Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

A firkálás segíti az emlékezést

Bár egy telefonbeszélgetés vagy egy előadás közbeni firkálást általában az unalom és a nem oda figyelés jelének tartják, brit kutatók szerint viszont segíti az emlékezést.
A Plymouth Egyetem pénteken bemutatott kutatási eredményei szerint a firkáló emberek 29 százalékkal jobban emlékeztek egy telefonbeszélgetés részleteire, mint azok, akik elvileg csak arra figyeltek.

A dél-nyugat angliai egyetem kísérletében negyven önkéntest kértek meg arra, hogy egy két és fél perces telefonbeszélgetést végighallgatva jegyezzenek meg nyolc elhangzott nevet és helyet. A résztvevők felét arra kérték, hogy firkáljanak, miközben hallgatják a beszélgetést. Ők átlagban 7,5 nevet jegyeztek meg. Azok viszont, akik csak figyeltek, mindössze 5,8 nevet tudtak visszamondani.

Jackie Andrade professzor elmondása szerint a firkálás megszüntetheti az unalmas feladat végzése közben ránk törő ábrándozást, így javítva a teljesítményt. A kutatás eredménye arra utal: azért firkálunk, hogy egy unalmas feladat közben ne veszítsük el figyelmünket, így a firkálás nem szükségtelen figyelemelterelés, amitől tartózkodni kell - közölte Andrade professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-újság, avagy a nyomtatott lapok hanyatlása

Egyre erősödik a verseny az alternatív médiával: a nyomtatott lapok a túlélésért küzdenek, az előfizetők és a hirdetők egyaránt elszivárognak tőlük, bevételeik folyamatosan apadnak. Tovább olvasom