Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

62 év, 430 hajó - tisztelgés a Brit Királyi Haditengerészet előtt

Több mint 60 éve foglalkozik modellezéssel Philip Warren. Életműve jelentős és csodálni való: mindent megtett azért, hogy a brit királyi haditengerészet minden egyes hajóját megalkossa.
Lehet szó vitorlásról vagy a második világháború idején szolgáló hadihajóról, neki teljesen mindegy, mindegyik vízi járművet a legnagyobb gonddal és aprólékossággal igyekszik méretarányosan kicsinyítve megépíteni.

Így tiszteleg azon hajók előtt, amelyek a hazáját szolgálják.

Gyűjteményébe jelenleg 432 tengeri hajó tartozik - ezek közül 60 amerikai. Az egyre bővülő armadában a britek is gyönyörködhetnek, hiszen 1953 óta vándorkiállításokon mutatják be az újabb és újabb maketteket.


A brit múzeumigazgatók egyetértenek abban, hogy nincs még egy olyan gyűjtemény a világon, mint Philip Warrené. A 79 éves, ma már nyugdíjas Warren egész élete ragasztásból és tervezésből állt. Nem
túlzás ezt állítani, hiszen az első makettjét 17 éves korában készítette. 1948-ban egyszerű szerszámokkal dolgozott: borotvapenge, csipesz és csiszolópapír voltak a szerszámai. A hihetetlen részletességgel és méretarányosan (1:300) kidolgozott modellek mindenkit lenyűgöznek. Philip Warren még a USS Nimitz repülőgép-hordozó anyahajót is megépítette, ezzel állítva emléket annak, hogy amerikaiak és britek egymás szövetségeseként harcoltak a második világháborúban.


Egy átlagos hajót három hónapon át épít, egy nagyobbat viszont akár egy évig is. A "Warren-flotta" tengeralattjárókat is tartalmaz. A nyugdíjas brit férfi egy újabb megbízást is kapott: a HMS Daringot, a királyi haditengerészet rombolóját kell megépítenie.

A gyűjteménye egy részét - 251 hajót - most a Waymouth-i Nothe Fort Múzeumban tekinthetik meg a látogatók. Amikor nem kiállításra csábítják a kíváncsiskodókat, a hajók Warren garázsának polcain pihennek.


- Mint minden iskolás fiú, nekem is volt egy hobbim. 17 évesen kezdtem modellezni, volt, hogy egész nap ezzel foglalkoztam. Építettem repülőgépeket is a repülőgép-anyahajókra, ezek voltak talán a legnehezebbek - mondta Philip Warren. - Az első hajó után elkezdtem érdekelődni a királyi haditengerészet flottája iránt, utánanéztem könyvekben, korabeli dokumentumokban. Több mint 400 hajót építettem, de 50-60-at eladtam vagy elajándékoztam. Philip Warren és felesége, Anita 47 évig éltek boldog házasságban. Amikor a modellező férfi felesége meghalt, egyre több időt töltött ismét a modellezéssel.


- Amikor elkezdtem, szinte minden csatahajó puskákkal volt felszerelve, ma viszont már rakéták és radarok vannak rajtuk, így ez az évek során az én munkámat is egyre bonyolultabbá tette - mondta Warren. - Úgy látszik, akaratlanul is a történelem részévé váltak a hajóim. Több múzeum igazgatója kínált már rengeteg pénzt a gyűjteményért, de a hajóim nem eladók. Az értékük számomra felbecsülhetetlen. Optimista vagyok, még akkor is, ha tudom, nem sokáig fogom tudni már építeni a maketteket. Most már nagyon meg kell fontolnom, mibe kezdek bele, mert véges az időm, amit még az életemből erre fordíthatok. Vélhetően már csak néhány hajót lesz időm megépíteni - tette hozzá Warren.

Olvasóink írták

  • 1. annobon 2010. szeptember 09. 10:43
    „"szinte minden csatahajó puskákkal volt felszerelve, ma viszont már rakéták és radarok vannak rajtuk, "

    Bocsi de a fordítónak üzenem, hogy szinte minden csatahajó ÁGYÚKKAL volt felszerelve !! Elég vicces lenne elképzelni, hogy mondjuk a II. világháborúban a híres tengeri párviadalban a német Bismarck csatahajóról puskával lövöldöztek volna a brit Hood-ra. (A gun angol szócska ugyanis jelenthet pisztolyt, puskát, de ágyút is!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog születésnapot, kőműves!

The Wall, Money, The Dark Side Of The Moon – dalok, amelyeket nem győzünk elégszer meghallgatni. Szerzőjük, Roger Waters, a Pink Floyd bőgőse hétfőn ünnepli születésnapját. Tovább olvasom