Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

1949-es évszám egy náci érmén?

Ma hazánkban hivatalosan körülbelül 6000–6500-an foglalkoznak numizmatikával. A verdehibás érmék és bankók nyomába eredtünk.
Bár naponta használjuk, sokaknak mégis komoly kihívást jelentene felidézni, hogy milyen motívumok és történelmi személyek arcképe díszíti a különböző címletű forintokat. Pedig ha alaposabban szemügyre vennénk a pénzt nem csupán erre tudnánk a választ, de egy kis szerencsével, akár különleges, verdehibás érmére és bankóra is bukkanhatnánk a zsebünkben. A kisebb-nagyobb hibák egy idősek a pénzverés kezdeteivel, és a szakemberek hiába tökéletesítették az évszázadok során az érmék és bankók készítésének technikáját, még a mai, modern, számítógép-vezérelte gépek is hibáznak időnként. Mivel a pénzverdék szúrópróbaszerűen ellenőrzik az elkészült darabokat, előfordul, hogy egy-egy hibás pénz forgalomba kerül.

– Verdehibás érmére vagy papírpénzre nem könnyű bukkanni: 10 ezer darab között egy ha rossz – tudtuk meg Nádor Károly vásárhelyi numizmatikustól, aki 1970 óta tagja az Éremgyűjtők Egyesülete megyei szervezetének. – A hibákat elsősorban a verőtő elhasználódása okozza, ezen található az éremkép negatívja – magyarázta a szakember. – Bizonyos mennyiségű érem elkészítése után ki kell cserélni a verőtöveket, a használata során felrakódott anyagmaradványok ugyanis egy idő után eltömítik a rajta szereplő zárt betűket (A, O, R, Ö), így az elkészült érmén szereplő felirat nehezen olvasható. Ez az egyik leggyakoribb verdehiba, a másik pedig, hogy az érme elő- és hátoldala nincs szinkronban egymással, például fejjel lefelé áll. A verőtő használata közben egyébként először azok a részek tűnnek el az éremkép negatívjáról, amelyek alig vannak belevése, csupán árnyalatok.

1949-es évszám egy náci érmén?
1949-es évszám egy náci érmén?

Erre tökéletes példa az a Kádár-korszakban forgalomba került 10 forintos, amelynek az egyik oldalát a Kossuth-címer díszítette. A címer sávozása a verőtő elhasználódása miatt egy idő után eltűnt, és számos olyan érme került ki, amelyen a címersávok teljesen üresek. De ma forgalomban lévő érme is járt így: 1996-ban több olyan 50 forintos készült, amelyen hiányoznak az évgyűrűk a kerecsensólyom alatti farönkről.

– Az ilyen apró, szabad szemmel szinte alig észrevehető hibák nem okoznak fennakadást a pénzforgalomban, nyugodtan lehet fizetni velük, csak a gyűjtőknek érdekesek – mondta Nádor Károly. A numizmatikus hozzátette: a pénzverőgépek azonban néha durva hibákat is vétenek, az érme deformálódik, kicsorbul, elreped. Ha 20 érme között három selejtet találnak, az összes azzal a géppel készült munkadarabot visszaküldik, és beolvasztják. Ezek ugyanis nem kerülhetnek forgalomba.

A bankjegyeket kezdetben merített papírra nyomtatták, és eleinte csak előlapja volt. Ezek negatívját ügyes kezű emberek fából faragták ki, majd agyagmintát vettek róluk, és végül ólomból kiöntötték azokat. A szöveg tükörképét kellett kifaragni, azonban gyakran előfordult, hogy a munkás egy-egy betűt fordítva vésett. Mivel a papírpénz megjelenésekor még magas volt az írni és olvasni nem tudók száma, ezért a hiba nem zavart senkit. Manapság is előfordul, hogy megsérül egy klisé, a kész bankjegyen pedig a legapróbb sérülés is nyomot hagy: azon a ponton nincs festék, a papír fehér marad. Ezek a nyomdahibás papírpénzek sem okoznak problémát, megint csak a gyűjtőknek jelentősek.

Hibás régi ezres.
'00 ezer - hibás régi ezres.

– Néhány évvel ezelőtt egy numizmatikai találkozón láttam egy olyan 2 ezer forintos bankót, amelyről hiányzott az egyik nulla – árulta el Nádor Károly. – A történelem folyamán többször volt rá példa, hogy a klisékészítőknek olyan gyorsan kellett dolgozniuk, hogy betűket hagytak ki a papírpénzen szereplő szavak közül. De a Magyar Tanácsköztársaság idején szándékos hibákat is ejtettek a nyomdászok, hogy baj esetén így tudják megdönteni a pénzhamisítás vádját.

Nem érkeztünk üres kézzel a vásárhelyi numizmatikushoz, egy a náci Németországban készült 50 Reichpfenniget mutattunk meg neki. Az érmén szereplő évszám utolsó számjegyét ugyanis valamilyen eszközzel felismerhetetlenné tették, de nekünk úgy tűnt, mintha egy 9-es szerepelne ott. Vagyis az érme 1949-ben készült, amely természetesen nem lehetséges, hiszen a hitleri Németország akkor már nem létezett. Vajon egy előre legyártott verettel van dolgunk, esetleg durva hibával, vagy csupán a szemünk csalt meg bennünket?

– Ezt a típusú érmét 1940-ben kezdték verni a németek, előtte rézből készült, de a háború miatt kevés volt a nyersanyag, így áttértek alumíniumra – vizsgálta meg az ütött-kopott pénzt Nádor Károly. – Csalódást kell okoznom, de ez nem 9-es, hanem nulla. A sérülés pedig, amely az utolsó számjegynél látható, nem korabeli, sokkal később keletkezett a pénzen. A hódmezővásárhelyi numizmatikus elmondta: a mohácsi csata után vízbe fulladt II. Lajos veretett 1526-ban 1527-es évszámmal pénzt, mert arra az évre már nem lehetett többet, és nem talált más megoldást a felfogadott katonák zsoldjának kifizetésére.

Apró, pénz.
Apró, pénz.

És hogy mennyit ér egy verdehibás érme vagy bankó? A szakember elmondta: 5 évente árjegyzékes katalógus jelenik meg a pénzekről, egy hibás darab 50 vagy 100 százalékkal kerül többe, mint a könyvben meghatározott hibátlan érme vagy papírpénz ára. De ne higgye senki, hogy a verdehibás pénzekből meg lehet gazdagodni.

Ötévesen kezdte

Nádor Károly ötéves korában kapta meg édesanyja 30–40 külföldi aprópénzből álló gyűjteményét, s azt az iskolában tovább gyarapította – ásványait cserélve régi pénzekre. Gyűjteményében találhatunk katonai elismeréseket, szolgálati jeleket és az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlása után használt szükségpénzeket is.

Olvasóink írták

  • 1. kahane1 2009. augusztus 16. 22:25
    „az 1940-es 10 pfennig-esbol,49-est hamisitani??
    Ocska egy munka!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai fényorgia szerda éjjel

Az idén is látványos csillaghullás várható a Perseidák meteorraj szokásos augusztusi jelentkezésének… Tovább olvasom