Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

A háborús bűnös John Demjanjuk ismét megmenekült

89 éves. Tizenhat évvel ezelőtt majdnem tisztázták. Van, aki úgy véli: nincs már értelme az idős John Demjanjukot bíróság elé citálni. Mások viszont azt gondolják: igenis felelősségre kell vonni azért, hogy a koncentrációs táborok őreként 29 ezer ember meggyilkolásában vett részt.
Épp ebédidőben érkeztek meg az amerikai bevándorlási hivatal munkatársai a 89 éves férfi clevelandi otthonába. Feladatuk az volt, hogy Münchenbe szállítsák John Demjanjukot, ahol bíróság előtt felel háborús bűneiért, amelyeket 60 évvel korábban a németek által megszállt Lengyelországban követett el. A hivatalnokok tolószékbe segítették az idős embert, és egy fekete-fehér autóba ültették. Egy Gulfstream várt rájuk a repülőtéren, hogy Európába vigye a háborús bűnöst.

Amikor a hivatalnokok a kocsival elindultak a reptérre, Demjanjuk fia négy órát vezetett Cincinnatiba, ahol azt mondta: fellebbez a bírósági ítélet ellen, mert apja súlyos beteg: többek között a veséjével vannak problémái, és egészségi állapota miatt nagyon megviselné a repülőút.

Szenzációs hírként jelent meg a sajtóban, hogy a bíróság helyt adott Demjanjuk fia érveinek, így végül a férfi hazatérhetett, és otthon várhatja, mi történik ügyében.

Demjanjuk esete arról szól, hogy a háborús bűnösöknek szembe kell nézniük az igazsággal, tekintet nélkül arra, hogy mennyi idő telt el gyalázatos tetteik óta. Így a gyengélkedő, 89 éves Demjanjuknak is felelnie kell több mint fél évszázaddal ezelőtt elkövetett tetteiért.

Három évet töltöttem azzal, hogy náci háborús bűnösök után kutattam. Olyanok után, akik a háború után megmenekültek az igazságszolgáltatástól - akár úgy, hogy bécsi otthonukban élték életüket -, és nincs kétségem afelől, hogy mindezen emberek közül az egyik leggyalázatosabb Demjanjuk volt.

A most 89 éves Demjanjuk kerekesszékével együtt cipelték ki otthonából.
A most 89 éves Demjanjukot kerekesszékével együtt cipelték ki otthonából.
Fotó: AP

Az ő esete példázza a leginkább, hogy a háborús bűnösöket igenis bíróság elé kell állítani még akkor is, ha ma nehéz megérteni azt, milyen roppant nagy bűnöket követtek el azok ellen, akik néhány évtizeddel korábban ki voltak szolgáltatva kényüknek-kedvüknek. Demjanjuk ellen 29 ezer zsidó meggyilkolása miatt emeltek vádat.

Felmerül a kérdés: miért nem tartóztatták le több mint fél évszázadon keresztül azt a férfit, aki a koncentrációs táborokban ennyi embert a halálba küldött?

Demjanjukot úgy ismerték Amerikában való 1952-es letelepedése óta, mint visszavonult, nyugalmazott dízelmotormérnököt, aki élete hátralévő részét békésen szeretné eltölteni az Egyesült Államokban. Fehér hajával és szemüvegében valóban úgy néz ki, mint egy jólelkű nagyapa.

Azonban az igazság teljesen más: a valóságban Demjanjuk brutális ember volt, egyike azoknak a náciknak, akik emberek kiirtásában vettek részt a koncentrációs táborokban.

Ivan Demjanjuk 1920. április 3-án született Ukrajnában. 1941-ben, nem sokkal azután, hogy Hitler megszállta a Szovjetuniót, Demjanjukot besorozták a szovjet hadseregbe. Amikor 1942-ben a németek lerohanták a Krímet, a feljegyzések szerint Demjanjuk hat évet töltött különböző hadifogolytáborokban. 1944 közepén Demjanjuk - legalábbis ezt állítja - már a szovjetek ellen harcolt, méghozzá a németek által támogatott ukrán egységek egyikében. Egészen addig, amíg a szövetségesek bekerítették őket, és bajtársai megadták magukat.

Bal széel Vera Demjanjuk, John Demjanjuk felesége.
Bal szélen Vera Demjanjuk, John Demjanjuk felesége.
Fotó: AP

Sokak szerint azonban a valóság egészen más. 1942 júliusában Demjanjuk úgy döntött: nem akar a német hadifogolytáborokban sínylődni. Inkább jelentkezett a lengyel Trawnikban működő táborba, ahol az SS őröket képzett ki a treblinkai és sobibori koncentrációs táborok működtetésére.

