a fejembe, hogy ezeket nem látja a radar. Végül találtam egy egyszerű megoldást. A radarokon egy kis módosítást hajtottunk végre, így felderíthetővé váltak a gépek. A vezérkar nem volt nyitott az újításra, így tisztjeimmel titokban végeztük el a változtatást. A támadás harmadik napján, 1999. március 27-én lépett be egy ellenséges gép az általunk ellenőrzött légtérbe. Este 8 óra 42 perckor 18 másodperc alatt befogtuk, rávezettük a föld-levegő rakétákat, és lelőttük a lopakodót. Mindig 20 másodpercen belül kellett maradnunk. Ennyi időnk volt megtalálni és lelőni a gépeket. Ha belépünk a 21. másodpercbe, végünk: felderítenek, és rakétát kapunk. Eltaláltunk még egy F–16-ost és egy B–2-es Spirit lopakodót, de ez utóbbit nem ismerték el soha. Nem a mi területünkön ért földet – elevenítette fel a katonatiszt, miközben egy papírzacskóból az asztalra pakolta az F–117-es darabjait.

Számokban elbeszélve

A NATO 1999-ben 78 nap alatt minden jelentősebb szerb várost bombázott. Az akció ideje alatt szerb források szerint a 2300 légi csapásban több mint 4000 bomba által 1002 katona és 2500 civil halt meg, köztük 89 kiskorú. 10 ezer ember szenvedett valamilyen sérülést.

Olvadt fém, valami tengelyféleség, apró hatszögekből álló furcsa anyag: a szárny. – Ezért a darabért 1000 dollárt kínált egy japán – mutatta a méhsejtszerű szárnyszeletet Dani Zoltán.

– Nem adtam. Visszajött: 10 ezer dollárt ajánlott. Nem adtam el százezerért sem, mert eddig ment el a licitálással – fogalmazott Dani ezredes, mivel kezdődött a hihetetlen ajánlatok sorozata. – Egyszer felhívott egy férfi, aki azt mondta: üzletet ajánl. Akkoriban használt mobiltelefonokkal bizniszeltem, azzal egészítettem ki a fizetésem. Azt hittem, őt is a telefonok érdeklik. Egy hotelben találkoztunk, hárommillió dollárt ajánlott, ha kimegyek Irakba, és kiképzem a katonákat. Ha megosztom velük a titkot. Nem mentem. Nem tudhattam, mi lesz velünk, ha vállalom. Az egész családnak mennie kellett volna, és ki tudja, hazajöhettünk volna-e még valaha – árulta el a katonatiszt, aki mellesleg három gyerek apja. – Kerestek más arab országokból is. Sokkal több pénzt ajánlottak. Azt mondták, új személyazonosságot is kapunk, de nem vállaltam – tette hozzá.

Karikatúra is készült a hősről. A szerző felvétele
Karikatúra is készült a hősről.
A szerző felvétele

Méltatlan befejezés

Minden tiszt és altiszt egyet lépett a ranglétrán, és az egész zászlóalj minden tagja kitüntetést kapott a 78 napos háború után. Dani Zoltán is alezredesből ezredessé lett, de nem úgy alakult a sorsa, ahogy szerette volna. A hadseregben hamarosan nemkívánatos személy lett. A háttérbe tolták, áthelyezték, logisztikai munkákat bíztak rá. Egyre kényelmetlenebbül érezte magát az egyenruhában. Végül korkedvezménnyel nyugdíjba vonult. – Alig várták, hogy elmenjek. Arra gondoltam, ha senkinek sem kell, amit tudok, amihez értek, akkor olyan helyet kell találnom magamnak, ahol hasznos lehetek. Ha a hadseregnek nem hiányzom, akkor oda kell mennem, ahonnan már sokat hiányoztam: a családomhoz. Most pékséget üzemeltetünk, falusi turizmussal foglalkozunk Székelykevén. Az egyik barátom azt mondta: Zoltán, neked semmi bajod nincs, csak hiányzik egy betű a nevedből. Ha nem Dani, hanem mondjuk Danics a neved, többre viszed.

