Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

3 fotó, mely azonnal rács mögé juttatta készítőjét

Egyik fotóst művészi, a másikat tényfeltáró szándék vezette, a hatóság szerint azonban törvényt szegtek. Nagy árat fizettek pár óvatlan kattintásért!
Annyira hozzászoktunk már, hogy életünk szinte minden egyes pillanatát képekben dokumentáljuk, hogy eszünkbe sem jut a fotózásnál, kit vagy mit sérthetünk meg egy óvatlan exponálással.

A közelmúltban például egy brit tinédzserfiút állítottak a bíróság elé, mert azzal szórakozott, hogy a mobiljával a lányok szoknyája alatt fotózott. Az idétlen viccből felfüggesztett börtönbüntetés lett, de az angoloknál már egy egyszerű utcai fotó miatt is majdnem rács mögé került egy turista.

A londoni terrortámadás óta ugyanis mindenki gyanús, aki kamerát vagy fényképezőgépet tart a kezében, hát még, ha követséget, rendőrőrsöt vagy repteret fényképez az illető.

A következő három neves fotográfust a fentieknél jóval komolyabb vádakkal vették őrizetbe, pedig fotósorozatuk nem ártó vagy felforgató, pusztán tényfeltáró vagy művészi céllal készült.

Morbid, temetői aktfotók

A híres japán fotográfus, a hetvenéves Kishin Shinoyama több évtizedes munkássága alatt szinte mást sem csinált, csak borzolta a kedélyeket.

A Golden Eye-díjas fényképész ugyanis szenvedélyes aktfotós, védjegye a meztelen női test, melyet szinte kivétel nélkül bizarr kompozíciókban ábrázol képein. Furcsa, egyéni stílusával mindig is pengeélen táncolt, a szakmabeliek istenítették, a hatóságok viszont folyamatosan fenyítették. Shinoyama évek óta megszállottan keresi a szokatlan helyszíneket, ezúttal viszont túl messzire ment: májusi fotózásához kiszállt a rendőrség, és őrizetbe vette az idős művészt.

Shinoyama épp a tokiói Aoyama temetőben fotózott, amikor őrizetbe vette őt a rendőrség, mivel a sírköveken vonagló meztelen modellekkel és a róluk készült morbid fotókkal a fotós törvényt és közerkölcsöt sértett.

Kishin Shinoyama több évtizedes munkássága alatt szinte mást sem csinált, csak borzolta a kedélyeket.
Shinoyama több évtizedes munkássága alatt borzolta a kedélyeket.

A japán hatóságok és a közvélemény ezúttal nem tolerálta az egzakt művészkedést, erkölcsi és vallási tradíciójuk csúnya meggyalázását látták a fotográfus munkájában. A világhírű fotósnak bíróság előtt kell felelnie őrült ötletéért, sőt, akár hat hónap börtönt is kaphat az elkattintott aktfotókért. Ügyvédjei négyezer dolláros pénzbüntetést javasolnak helyette, de a tárgyalás nem lesz egy egyszerű menet, mivel Shinoyama már visszaeső rendbontónak számít.

A japán művész fotózott már tengerparti köveken bizarrul pózoló és közterületen hempergőző pucér nőket is, de ezek miatt csak egy rövid házkutatásra szállt ki hozzá a hatóság.

Tiltott tüntetésről készült sajtófotók

Az iráni Majid Saeedit, a neves Getty Images fotóügynökség munkatársát nem művészi cél, hanem hű tényfeltárás vezette, mikor tavaly júniusban lefotózta az iráni elnök, Mahmoud Ahmadinejad újraválasztása ellen tüntető feldühödött tömeget. Köztudott, hogy a diktatórikus iráni kormány nem tűri az ellenvéleményt, így az elégedetlenkedőkkel együtt az őket fotózó Saeedit is elzárással büntette. A fotós külföldi kapcsolata ráadásul csak olaj volt a tűzre, mivel a titkos, forradalmi képek a hatóságok tiltása ellenére a nemzetközi ügynökségnél, azon keresztül pedig a világsajtónál landoltak.

Saeedit egy hónap előzetes után ugyan kiengedték, de a tárgyaláson már nem volt ilyen szerencséje, három év börtönbüntetést kapott a tüntetésen készült tiltott sajtófotókért. Szomorú, de Saeedi csak egy az őrizetbe vett és bebörtönzött 31 újságíró és fotós közül, akiket a teheráni rezsim tavaly nyár óta mondvacsinált indokkal eltüntetett a színről. Potkin Azarmehr például két, az iráni terror ellen küzdő mártír lefotózásáért került rács mögé, Emadeddin Baghi újságíró és emberjogi aktivista pedig egy demokrata politikussal készített interjúért ült hat kemény hónapot a börtönben.

Saeedi csak egy az őrizetbe vett és bebörtönzött 31 újságíró és fotós közül.
Saeedi csak egy az őrizetbe vett és bebörtönzött 31 újságíró és fotós közül.

A fotósok bebörtönzése miatt már Alison Bethel-McKenzie, a Nemzetközi Sajtóintézet, az IPI szóvivője is felemelte a szavát. A befolyásos személyiség nemrég még a 2003 óta rács mögött ülő kubai sajtófotósok kiengedését is kiharcolta, így joggal bíznak közbenjárásában az iráni kollégák is.

Népellenes üzbég szociofotók

Az elismert üzbég fotográfusnő, Umida Akhmedova Férfiak és nők - hajnaltól pirkadatig című, két éve megjelent fotóalbumának képsorozata miatt került a hatóságok látóterébe, majd - felsőbb utasításra - egyenesen az előzetesbe. A neves művész valójában nem tett mást, mint éles szemű szociofotósként végigjárta az üzbég falvakat, és kattintgatott, vagyis sosem látott pillanatképekben örökítette meg az ott élő népek mindennapjait, munkáját és szokásait.

A megrázó erejű, ugyanakkor művészi szociofotókban, valamilyen torz oknál fogva, a hatóságok a nemzeti tradíciók megcsúfolását és az üzbég nép megszégyenítését látták, ezért két év késéssel ugyan, de őrizetbe vették a fotóst. A vádhoz gyorsan hozzácsapták Akhmedova egy korábbi munkáját is - az üzbég nők kiházasításáról készült dokumentumfilmjét -, így a művésznek most mindkét ügyben magyarázkodnia kell.

Akhmedova esetére az Amnesty International is felfigyelt.
Akhmedova esetére az Amnesty International is felfigyelt.

A fotós megdöbbenve áll a támadások előtt, nem érti, miért lett szálka a hatóság szemében egy olyan fotósorozat, melynek minden kockájából szeretet és lokálpatriotizmus sugárzik. Meggyőződése, hogy az üzbég kormánynak nem tetszik a képeken látott valóság, a nyomor és az a kilátástalan helyzet, melybe az elmúlt évek politikája sodorta az országot.

Akhmedova esetére az Amnesty International is felfigyelt, sőt, már be is indították a diplomáciai gépezetet a fotós és négy másik, korábban bebörtönzött társa szabadon bocsátásáért.

Mindenesetre a fotográfusnő súlyos büntetésnek néz elébe, jelen állás szerint ugyanis három év börtönt is kaphat.

Szerző: Kovács Adrienn
Forrás: Femina.hu


A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.

Olvasóink írták

  • 1. unkown 2010. augusztus 01. 12:50
    „lol”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy zsidó bankár örökösei perelik Magyarországot

Egy neves műgyűjtő örökösei perelik a magyar kormányt, mert a magyar állam állítólag 64 millió angol font értékű festményt foglalt le tőlük a második világháború idején. Tovább olvasom