Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

A CIA kéme voltam - vallotta be Fidel Castro húga

Fidel Castro húga, Juanita bevallotta: az Egyesült Államoknak kémkedett. 1946-ban, azt követően, hogy Kubából Miamiba érkezett, három éven át szolgáltatott információkat a CIA-nak.
Azt állította: azért vállalta a kémfeladatot, mert mélységesen elítélte bátyja brutális rezsimjét.

- Sokkolt, amikor megkerestek azzal, hogy kémkednék-e, de végül igent mondtam - mondta a 76 éves Juanita egy tévéinterjúban.

A Castro lány egyébként 1963 - anyjuk halála - óta nem beszélt a bátyjaival. A 83 éves Fidel tavaly adta át a hatalmat 78 éves öccsének, Raulnak.

A CIA egyébként Fidel Castro egyes számú ellensége volt, és a gyűlölet kölcsönös volt. Fidel azt állítja, a titkosszolgálat legalább 600 (!) alkalommal próbálta meggyilkoltatni őt.

Juanita Castro egyébként támogatta bátyját 1959-ben, amikor forradalmat robbantott ki és átvette a hatalmat Kubában azt követően, hogy elűzte a havannai diktátort, Fulgencio Batistát.

Ugyanakkor Juanita egyáltalán nem értett egyet bátyja eszméivel, amelyet Fidel és legjobb barátja, Ernesto 'Che' Guevara egyaránt vallottak. A fiatal nő teljesen kiábrándult, amikor látta, hogy bátyja hogyan tiporja lábbal a szabadságot és az emberi jogokat szülőhazájában.

Így tehát amikor a CIA emberei megkeresték, igent mondott nekik.


Juanita Castro életrajzi könyve Fidel and Raul, My Brothers, the Secret History, (Bátyáim, Fidel és Raul, a titkos történelem) címmel spanyol nyelven jelent meg a napokban.

- Nagyon sok igazságtalanságot láttam, és emiatt valami megtört bennem - mondta Juanita az egyik spanyol nyelvű amerikai tévécsatorna műsorában.

Juanita azt is elárulta: míg Havannában élt, azokat az embereket bújtatta, akiket bátyja rezsimje üldözött.

- A helyzetem Kubában egy idő után tarthatatlanná vált, mert a rezsim ellen harcoltam - mondta Juanita. - Egy napon végül megkeresett a CIA egyik embere, és megkérdezte, hogy együttműködnék-e az USA kémszervezetével. Azért akartak beszélni velem, mert szerették volna, ha nekik dolgozom. Ugyanakkor azt is akarták, hogy legyek tisztában azzal, mekkora kockázatot vállalok, ha igent mondok. Megdöbbentő volt már maga az a tény is, hogy megkerestek. Végül igent mondtam - nyilatkozta Juanita. Így hosszú kapcsolat kezdődött Juanita Castro és a Central Intelligence Agency között.

1961 és 64 között Juanita az életét kockáztatva bújtatta és segített kimenekíteni az országból azokat, akiket Castro a rendszer ellenségének kiáltott ki, és üldözött. végül 1964-ben ő maga is Miamiba menekült. Itt több mint harminc éven át egy gyógyszertárban dolgozott egészen 2006-os nyugdíjazásáig. Bátyjaival 1963 óta nem beszélt - akkor halt meg anyjuk, Lina Ruz Gonzalez szívinfarktusban.

Kuba első számú embere, a 83 éves Fidel Castro, aki egypártrendszert valósított meg Kubában az 1959-es forradalmat követően, és uralta a szigetet majdnem fél évszázadon át, tavaly adta át a hatalmat 78 éves öccsének.


Ki is valójában Fidel húga?

Juanita Castro 1933. május 6-án született, Angel Castro és Lina Ruz Gonzalez hét gyermekéből az ötödikként. Hét évvel fiatalabb Fidelnél, és két évvel fiatalabb, mint Raul. Támogatta bátyjai gerillaháborúját a korábbi kubai diktátor, Fulgencio Batista ellen, pénzadományokat gyűjtött a harcosoknak, és 1959-ben, a forradalom győzelmének évében egy kórházat igazgatott. Bátyja rezsimjét látva mérhetetlen kiábrándultság lett rajta úrrá, mivel Fidel rendszerét a demokrácia megcsúfolásának vélte. Ez viszályt okozott családjukon belül, ahogyan az is, hogy Juanita többször felemelte hangját a kommunizmus és a Szovjetunió ellen. Juanita 1963-ban találkozott Fidellel utoljára, anyjuk halálos ágyánál. Fidel és Juanita összevesztek, és a fiatal nő azt mondta: soha, de soha többén nem áll szóba bátyjával. Ezt mindeddig meg is tartotta. 1964-ben Mexikóba szökött, majd Miamiban telepedett le ahol nagy számú kubai közösség él - javarészt száműzöttek.

1965 júniusában tanúvallomást tett az amerikai kongresszus előtt, azt állítva, hogy bátyja, Fidel elárulta és becsapta a kubai népet a kommunizmus eszméjével. Azt is elmondta: Fidel megszállottan gyűlöli az Amerikai Egyesült Államokat, és szándékában áll Kubát a kommunizmus kolóniájává alakítani, amely szembe száll majd az imperializmussal.

Juanita 1992-ben levelet írt Fidelnek Madridból, arra kérve, hogy hallgasson a józan észre, és mondjon le. Amikor 2006-ban Fidel komoly beteg lett, Juanita mégis kritikával illette a Miami kubai kolóniát, amiért bátyja betegségét ünnepelték. - Nem tehetek arról, hogy egy diktátor testvére vagyok, de ő akkor is a bátyám, és kész - nyilatkozta akkor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb expedíció indulna a Titanichoz

Hat év után, 2010-ben indulna először újabb expedíció az Atlanti-óceán mélyén fekvő Titanichoz, de a… Tovább olvasom