Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

2008 legnagyobb külföldi katasztrófái

2008-ban is számos katasztrófa híre került föl a címlapokra. Idén pusztított a Nargis ciklon Mianmarban, illetve a szecsuáni földrengés. Hurrikánok okoztak óriási károkat a Karib-tenger térségében, erdőtüzek Kaliforniában.
CIKLON: Május 2-án és 3-án 138 ezer ember tűnt el vagy halt meg Mianmárban, 2,4 millió ember pedig fedél nélkül maradt a Nargis ciklon pusztítása nyomán. Világszerte óriási felháborodást váltott ki, hogy az egykori Burmát irányító katonai junta nem engedte be az országba a külföldi mentőcsapatokat és segélyszállítmányokat arra hivatkozva, hogy egyedül is képes megbírkózni a katasztrófa következményeivel. Végül az ENSZ-főtitkár közbenjárására egy kis segítség eljuthatott később az ázsiai országba.

FÖLDRENGÉS: Május 12-én a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés rázta meg a kínai Szecsuán tartományt. A tragédiában 88 ezren vesztették életüket, a sérültek számát pedig 375 ezerre becsülték a hatóságok. Öt millió ember vesztette el otthonát. Peking szerint 2008 legnagyobb földrengése 124 milliárd dolláros anyagi kart okozott, míg a sok even át tartó helyreállítási munkák költsége elérheti majd a 245 milliárd dollárt.

HURRIKÁNOK: Az idei hurrikánszezonban négy igazán pusztító vihar söpört végig a Karib-tenger térségén. A Fay, a Gustav, a Hanna és az Ike hurrikánok a Haitihez és a Dominikai Köztársasághoz tartozó Hispaniola szigetén okozták a legnagyobb katasztrófát. Haitin - a térség legszegényebb országában - 800 ember halt meg, egymillió ember pedig fedél nélkül maradt.

A Hanna pusztítása.
A Hanna pusztítása.

HÁZOMLÁS: November 7-én történt a legsúlyosabb házomlás. Haitin több mint 90 diák és tanár életét vesztette, 150-en megsérültek, amikor összedőlt egy iskola épülete. Néhány nappal később egy kisértetiesen hasonló baleseset történt a karibi országban, akkor kilencen sebesültek meg.

FÖLDCSUSZAMLÁS: Földcsuszamlás temette maga alá Taosho városát Kínában szeptember 8-án. Az illegális bányászat, és az esőzések miatt fellazult talaj számos lakóházat söpört el. A tragédiának 262 halottja volt a hivatalos adatok szerint.

HAJÓKATASZTRÓFA: Ázsiában a Fengshen tájfun okozta 2008 legnagyobb hajókatasztrófáját. A Fülöp-szigeteken a viharban elsüllyedt a Manilából Cebu felé tartó Princess of the Stars nevű hajó június 21-én. A 862 utas közül mindössze 57 túlélőt találtak meg a mentőcsapatok, amelyek néhány nap után felfüggesztették a kutatást és a mentési munkálatokat, miután kiderült, hogy a komp mérgező vegyi anyagokat is szállított.

A Princess of the Stars túlélői gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére
A Princess of the Stars túlélői gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére

LÉGIKATASZTRÓFA: Augusztus 20-án történt az év legsúlyosabb légikatasztrófája. A Spanair légitársaság utasszállítója a Kanári-szigetekre indult el volna, amikor felszállás után közvetlenül a földbe csapódott. A fedélzeten utazó 172 ember közül 18-an túlélték a légiszerencsétlenséget. A vizsgálatok jelenlegi állása szerint a repülő egyik fékszárnya romlott el, míg a vészjelzés nem működött megfelelően.

VONATBALESET: Április 28-án történt 2008 legsúlyosabb vonatbalesete. Egy expresszvonat egy másik szerelvénnyel ütközött a kínai Zibó városában. A tregédiában 70-en haltak meg, több mint 400-an pedig megsebesültek. Az egyik vonat sebességtúllépése okozta a balesetet, amely a legnagyobb volt Kínában egy évtized alatt

A zibói vonattragédia 70-en haltak meg
A zibói vonattragédia 70-en haltak meg

KÖZÚTI BALESET: A legsúlyosabb közlekedési baleset 2008-ban az afrikai Burkina Faso-ban történt. November 15-én egy Elefántcsontpartról Ouagadougouba tartó, utasokkal zsúfolt busz cukorszállító teherautóval ütközött, és a járművek kigyulladtak. A katasztrófának 69 halottja volt.

ERDŐTŰZ: 2008 legpusztítóbb erdőtüzei Kalifornián söpörtek végig októberben néhány nap alatt a helyenként 100 kilométeres szélviharban rendkívül gyorsan terjedő lángok 7700 hektár növényzetet és számos lakóházat pusztítottak el, míg ezrek voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat. A tűzvész egy ember halálát okozta. November közepén ismét felcsaptak a lángok a legnépesebb amerikai államban, akkor 17 ezer hektár növényzet, és 800 lakóház vált a lángok martalékává.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor az ünnep még csoda volt

Egykoron a gyerekek papírláncokat készítettek és fagyöngyöt gyűjtöttek. A családok együtt… Tovább olvasom