Hat hónappal később Demjanjukot a majdaneki koncentrációs táborba vezényelték, ahol 79 ezer ember halt meg. Habár nem tisztázott, hogy Demjanjuk feladata volt-e a tábor vezetése, az bizonyított, hogy 1943. május 26-án Sobiborba vezényelték. Sobibor volt az első olyan táborok egyike, ahol a nácik gázt használtak áldozataik meggyilkolásához. Így Demjanjuk és társai marhaszállító teherautókon vitték a zsidókat a gázkamrákba, amelyek nyílásain karbon-monoxidot juttattak be. A férfi másik feladata az volt, hogy a munkára már nem fogható zsidók értéktárgyait összeszedje - vagyis gyakorlatilag az, hogy kifossza a halottakat. A táborban - amelyet 1943 októberében zártak be - 250 ezer ember halt meg.

Ugyanebben a hónapban Demjanjuk a flossenburgi koncentrációs táborban lépett szolgálatba. Azokat a rabokat felügyelte, akik bunkereket építettek.

Demjanjuk legnagyobb sajnálatára ez volt az a hely, ahol vércsoportját a bal karja alá tetoválták. Ez pedig mindig is emlékeztette arra: az SS tagja volt. Egészen 1944 decemberéig dolgozott Flossenburgban, ezt követően nyoma veszett. Ahogyan más háborús bűnösök, Demjanjuk is képes volt elbújni a több millió túlélő szeme elől a háború hátralévő éveiben.

Végül 1950 októberében hivatalosan is ismeretlen helyen tartózkodó személynek nyilvánították, ezzel pedig lehetővé tették, hogy beléphessen az Egyesült Államok területére.

John Demjanjuk egykor és ma.
John Demjanjuk egykor és a nyolcvanas évek közepén.

Kérvényében Demjanjuk azt állította, hogy egy farmon dolgozott Sobiborban 1936 és 1943 között, ezt követően pedig Gdanskban kapott munkát. Később, 1944 májusától a háború végéig állítása szerint Münchenben dolgozott a vasútnál.

Demjanjuk letelepedési kérelmét elfogadták, és1951-ben vízumot kapott, hogy belépjen az Egyesült Államokba. 1952 februárjában a felesége és a lánya is utána mehetett. A következő 25 évben békésen élt Amerikában. Először Indianában, majd Ohióban telepedett le. A Ford-gyárban dolgozott. Azonban 1977-ben a békés élet felborulni látszott, amikor az Igazságügyi Minisztérium eljárást indított Demjanjuk ellen azért, hogy visszavonja 1958-ban kapott amerikai állampolgárságát. Ugyanis miközben egy másik koncentrációs tábori őr után nyomoztak, Demjanjukot felismerte a holokauszt egyik túlélője, aki a treblinkai táborban volt fogoly.

Rettenetes Iván - így hívták a foglyok Demjanjukot. Mivel az azonosítás során nem merült fel elegendő bizonyíték a férfi ellen, próbáltak még több bizonyítékot keresni. Ezzel a feladattal az 1979-ben alapított Office of Special Investigationst (OSI, Speciális Nyomozások Irodája) bízták meg, amely a világ egyik leghatékonyabb nácivadász szervezete. Az OSI munkatársai együtt dolgoztak az oroszokkal, és 1980 januárjában nagy áttörést értek el: megtalálták Demjanjuk Trawnikban kiállított SS-igazolványát. A fotót összehasonlították a férfiról 1951-ben készült felvétellel, amelyet vízumigényléséhez csatolt. A születési hely és dátum mindkét dokumentumban megegyezett, és mindkét Demjanjuknak volt egy forradás a hátán. Továbbá mindkét dokumentumban apaként Nikolaj Demjanjuk szerepelt. Ezen döntő bizonyítékok alapján a szervezet munkatársai bizonyítottnak látták, hogy az Amerikában letelepedett Demjanjuk korábban koncentrációs tábori őrként szolgált.

