Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

A Sony a levegőn keresztül közvetíti az áramot

Mindenféle kábel nélkül egy televízió működtetéséhez elegendő áramot képes a Sony japán elektronikai óriás új technológiája közvetíteni.
Számos "wireless" (drótnélküli) eljárás volt képes adatokat küldeni és fogadni egy központi készülékből, mindeddig azonban csak álom maradt a tápcsatlakozó nélküli szerkezet. Nélkülözhetetlen, ugyanakkor sokszor zavaró és nem túl kellemes látványt nyújtó eszközről van szó - mely most a Sony találmányának köszönhetően végre kámforrá válhat.

A Sony elektromos áramot szolgáltató rendszerének prototípusa a tesztek során 100 volt elektromos áramot közvetített egy fél méterre lévő 22 colos televíziónak a levegőn keresztül. A rendszer ezt a mutatványt a mágneses rezonanciának köszönhetően tudja végrehajtani. A gép egy tekercsen keresztül mágneses erőteret hoz létre, és ha ezen belül egy másik tekercset helyeznek el, akkor a kettő között elektromos áram keletkezik.

Mindkét készüléket ugyanarra a frekvenciára kell állítani, hogy sikeres legyen az áramátvitel, viszont arra nincs szükség, hogy pontosan egymással szemben helyezzék el ezeket. Emellett a mágneses erőtérben lévő fémeszközök egyáltalán nem melegszenek fel.

Ugyanakkor a készüléknek megvannak a hátulütői is - a pontosság és a használható távolság tekintetében egyaránt. A Sony prototípusa 80 százalékban volt hatékony, ami azt jelenti, hogy a kibocsátott áram ötöde elveszett. Amikor pedig egy áramkört kötöttek a második eszközhöz, akkor az további árammennyiség-csökkenést eredményezett, így az eredeti 80 wattból csupán 60 maradt.

A távolság növeléséhez passzív áramközvetítő egységeket is el lehet helyezni az elsődleges más másodlagos tekercs közé, így 80 azt cm-ig lehet kiterjeszteni.

A Sony pénteken még csak a rendszer alapszintű technológiáját mutatta be. Arról még semmi információ sincs, hogy ez a készülék mikor kerülhet kereskedelembe.

Olvasóink írták

  • 1. hanak 2009. október 03. 21:47
    „Hát igen..elővették Tesla jó 50 éves találmányát. Akkor ezért Teslát bolondnak tartották, mondván nem lehet áramot vezeték nélkül továbbítani, laboratóriumát meg felgyújtották.
    Ha az éterből mindenki ingyen fel tudná fogni az energiát összedőlne a profitorientált energiaszektor.
    Mostanra találtak ki valamit, hogy a technológiát csak pénzért tudjuk használni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keletre tarts!

A világ legnépesebb állama ˝nagypályán˝ is hamarosan élre áll a gazdaságban. Tovább olvasom