Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

28 éve ölte meg Mark David Chapman John Lennont

1980. december 8.: Brezsnyev Delhibe érkezett, Szomáliában rendkívüli állapotot vezettek be, Magyarországon megbénította a közlekedést a havazás. New York-i lakása előtt pedig lelőtték John Lennont. Hét golyó hagyta el a gyilkos pisztoly csövét.
1980. december 8-án Leonyid Brezsnyev Delhibe érkezett, rendkívüli állapotot vezettek be Szomáliában, itthon megbénította a közlekedést a rendkívüli havazás, UC-s rendszámú Trabantot hirdettek eladásra a budapesti a Fehérvári úton, 5-0-ra verte a Bem József SE a Ganz–Mávagot az NB II. utolsó fordulójában azon a napon, amikor New Yorkban megölték John Lennont.

28 esztendővel ezelőtt a Népszabadság december 10-i száma a színes hírek oldalán, az időjárás-jelentés, a tévéműsor, a vízállásjelentés között számolt be a John Lennon elleni merényletről. A hír pusztán ennyi volt:

Chapman Lennonnal dedikáltat. Később lelőtte.
Chapman Lennonnal dedikáltat. Később lelőtte.

"Kedden az egész világot bejárta a hír: New York-i lakása előtt meggyilkolták az egykori világhírű Beatles együttes tagját, John Lennont. Lennon éppen feleségével együtt utolsó lemezének stúdiófelvételéről érkezett haza késő éjjel New York-i lakására. Amikor kocsijából kilépett, elé állt egy ismeretlen bőrkabátos férfi, ezzel a kérdéssel: Lennon úr? - majd választ sem várva pisztolyt kapott elő kabátja zsebéből, és hétszer tüzelt. Lennon nekivágódott az épület előtt álló portásfülkének. Az ajtónálló portás megdöbbenésében csak ezt tudta mondani: – Tudja maga egyáltalán, hogy mit csinál? – Éppen lelőttem John Lennont" – hangzott a válasz. A rendőrség szóvivője egyelőre nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a gyilkos kilétét."

Mark David Chapmant eredetileg 20 évre ítélték. Máig ül.
Mark David Chapmant eredetileg
húsz évre ítélték. Máig ül.

A gyilkost, Mark David Chapmant eredetileg húszévi börtönre ítélték. Lennon özvegye, Yoko Ono azonban elérte, hogy Chapmant továbbra is tartsák börtönben, mert szerinte, ha kiszabadulna, az ő és Lennon két fia, Julian és Sean élete is veszélybe kerülne. Eddig ötször utasították el Chapman szabadlábra helyezési kérelmét - legutóbb idén augusztusban.

"Elismerem, hogy egy 25 éves fiatalember nem tudta felmérni, hogy egy emberi lény életét vette el. Most, 53 évesen már tudom, hogy mit jelent egy emberi élet. Nagyon sokat változtam" - mondta Mark David Chapmant 2008 augusztusában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alfred Russel Wallace volt Darwin másodhegedűse

Wallace teremtette meg az evolúciós biogeográfiát, úttörő munkát végzett a szigetbiogeográfia terén,… Tovább olvasom