Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

272 ezer oldalas, jezsuita iratot archíváltak

Restaurátorok, történészek, levéltárosok és technológiai szakemberek aprólékos munkával digitalizálták a 433 kötetre rúgó jegyzékét.
Befejeződött a jezsuiták egyik legjelentősebb archívumának digitalizálása Chilében, ahol egy három éve indult projekt keretében restaurálták, katalogizálták és tették elektronikus formában bárki számára elérhetővé az UNESCO által a 2003-ban a világemlékezet program részévé nyilvánított Jesuitas de América nevű 272 ezer oldalas gyűjteményt.

Restaurátorok, történészek, levéltárosok és technológiai szakemberek aprólékos munkával digitalizálták a missziók, noviciátusok, birtokok és iskolák által őrzött javak, többek között a rend által a 16. és a 18. század között Spanyolországban, Amerikában és a Fülöp-szigeteken készített munkák 433 kötetre rúgó jegyzékét.

A gyűjteményt az a világi testület állította össze, amely a jezsuiták javait felügyelte, miután a rendet az 1760-as években feloszlatták, vagyonát elkobozták, tagjait pedig száműzték a spanyol korona fennhatósága alatt álló területekről. "Az archívum része a Jézus Társasága DNS-ének" - mondta a digitalizált változat napokban tartott bemutatásakor Santiagóban Fernando Montes jezsuita pap, hozzátéve, hogy a gyűjtemény nemcsak a rend, hanem az egyetemes történelem számára is nagy értéket képvisel. Kiemelte, hogy a dokumentumok révén nyomon követhető a jezsuiták története.

Fernando Montes szerint a rend gyarmati időszakban végzett tevékenysége Latin-Amerika építőkövei közé tartozik. "Ahhoz, hogy valaki megértse Latin-Amerika történetét, tudnia kell, mit vittek véghez a jezsuiták száműzetésükig" - jegyezte meg.

Hozzátette, Latin-Amerika függetlenné válása kapcsolatban van a rend feloszlatásával, így fontos a társaság történetének megismerése. Szakemberek emlékeztettek arra, hogy a világi felügyelet hatalmas mennyiségű dokumentumot állított össze, amelyeket jelenleg Spanyolországban - a madridi országos levéltárban és Toledóban, a Jézus Társasága archívumában -, valamint a chilei országos levéltárban gondoznak. Utóbbiban az 1561 és 1800 között a mai Argentínában, Kolumbiában, Bolíviában, Ecuadorban, Mexikóban, Panamában, Peruban, Venezuelában, Chilében, az Antillákon, Spanyolországban és a Fülöp-szigeteken többek közt a bennszülöttek evangelizációjával kapcsolatos dokumentumokat is őriznek

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszerhiány közepette küzd Venezuela az elhízás ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a húszévesnél idősebb venezuelaiak 67,5… Tovább olvasom