Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

150 halott bálna vére festette vörösre a tengert

Vigasztalhatatlanok az ausztrál állatvédők: fel kellett adniuk a küzdelmet Ausztrália partjainál, ahol 150 kis bálna lelte halálát a part menti sziklákon. A szakemberek attól tartanak, hogy az állatpusztulás a következő hetekben megismétlődik.

Hogy mi okozza a tengeri állatok tömeges pusztulását, azt a szakértők vitatják, de abban többen egyetértenek, hogy a bálnák elveszítik tájékozódási képességeiket, ha sekély vízben üldözik zsákmányukat. A tasmán partoknál fekvő, vérző testek vörösre festették a tenger vizét. Sandy Cape-nél először a helyi lakosok próbáltak segíteni a sérült, haldokló állatokon, hozzájuk csatlakoztak nem sokkal később az állatvédők. Azonban minden erőfeszítésük sikertelen volt.

Az állatok ugyanis olyan mértékben sérültek az éles szikláktól, hogy nem
lehetett már őket megmenteni. Nagyobb sikerrel jártak az öböl felé úszó második csapatnál - 30 bálna úszott Sandy Cape partjai felé -, ezeket az állatokat ugyanis sikerült a nyílt tengeren tartaniuk.

Állatvédők mentik, ami menthető Ausztráliában
Állatvédők mentik, ami menthető Ausztráliában

- Nagyon szerettük volna mindannyiukat megmenteni, de mivel a bálnák
súlyos sérüléseket szenvedtek, esélyük a túlélésre szinte minimálisra
csökkent - mondta a sajtónak Warwick Brennan, a tasmán kormány ipari és vízügyi minisztériumának szóvivője. A második, harmincfős csoport megmentése nagy figyelmet és komoly csapatmunkát igényelt. Annál is inkább, mert az állatvédők észrevették, hogy az egyik partra vetett bálna a társait hívja. Így nagyon nehéz volt megakadályozni, hogy a tengeri állatok a part, illetve a sziklák felé vegyék az irányt.

Warwick Brennan elmondta: a társait hívó emlőst megpróbálták eltávolítani a parttól, hogy a többiek ne kövessék. - Sajnos ez a bálna elpusztult, de a második hullámmal érkező harminc társát meg tudtuk menteni - tette hozzá. - Reméljük, ők nem jönnek többé a part közelébe. Csak az elmúlt tíz napban 65 bálna "futott zátonyra" a tasmán parton,
ebből csupán tizenegyet tudtak visszajuttatni a tengerbe az állatvédők. - Néhány bálnára, amely túlélte a sziklazátonyokat, nyomkövetőt tettünk - mondta Brennan. - Így tudni fogjuk, merre járnak, és időben fel tudunk
készülni arra, ha újra a part felé veszik az irányt.

Olvasóink írták

 • 5. Szilágyi_Zsolt 2008. december 03. 13:42
  „Ezek semmiképpen sem bálnák. Bálna csak sziláscet lehet, ezek emitt pedig fogascetek. Ugyan nem vagyok benne biztos, annál is kevésbé, merthogy le vannak takarva, de én gömbölyűfejű delfineknek nézem őket, ami már csak azért is valószínű, mert azokra nagyon jellemző, hogy csoportosan partra vetik magukat. És bocsánat az akadékoskodásomért, de nekem nagyon szúrja a szememet ez a "halott" szó. Meghalni az emberek szoktak, de állatok esetében maradjunk inkább a "150 elpusztult delfin" vagy a "150 delfintetem" formáknál.”
 • 4. Viki7 2008. december 03. 13:14
  „Annyit szeretnék hozzá fűzni az előttem leírtakhoz,hogy szerintem meg kell menteni őket ,mert az emberek a húsukért leölik. Ha már nem tudják megakadályozni a mészárlást akkor legalább ezek maradjanak élve. Ha ezeket nem sikerül megmenteni+leölik a húsukért akkor tényleg semmi nem marad már.”
 • 3. Judytka 2008. december 03. 10:54
  „Szerencsétlen állatok...borzasztóan sajnálom őket!Mint ahogyan sokan,én sem tudnám tétlenül nézni a szenvedésüket..
  Másrészt Primaxnak is igaza van,ahol az ember belenyúl a természetbe...(majdnem)mindig rosszul sülnek el a dolgok...kirúgjuk magunk alól a Földet!!”
 • 2. Almika 2008. december 03. 10:40
  „Részben egyeértek Önnel Primax, az emberek felborítják a természet rendjék.De, hogy ne avatkozzanak bele... Ön képes lenne végignézni, hogy egy közel 5 méter hosszú emlős állat pusztul el a parton. Merthogy ő szenved.Nem a lélegzéssel van gondja, hanem a súllyával, a vízben könnyedén mozog a 3000kg-jával, de a parton összenyomódnak a belsőszervei.
  Még annyit hozzátennék, hogy nem bálna, hanem fogascet, vagyis delfin.”
 • 1. Primax 2008. december 03. 09:58
  „Szomorú látvány az ilyen, de nem kellene mindenáron beleavatkozni mindenbe.
  Valószínűleg jó oka van "Természet Ősanyá"-nknak, hogy ilyenek is megtörténjenek. Gondoljunk csak a lemmingek öngyilkos vándorlására, vagy a Vanessa-lepkékre.
  Ahol az ember belenyúl a természetbe, ott sok jó nem várható.
  Persze - sajnos - már épp eléggé lepusztítottuk bolygónkat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ikonra festette Sztálint egy pópa Oroszországban

Szentpétervár közelében Joszif Visszarionovics Sztálint ábrázoló ikont helyezett ki a Szent Olga… Tovább olvasom