Olvasóink írták

 • 15. obama 2009. április 16. 09:56
  „egy aljas ember ennyi,”
 • 14. elemér 2009. április 11. 22:30
  „Az biztos 56-os, ha a szerbek lelőttek volna egy B2-t azt nem titkolnák. Mutatnák a világnak és meghivnák a sajtót.

  "Ezért fáj nekem a hasam; magyar ellen magyart, német ellen németet, francia ellem franciát, kinai ellen kinait, japán ellen japánt, bla, bla bla..."

  Amcsik ezt ahol lehet kerülték, de mikor valaki szolgáll akkor leteszi az esküt. Az USA egy világhatalom és ezt jó tudni annak aki szolgáll, de nem árt ezt tudni szövetségeseinknek és az ellenfélnek sem.
  Attol még senki nem lessz hős hogy valaki hazáját szolgállja. 56-os ha neked fáj a hasad, menj kakállni vagy az orvoshoz.

  "mekkora höhó volt Sydneybe a Martin Placon amikor egyes alakulatok haza jöttek. És ki gyözött ?"

  Vietnami háboru a komcsi terjeszkedés ellen volt. Mindenhon a környékben megbuktattuk őket.
  Polgárháborut viszont a komcsik nyerték, de nem ellenünk. Katonaságunk már évek óta elhagyta Vietnámot. Csatatér ott nemvolt és nyerni nem lehetett. Szövetségeseink ott voltak velünk, mert szabadságukat nekünk köszönhetik. USA mentette meg ausztráliát a háboruban japánoktol. USA fegyverek és támogatás nélkül Izrael nem létezne, de nagy a pofájuk. Na ki Ki győzött ? Remélem ezzel segitettem.”
 • 13. 56-os 2009. április 11. 20:51
  „1. Lobbo71
  Te talán naivan azt hiszed hogy minden a tudomásodra van hozva ?”
 • 12. 56-os 2009. április 11. 20:47
  „Holly shit guys, here is two heros! a US and a hebrew citizens both speaking hungarian ; Elemér & Asher !!!
  11. Asher; hogy mersz te Sebrenicárul beszélni amikor a hátad mögött van GAZA ?
  Mindent tönkre leromboltatok ! A te helyedbe nem lenné erre büszke !!!
  Atom bombát használtatok parittyák ellen !!! Ja, elfeledtem ; a sionistáknak mindent szabad ;
  US fegyver és $ szállitás mindent megenged. De hidd el, ennek is hamarabb vége lesz mint gondolnád.
  Anti Islam vagyok, de viszont az amit ti végeztek az már régenn túllépte a méretet.
  Nálatok is ; ki fizeti a cekket ?
  Visszavonulás az 1948-es határokba ha éllni akar fajtád ! Hiába van atombombátok !
  Érthetö hogy nem tetszik hogy másnak is legyen a régióba ! pedig lesz ! végettetek !!”
 • 11. ASHER 2009. április 11. 19:27
  „B-2 lopakodot mi????
  az a hazug disznaja!!!!!arrol persze melyen hallgat hogy mit is muveltek Sarajevoban,es Srebrenicaban!!!!
  igen a tomeges meszarlasok!!!! a csetnikek kimondottan gyakorlottak ebben!!
  persze a horvat usztasik se kulonbek semmivel!!!!”
 • 10. ASHER 2009. április 11. 19:22
  „Elemer!!
  Israeli vagyok es tobb naciobol szarmazunk ossze!!-en az 1991-es elso "Desert-Storm",a 2-ik" Libanoni Haboru",
  es a legutobbi "Gaza-Party" veteranja vagyok!!
  itt en a Golani egysegben a Sayeret-Egoz-(Anti Gerilla Unit)-ban vagyok most is tartalekos,melysegi felderito!!!
  me too,like a you!!!!...."because i´ spennt my time in hell"!!!!!!!
  te hol voltal Nam-ban? Da´-Nang pl.???”
 • 9. 56-os 2009. április 11. 18:56
  „6. elemér
  Ezért fáj nekem a hasam;
  magyar ellen magyart, német ellen németet, francia ellem franciát sikerült neki állitani.
  Ott voltak veletek az austalok is; mekkora höhó volt Sydneybe a Martin Placon amikor
  egyes alakulatok haza jöttek.
  És ki gyözött ?
  Busht is a nemzetközi biróság elé kellene állitani mint háborús bünös !
  !ossze bombáztok mindent és ki fizet ? Europa és Japán !”
 • 8. elemér 2009. április 11. 15:13
  „5. hozzászólás viperetta335