Demjanjuk 1988-ban egy bírósági tárgyaláson Jeruzsálemben.
Demjanjuk 1988-ban egy bírósági tárgyaláson Jeruzsálemben. Fotó: EPA

Az OSI vezetője, Allan A. Ryan Jr. azt mondta: „Kurafi, végre meg vagy!" 1981-ben Demjanjukot megfosztották amerikai állampolgárságától, és 1986 februárjában kiadták Izraelnek, hogy ott bíróság elé állítsák. A tárgyaláson a legfontosabb bizonyíték az SS-igazolvány volt, amelyről Demjanjuk azt állította: hamisítvány. A szekértők azonban hitelesnek találták a dokumentumot. A másik fontos bizonyíték egy sebhely Demjanjuk bal karján, alul - egy olyan heg, amely a korábban eltávolított SS-tetoválás után maradt. Demjanjuk az áruló tetoválástól a háború után szabadult meg. 1988 áprilisában a bíróság bűnösnek találta és halálra ítélte a férfit, de öt évvel később az ítéletet megváltoztatták. A bíróságon elhangzott tanúvallomások alapján ő volt „Rettenetes Iván", a brutális treblinkai fegyőr. Azonban a dokumentumok, amelyek a tárgyalás során bizonyítékot képeztek, azt mutatták: Demjanjuk Trawnikban és Sobiborban szolgált. A férfi fellebbezett, és a bíróság nehéz szívvel ugyan, de felmentette őt, mert nem látta bizonyítottnak, hogy Treblinkában volt őr - habár az kétségtelen volt, hogy dolgozott a másik két táborban.

1993 szeptemberében Demjanjuk visszatért Ohióba. Az amerikai hivatalok és Demjanjuk ügyvédei kimerítő macska-egér játékot játszottak 16 éven át. Végül a múlt hónapban a németek vádat emeltek Demjanjuk ellen 29 ezer ember meggyilkolásában való részvételért, és kérték a kiadatását az Egyesült Államoktól.

Demjanjukra az igazságszolgáltatásra ismét lecsapott - de az idős férfi újra megmenekült előle.

Van, aki úgy gondolja, hogy mivel a férfi öreg, egy újabb izraeli tárgyalás már csak kirakatper lenne.

De szerintem eléggé abszurd lenne, ha a kora miatt nem vonnák felelősségre. Korábban is láthattuk már idős emberek tárgyalását - például ott van a két legemlékezetesebb, Erich Priebke és Klaus Barbie ügye.

John Demjanjuk náci igazolványa.
John Demjanjuk náci igazolványa. Az izraeli per első számú bizonyítéka.

Néhányan úgy vélik: ezek a bizonyítékok túl régiek ahhoz, hogy meggyőzőek legyenek, de a papírmunkában is megjelenő náci precizitásnak köszönhetően nagyon sok olyan bizonyíték maradt fent, amely segítségével elítélhették a háborús bűnösöket.

Egy másik vélemény szerinte nem kellene már bolygatni a múltat - és ezzel a hozzáállással gyakran találkoztam Ausztriában, amikor megpróbáltam meginterjúvolni Erna Wallischt, aki a háború alatt a majdaneki és a ravensbrücki koncentrációs táborban dolgozott kápóként. Wallisch Bécsben élt, és egyáltalán nem rejtőzködött: benne volt a telefonkönyvben. Soha nem vonták felelősségre a háború alatt elkövetett bűneikért, és szerintem ez szégyen. Örültem, hogy bécsi látogatások sokak érdeklődését felkeltette, és ennek következtében a lengyelek lépéseket tettek azért, hogy Ausztria kiadja nekik Wallisch-t. Az idős nőt azonban nem tudták bíróság elé állítani: néhány hónappal később békésen halt meg egy kórháztan. Megmenekült az igazságszolgáltatás elől.

A Holocaust a Demjanjukhoz hasonló emberek miatt történhetett meg: ők voltak azok, akik önként jelentkeztek gyilkosnak. Ezért jobb lenne a világnak, ha arra törekedne, hogy a Demjanjuk-féléknek megmutassa: az igazság utol fogja őket érni, tekintet nélkül korukra, egészségi állapotukra.

Erkölcsileg ugyanis elfogadhatatlan, hogy valaki, aki közreműködött több ezer ember meggyilkolásában, békében élhessen.

Olvasóink írták

 • 2. ASHER 2009. április 26. 18:51
  „a huje nemetek!!
  nemhogy szolnanak nekunk!! ott a cesarea kommandonk e celra!!
  maj ellopjuk mint eichmannt!!!”
 • 1. ASHER 2009. április 23. 17:19
  „igenis felelosegre KELL vonni!!!
  miert is kellene nekunk az aldozatok leszarmazottainak tekintettel lennunk a korara vagy betegsegere???!!!
  ok ott tekintettel voltak-e a csecsemokre, beteg aggastyanokra,nagymamakra???!
  vagy csak oertuk nem kar??
  undorito koszos patkany!!onkent jelentkezett,az SS-be gyilkosnak!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rohamosan nő az idős netezők száma

Mivel 2050-re a népesség 20 százalékát fogják kitenni a 60 éven felüliek, így a szakértők az idős… Tovább olvasom