Kékfény

2022.02.02. 08:39

Sok gázolással indult az év megyénkben - van, aki két sörért fizet nagy árat

Gázolás után a következmények súlyosak lehetnek. Az ittasan okozott baleset súlyos testi sértésnek minősülhet és akár három évig terjedő szabadságvesztés is járhat érte.

Szeghalmi Balázs

Majorné Bajnok Eszter a Szauter utcai gyalogátkelőhelynél, ahol az út közepén ütöttek el egy 60 éves asszonyt a közelmúltban. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

  • Nem ért véget az év első hónapja, de már két tucathoz közelít azoknak a közlekedési baleseteknek a száma, ahol gyalogost vagy kerékpárost ütöttek el Győr-Moson-Sopron megyében.
  • Az is aggasztó a gyakori gázolásokban, hogy a tavasz közeledtével még többen mozdulnak majd ki a szabadba.
  • Majorné Bajnok Eszter győri rendőr századossal tanulságos idei eseteket elemeztünk.

„Szomorú tény, hogy egyre több gázolás történik gyalog­átkelőhelyeken” – kezdte a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának baleset-megelőzési szakembere. Miután a gyalogos a zebrára lép, onnantól védett úton halad, vagyis biztosítani kell számára az áthaladást. „A Szauter utca közelében több áruház van, így sokan akarnak átkelni az út egyik oldaláról a másikra. Az autósok azonban kevésbé előzékenyek, nem szívesen lassítanak a hosszú, egyenes úton. A 7–8 méter hosszú gyalog­átkelőhely közepét érte el egy 60 asszony pár napja, amikor elütötték kisfurgonnal. Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a sofőr a helyszíneléskor pedig elismerte: két sört fogyasztott” – tudtuk meg Majorné Bajnok Eszter győri rend­őr századostól.

 

Mivel nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett az áldozat – s még az is a pakliban van, hogy ez maradandó károsodássá változhat –, az autót vezető férfi vádemelésre, bírósági tárgyalásra számíthat. A jogosítványát évekre elvehetik. Hasonló esetekben a börtönbüntetés réme is ott „lebeg” a baleset előidézője fölött, ha van rendőrségi előélete. Ittas állapotban okozott baleset súlyos testi sértésnek minősülhet és akár három évig terjedő szabadságvesztés járhat érte. Ha az áldozat maradandó egészségkárosodást szenved – letört csontdarab miatt például csak bicegve tud járni –, akkor a büntetési tétel öt évre kúszhat. Viszonyításképp: ittasság nélkül legfeljebb egy évre ítélhetik a vétkes vezetőt hasonló körülmények között.

 

Rendőrségi kép a Szauter úti gázolásról. Fotó: Police.hu

A 14-es főút győri szakaszán, a Széchenyi híd lábánál mindössze 1–2 métert kellett volna megtennie egy gyalogosnak, hogy célba, vagyis az út túloldalára érjen. Bár az áldozat szerencsére csak könnyebben sérült, a mentők kórházba szállították. Ilyen esetekben szabálysértési eljárás indul, ami jellemzően azzal zárul, hogy pár hónapra bevonják a sofőr jogosítványát. A joggyakorlat szerint ritkán kapják vissza előbb az autósok a vezetői engedélyüket. Hiába érvelnek azzal, hogy a munkájukhoz, a mindennapi élethez nélkülözhetetlen a kis kártya.

 

„Pár napja Győrzámolyon történt olyan gázolásos eset, amelyben kerékpáros is hibázott. A bicikliről több csomag leesett, amelyet sötétben, körültekintés nélkül szedett össze az asszony, ráadásul a bringa kerekein nem volt prizma. Győrben a Bartók úton pedig egy fiatalember váratlanul, takarásból lépett ki jármű elé. Sem a kerékpáros, sem a gyalogos nem kijelölt zebrát választott. Ilyen rossz döntések szintén súlyos sérüléseket eredményezhetnek” – zárta szavait Majorné Bajnok Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!