  Hmmm....,Obama még csak 1 éves volt, mikor én már az USA katonaságban szolgálltam mint USA állampolgár.”
 • 7. elemér 2009. április 11. 14:00
  „Sokmindent rosszul tudnak Mo.-n, és én itt fejtágitást adok, ala Obama. Én az USA-ban forumozom, és a világháló az nem Mo. az USA pedig nem Amerika, hanem csak ott van. Slager úrnak ezt egyszer pontositottam.”
 • 6. elemér 2009. április 11. 13:53
  „Amcsi vagyok és mi több nációbol származunk. Én Vietnámi veterán vagyok.”
 • 5. viperetta335 2009. április 11. 12:02
  „Elemér,röhejes vagy!"Mi,vagyis az USA..."
  Obama tud rólad,baby?”
 • 4. elemér 2009. április 11. 10:54
  „Manapság mi (USA) is egyre inkább a drone-t használljuk, ami olcsóbb, feltérképez és utána célbatalál. Ez pédául Izraeli és tutti, mert berepül az ablakon, aztán kereshetik radarral. Ruszkiknak is tetszik, mert megrendelték.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3571261.stm”
 • 3. elemér 2009. április 11. 09:39
  „Tény hogy Dani föld-levegő rakéta bázisát soha nem tudták megsemmisiteni. Ezért 15,000 láb magassan kellet maradni ezeknek a repülőknek. Ilyen magasságbol már nem voltak hatékonyak ellene.

  http://www.usatoday.com/news/world/2005-10-26-serb-stealth_x.htm

  Despite NATO´s near-total air supremacy, the alliance never succeeded in knocking out Dani´s batteries.

  The Serb SAMs remained a potent threat throughout the conflict, forcing attacking warplanes to altitudes above 15,000 feet, where they were safe from surface-to-air missiles but far less effective in a ground attack role.”
 • 2. flyboy 2009. április 11. 08:21
  „Hazudik.
  Azon az éjjelen sűrű felhőzet volt de telihold. A repülő leereszkedett a felhő alá, ekkor már szabad szemmel is látni lehetett. Így tudták lelőni.
  És nem lokátor vezérlésű fegyverrel lőtték le. Tehát nem alakított ő semmit azon.
  É az volt a harmadik nap, hogy ugyan azon az útvonalon mentek támadni. Ezt kifigyelték a szerbek és várták őket, hátha szerencséjük lesz. (Most bejött 1x.)
  Ez az ember egy kamugép. A cikkért gondlom jó pénzt kapott. Felturbózza, így eladható egyből.
  Amúgy az amerikai légierő soha nem állította, hogy az F117-est nem látják a radarok. Látják csak kicsi a lokátor keresztmetszete.”
 • 1. Lobbo71 2009. április 11. 08:00
  „20 db B2 Spirit van szolgálatban, ebből egy zuhant le eddig, gyakorlatozáskor Guam szigetén, 2008-ban. Egyet se lőttek le sehol a világon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Microsoft szerint a világ e-mailjeinek 97 százaléka spam

Az e-mailek több mint 97 százaléka spam. Ezt tartalmazza a Microsoft szerdán közzétett biztonsági… Tovább olvasom