Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

A legrégibb kutyafosszília egy svájci barlangban

Feltehetőleg a legrégebbi kutyafosszília került elő egy svájci barlangból, ahol ennek az emlősnek több mint 14 ezer éves koponya- és fogdarabjait találták meg.
"Az őskori faunamaradványok új elemzése során egy háziasított kutyafaj koponyáinak és fogainak töredékeit határoztuk meg. Egy nagy állkapocsdarabot azonnal i. e. 14 100-14 600-ra datáltunk" - közölték a kutatók az International Journal of Osteoarcheology című lapban.

"Megerősítjük, hogy ezt az állkapocs-töredéket úgy kell tekinteni, mint az első vitathatatlan bizonyítékát annak, hogy ebben a korban létezett háziasított kutya" - tették hozzá a Tübingeni Egyetem kutatói cikkükben.

Ezek a fosszíliák ahhoz a leletegyütteshez tartoznak, amelyet 1873-ban találtak a kesslerlochi barlangban, Schaffhausen kantonban - jelentette hétfőn az ATS svájci hírügynökség. A Tübingeni Egyetem kutatói azonban csak tavaly kezdtek közelebbről is érdeklődni a leletegyüttes kövülettöredékei iránt.

A legrégibb kutyafosszília.
A legrégibb kutyafosszília.

Belga kutatók korábban bejelentették, hogy egy 30 ezer évesre datált kutyakoponyát találtak, de Hannes Napierala természettudós kételyeit hangoztatta az ATS hírügynökségnek: "szkeptikusok vagyunk, mert a fogak nagyon hasonlítanak egy farkas fogaihoz".

A kutatók szerint a Schaffhausenben talált fosszíliatöredékek egyértelműen különböznek egy farkas megkövült maradványaitól.

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2011. február 22. 16:54
    „Ugy tudom Vizsla, Kuvasz, Puli es Komondor kevereke volt. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 fotó, mely azonnal rács mögé juttatta készítőjét

Egyik fotóst művészi, a másikat tényfeltáró szándék vezette, a hatóság szerint azonban törvényt… Tovább olvasom