Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A klímaváltozástól lettek pusztítóbbak a ciklonok?

Klímaszakértők hevesen vitatkoznak azon, hogy a klímaváltozással van-e összefüggésben a Katrina hurrikán, amely 2005-ben pusztított New Orleansban; a Gonu szuperciklon, amely tavaly dühöngött az Arab-félszigeten és a Nargis ciklon, amely most söpört végig Burmán. Itt a viharszezon.
Vajon ezek a rendkívül heves trópusi viharok már az általános felmelegedésnek volnának a következményei? A szakértők csak abban értenek egyet, hogy egyetlen időjárási eseményt még nem szabad a klímaváltozás jeleként értelmezni. De abban már, hogy elkezdődött-e a klímaváltozás, késhegyre menő a vita.

A tekintélyes amerikai Massachusetts Institute Of Technology (MIT) meteorológiaprofesszora, Kerry Emanuel azt állítja, hogy a trópusi viharok erőssége nagyjából megduplázódott az 50-es évek óta. Számításai szerint ebből a fél évszázadból is az utolsó három évtizedben erősödtek fel legjobban a ciklonok, és ez a tendencia még tovább fokozódott a 90-es évek közepe óta, amióta a növekvő évi átlagos hőmérsékleteken belül egyre magasabb éves hőmérsékleti rekordok születtek.

A klímaváltozástól lettek-e pusztítóbbak a ciklonok, tájfunok - vitatkoznak a tudósok.
A klímaváltozástól lettek-e pusztítóbbak a ciklonok, tájfunok - vitatkoznak a tudósok.

Mások szerint viszont csak hosszabb időtávon szabad az eseményeket elemezni, mert különben az időjárási ingadozásokból félrevezető következtetéseket lehet levonni. Az atlanti-óceáni trópusi viharokról már viszonylag többet tudunk, mint az indiai-óceániaiakról, de az Atlanti-óceánon is csupán 30 éve vannak megbízható adatok (a műholdas megfigyelések bevezetése óta). Ez az érve például Hervé Le Treut-nek, aki egyik fontos szerzője volt annak a jelentésnek, amelyet az ENSZ kormányközi szakértői munkacsoportja adott ki a klímaváltozásról.

A svéd Johan Nyberg szerint viszont semmi szokatlan nincs abban, hogy 1995 óta megszaporodtak a heves trópusi viharok. Tavaly publikált tanulmánya szerint az 1971-94-es időszak volt abnormálisan csendes. Nyberg a karibi korallzátonyok elmúlt 250 évi változásainak geológiai vizsgálatából jutott erre a következtetésre.

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Szakértői Munkabizottságának 2007-es jelentése szerint 2100-ig valószínűleg hevesebbé válnak majd a trópusi viharok.

A forgószéllé változó erős trópusi viharokat hurrikánnak hívják az Atanti-óceánon, tájfunnak a Csendes-óceánon és ciklonnak az Indiai-óceánon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegyezren gyalogoltak át Auschwitzból Birkenauba

Három kilométer. Ennyi a távolság az egykori auschwitzi koncentrációs és a birkenaui haláltábor között. A második világháborúban csaknem hatmillió, köztük 600 ezer magyarországi zsidó haladt ezen az úton a halál, azaz a birkenaui krematórium felé – reménytelenül. Tovább olvasom