Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A pénztárgép utal a XXI. századra - séta a bikali Reneszánsz Élménybirtokon

Nemcsak az élmény, ha belesünk a Baranya megyei élménybirtokra, hanem annak a tanmeséje is, hogyan lehet az egyik legelmaradottabb kistérségben turisztikai látványosságot és 120 munkahelyet teremteni a semmiből.
Nem lehetett hivatalos fizetőeszközként bevezetni a fabatkát a Reneszánsz Élménybirtokon, Bikalon, az APEH ugyanis nem engedélyezte. Ezért mindenért, ami a Mátyás korabeli díszletek között kapható a Baranya megyei kis faluban, forintban kell fizetni, a vevőknek pedig pénztárgép köpi ki a nyugtát. Ezeket a pénztárgépeket rafinált módon rejtik el a díszletekben – mindössze ennyi a különbség az 500 évvel ezelőtti kor és a XXI. század között.

A bikali Reneszánsz Élménybirtokot Kollár László tulajdonos és cégvezető mutatta be nemrégiben a Délmagyarországnak. Április elején nyílt meg ez az első magyarországi, úgynevezett tematikus élménybirtok, ami azért tematikus és azért élménybirtok, mert más, mint a többi hazai skanzen. Ezt a másságot hangsúlyozta Kollár László is: itt nem kiállított tárgyak vannak – a korabeli használati eszközök, étkek helyben készülnek. Mi is beállhatunk a középkori eszközök mellé, hogy kelmét szőjünk vagy bőrdarabot munkáljunk meg. Nincs Fornetti, nincs olyan fűszer – a paprikát leszámítva – és tárgy, ami Mátyás korát követően terjedt volna el.

Elegáns lovagterem a reneszánsz palotában. A szerző felvétele
Elegáns lovagterem a reneszánsz palotában.
A szerző felvétele

A részletek nagyon fontosak: az építész végzettségű tulajdonos elmagyarázta a falu utolsó házára mutatva, hogy direkt kelt ilyen omladozó benyomást, mint ami régen általában a legszélső, szegényes portákra volt jellemző. Kollár elmesélte, a nádazó arra kérte, ne árulja el, hogy ő csinálta, mert szégyellné a munkáját. A csúnyácska házikóba ugyanakkor padló- és mennyezetfűtést szereltek, a föld geotermikus energiájára építve – egyedül ez képviseli a XXI. századot a pénztárgép és a kívül pottyantós, belül angolvécé mellett.

A Reneszánsz Élménybirtok főbejáratán belépve először a középkori falu képe fogad bennünket vízimalommal, kovácsműhellyel, majd következik a várkapu, amin túl egy városka kanyargós utcáin találjuk magunkat. Az épületek földszintjén mesteremberek dolgoznak, az emeleten vendégszobák vannak, a turista itt maradhat éjszakára. Az egyik fagerendás ház füstös gerendáit – ez is a műhelytitkok közé tartozik – egy leégett bikali házból szerezték be az építkezés idején.

Kollár László tulajdonos a városkapu előtt. A szerző felvétele
Kollár László tulajdonos a városkapu előtt.
A szerző felvétele

Mi a különbség a skanzen és az élménybirtok között? A skanzen statikus, múzeumi körülményeket idéző műfalu vagy műváros, míg az élménybirtokon minden állandó mozgásban van. A nők, a férfiak, a ferences barátok a korabeli ruhákba öltözve megszólítják a turistákat, és olyan életképeket produkálnak pillanatok alatt, mint a filmekben. Az élménypark előtt a tematikus jelző pedig azt fejezi ki, amit úgy hívnak: egy témára felfűzött 3 generációs szolgáltatás. Mint ahogy nyaralni se egyedül megyünk, ide is barátokkal, gyerekekkel, nagyszülőkkel indulunk, hogy ki-ki megtalálja a maga kedvtelését. A 4600 forintért kínált felnőtt belépőjeggyel együtt egy forgatókönyvet is kapnak a vendégek, hogy figyelhessék, milyen előadás lesz a madaras színpadon, mikor kezdődik a lovagi torna, amelyet hatalmas lelátóról lehet nyomon követni.

A kastéllyal kezdődött

Kollár László 1992-ben, árverésen vette meg az 1840 körül épült bikali Puchner-kastélyt, amelyet a szocializmusban az állami gazdaság irodaházaként használtak. 1996-ban nyílt meg a kastélyszálló Habsburg korabeli stílusban berendezett szobákkal, hatalmas ősparkkal, majd következtek a további fejlesztések: francia stílusú udvarház, mediterrán hangulatú fürdőház, konferenciaközpont.

A Reneszánsz Élménybirtok a tulajdonos legújabb vállalkozása.

Készenlétben a fekete sereg. A szerző felvétele
Készenlétben a fekete sereg.
A szerző felvétele

120 munkahely

Az élménybirtok 7,5 hektáron fekszik Bikalon, egy elmaradott kistérségben, 40 kilométerre Pécstől, 100 kilométerre a Balatontól. A hét 5 napján, szerdától vasárnapig 11-től 18 óráig nyitva tartó középkori falu és város 120 állandó alkalmazottnak ad munkát. Őket itt tanították be, az utódokat is itt képzik OKJ-s szakmákra, olyanokra, mint kézműves, lovas, animátor. Ezekkel a szakmákkal bárhol Európában el lehet helyezkedni. De dolgoznak itt hivatásos színészek is. A kézművesek a saját termékeiket, amiket a nap folyamán elkészítettek, árulják is. A Reneszánsz Élménybirtok másfél év alatt épült fel, egyik állomása a 2,5 milliárd forintból, uniós támogatással megvalósult Baranyai Élménykörútnak (a további állomások: Pécs–Orfű kerékpárút, Orfűi Aquapark, mecseknádasdi borfalu). A beruházásnak még nincs vége: csaknem elkészült a 6200 négyzetméter alapterületű reneszánsz palota – a volt bikali állami gazdaság komlószárító, gyümölcsválogató üzeméből –, amelyben szálloda, középkori fürdő, 400 főt befogadni képes lovagterem kapott helyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 éves lenne Bird

Augusztus 29-én lenne kilencven éves Charlie Parker, becenevén Bird, a dzsessztörténet egyik… Tovább olvasom